Home Antiejdžing Prof. dr Milan Filipović: „FULL FACE REJUVENATION“ U ORDINACIJI PLASTIČNOG HIRURGA

Prof. dr Milan Filipović: „FULL FACE REJUVENATION“ U ORDINACIJI PLASTIČNOG HIRURGA

by Estetska Hirurgija

NEMA ČUDESNOG TRETMANA ZA PODMLAĐIVANJE I ZATO NE VERUJTE ONIMA KOJI OBEĆAVAJU DA ĆE POSLE SAMO JEDNOG POSTUPKA VAŠA KOŽA IZGLEDATI MLADOLIKO I SVEŽE KAKVA JE BILA PRE 15-20 GODINA.

Piše prof. dr Milan Filipović, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Ordinacija “MEDIC HILL”, Beograd
Osim promena na površini lica, koje se lako vide u ogledalu, naše lice se s godinama menja i iznutra, a uticaj tih promena značajno doprinosi spoljašnjim manifestacijama starenja. Naravno, bez obzira na to što na neke od tih promena ne možete da utičete, treba da nastavite da brinete o svojoj koži, a razumevanje komplikovanijih procesa koji utiču na bržu pojavu znakova starenja može vas zaštititi od toga da trošite novac na beskorisne procedure koje ponekad naprave više štete nego koristi.
Plastični hirurg je stručnjak koji najbolje poznaje kožu i njene funkcije i zašto ona stari, posebno zašto se kod nekih osoba znaci starenja pojavljuju pre nego kod drugih. Zbog toga je i najpozvaniji da preporuči procedure koje će dati maksimalan efekat, bez ikakvog rizika po zdravlje pacijenta.
PROMENE KOŽE TOKOM STARENJA

Sa starenjem, površinski sloj kože se istanjuje, iako broj slojeva ćelija ostaje nepromenjen. Broj ćelija koje sadrže pigmente (melanocite) se smanjuje, a preostali melanociti se povećavaju. Koža izgleda mršavije i providnije. Velike pigmentisane tačke, uključujući starosne pege (lentigo), mogu se pojaviti na delovima izloženim suncu. Promene u vezivnom tkivu smanjuju snagu i elastičnost kože. Ovo je poznato kao elastoza i ona je primetnija na delovima tela izloženim suncu (solarna elastoza) ili kod ljudi čija je profesija vezana za boravak van prostorija, odnosno napolju (farmeri, mornari).

Krvni sudovi dermisa postaju krhkiji što dovodi do modrica, krvarenja ispod kože (senilna purpura), angioma i sličnih stanja.

Smanjuje se i sekrecija lojnih žlezda. Dok je kod muškaraca sekrecija sebuma minimalna najčešće posle 80. godine, kod žena se sekrecija lojnih žležda znatno redukuje počevši od menopauze. To može otežati održavanje kože vlažnom, što rezultira suvoćom, svrabom i boranjem kože.

Promene u dubokom masnom tkivu kao posledica starenja

UTICAJ STARENJA KOSTIJU LICA NA KOŽU

Najvidljiviji znaci starenja su na licu, a to su pojava bora i opuštenost kože lica. Stvaranje bora ne zavisi samo od stanja kože, već i od stanja dubokih strukturnih komponenti, kao što su meka tkiva, masne naslage i lobanja koja je podložna resorpciji kostiju. Ako razumemo kako te stvari funkcionišu, možemo efikasnije da usporimo starenje.

Naše kosti se obnavljaju tokom celog života, ali posle 35. i 40. godine proces gubitka koštane mase (resorpcija) počinje da preovlađuje nad procesom regeneracije. Kako starimo, naš skelet postaje oko 10% manji i krhkiji. Na primer, karlične kosti rastu do 25, 30. godine (kada žensko telo postaje spremno za rađanje), a posle četrdesete karlica počinje da se sužava.

Gubitak koštane mase takođe može uticati na lobanju:

  • smanjuje se visina lica zbog resorpcije vilica (u korelaciji sa gubitkom zuba);
  • menja se oblik i definicija kostiju;
  • kosti očne duplje (orbite) menjaju svoj oblik i postaju veće;
  •  donja vilica postaje šira;
  • nos postaje veći, vrh nosa se savija prema usni usled promene kostiju.

Nazolabijalni nabori se produbljuju s godinama, jer se i vilične kosti menjaju. Promene u ovoj regiji su povezane sa gubitkom elastičnosti kože i promenama mekih tkiva ispod kože, ali uglavnom su povezane sa zubima i njihovim zdravljem.

Kosti orbite (očne duplje), posebno njihovi unutrašnji i spoljašnji uglovi, takođe postaju veće. To je razlog zašto obrve izgledaju spušteno i zbog čega dolazi do lepezastih bora u spoljašnjim uglovima očiju (,,svračije nožice”).

Uz pomoć savremenih tehnologija, istraživači su imali priliku da bolje razumeju kako se skelet lica menja i koje oblasti su sklone resorpciji.  Naučnici sve više obraćaju pažnju na korekciju skeletnog okvira, jer taj proces ima važnu ulogu u usporavanju procesa resorpcije i eliminisanju svih drugih faktora koji ga ubrzavaju.

PUNO PODMLAĐIVANJE LICA („FULL FACE REJUVENATION”)

U ordinaciji ,,Medic Hill” primenjujemo individualni pristup pacijentu, uz sagledavanje svih aspekata starenja lica. Trudimo se da naši pacijenti izađu iz ordinacije osveženi i prirodnog izgleda, zato sve intervencije radimo sa preparatima (fileri, botoks…) proverenog kvaliteta i uz primenu svih savremenih shvatanja o starenju lica. Sve veći broj naših pacijenata prolazi kroz tretmane nadoknade volumena tako što u prvom aktu vršimo nadoknadu volumena dubokom aplikacijom filera subperiostalno, a potom u subfascijalnom SMAS sloju, da bismo tek na kraju filer aplikovali subdermalno, dakle neposredno ispod površine kože. Samo ovakav način nadoknade volumena daje efekat punog podmlađivanja lica, poznat pod nazivom ,,Full Face Rejuvenation”.

Podmlađivanje lica neinvazivnim metodama urađeno u ordinaciji “Medic Hill”

………………………………………………………………

KONTAKT:

ORDINACIJA “MEDIC HILL”

POŽEŠKA 80, LOKAL 18, BEOGRAD

064/ 4-900-900; 011/3-555-955

www.medichill.rs

……………………………………………………………………..

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam