Home Doktori - Stomatologija Dr Branislav NADAŽDIN: NIKO NIJE OSUĐEN NA TRAJNI GUBITAK ZUBA ILI PROTEZU

Dr Branislav NADAŽDIN: NIKO NIJE OSUĐEN NA TRAJNI GUBITAK ZUBA ILI PROTEZU

by Estetska Hirurgija

ZIGOMATIČNI (JAGODIČNI) IMPLANTATI  NAJBOLJE REŠENJE ZA GUBITAK SVIH ILI VIŠE ZUBA

Piše: dr Branislav NADAŽDIN, spec. oralne hirurgije

Ordinacija “NADAŽDIN”

Kod većine ljudi glavna asocijacija na implante su konvencionalni implanti.  To su implanti srednje i male veličine koji se pozicioniraju na mestima gde su nekad bili zubi. Kod takvih, konvecionalnih implantata, kada bi se ustanovilo da nema dovoljno kosti za njihovu ugradnju, posebno u gornjoj vilici, pribegavalo se neretko dodavanju veštačke kosti i membrane. Čitav proces zahtevao je duže vreme srastanja, od 6-9 meseci. 

Međutim, manje je poznato da postoje implantati i metode koji pružaju trajno rešenje upravo onim pacijentima koji nemaju dovoljnu debljinu kosti.  Reč je o zigomatičnim, odnosno, jagodičnim implantatima, kao najboljem i najbržem rešenju za slučajeve delimične ili potpune bezubosti. 

 

PROTEZA NIJE REŠENJE,  VEĆ “POMAGALO”

Savremena stomatologija je došla do nivoa da svakom pacijentu omogući lepe i funkcionalne zube. Niko više nije osuđen na protezu do kraja života, jer koliko god protezu zvali zubima ona je samo “pomagalo” koje pacijentu koliko-toliko olakšava funkciju žvakanja hrane i  lepši osmeh. Loša stvar sa protezom je što se ona godinama naslanja na kost što izaziva trošenje kosti koje može biti toliko izraženo da na površinu “isplivaju” nervi koji se inače nalaze oko dva centimetra u unutrašnjosti. Posledica je bol koja se javlja prilikom unošenja hrane.

PREDNOSTI ZIGOMATIČNIH IMPLANTATA

Zigomatični implantati su rešenje za slučajeve totalne bezubosti u gornjoj vilici kada nema dovoljno kosti za  postavljanje standardnih implantata, odnosno kod kojih se kost “istanjila” usled višegodišnjih problema sa parodontopatijom ili višegodišnje bezubosti.

Kao što im i ime govori oni se postavljaju u zigomatičnu, odnosno jagodičnu kost lica (koja je jedna od najjačih i kod koje nema gubljenja koštanog tkiva). Ovo je posebno važno za žene u poznijim godinama kod kojih je problem sa gubitkom kosštanog tkiva 4-5 puta izraženiji nego kod muškaraca iste dobi.

U zavisnosti od stepena bezubosti potrebna su dva implantata (po jedan sa svake strane) u kombinaciji sa 2-4 prednja standardna implantata čime se dobija osnova za izradu kompletnog gornjeg mosta.

Prednosti zigomatičnih implantata, osim  što za njih nije potreba nadoknada izgubljene kosti, je i to što se oni postavljaju u jednom zahvatu, a već za 2-3 dana od ugradnje može se postaviti fiksni most, dok kod običnih implantata treba da prođu meseci, pa i čitava godina dok se ne postavi fiksna navlaka.

REKONSTRUKCIJA GORNJEG ZUBNOG NIZA KOMBINACIJOM ZIGOMATIČNIH I STANDARDNIH IMPLANTATA

(ORDINACIJA “NADAŽDIN”)

PREDNOST ZIGOMATIČNIH IMPLANTATA U ODNOSU NA
ALL-ON-4 i ALL-ON-6 

ALL-ON-4 je hiruški koncept  koji predstavlja osnove bazalne implantologije i koji od 1997. godine pa do danas opstaje sa svim vrlinama i manama. ALL-ON-4 metodom se dobijaju dva nazalna implanta ili transnazalna implanta bočno i dva konvencionalna implanta na mestu sekutića.

Velika mana je što u definitivnom radu postoji  “kantaliver”, jednostavnije – nošena greda (u pitanju je greda na koju se postavlja fiksni rad), a koja ne sme da se stavi 3-4 meseca pre nego što implant sraste u kosti. Osim dužine čekanja na fiksni rad, mana ove metode je što u slučaju manje raspoloživosti kosti, pacijent može da dobije samo 8, 9 ili 10 zuba na privremenom radu.

ALL-ON-6 metoda se izvodi po principu konvencionalne ALL-ON-4 metode sa dodavanjem po jednog bočnog implanta sa svake strane. Nažalost, u praksi se često može videti primenjena ALL-ON-6 metoda, ali da nisu eliminisani rizični faktori – viseće grede. Tom verzijom se dobija delimično rasterećenje i veća sabirna snaga, ali je i dalje u opciji isti problem kao kod ALL-ON-4.

NAJTEŽI SLUČAJEVI KAO POSEBAN IZAZOV
Ordinacija “Nadaždin” prihvata i pacijente sa najtežim oblicima bezubosti, koji su  na više strana bili odbijeni kao previše komplikovani.
Njihovo znanje i iskustvo im omogućava da rešavaju i slučajeve gde ja pacijent izgubio zube pre 30 i više godina, nadoknadu zuba posle teških trauma (nesreća), kao i bivše onkološke pacijente.

 

 

NOVI OSMEH I ZADOVOLJSTVO PACIJENTA NAŠA SU NAJVEĆA SATISFAKCIJA, UZ VAŠ PUN KOMFOR  I SIGURNOST. 

KONTAKT:

ORDINACIJA “NADAŽDIN”

JOVANA BERIĆA 6, BEOGRAD

(OBEZBEĐEN PARKING)

+381 64 12 13 988

ordinacijanadazdin@gmail.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam