Home Fasete ESTETSKA STOMATOLOGIJA MOŽE DA PROMENI, NE SAMO VAŠE ZUBE, VEĆ I ŽIVOT

ESTETSKA STOMATOLOGIJA MOŽE DA PROMENI, NE SAMO VAŠE ZUBE, VEĆ I ŽIVOT

by Estetska Hirurgija
Novim i lepšim zubima, naravno, ne možemo da promenimo sve nedostatke na licu, ali možemo da doprinesemo da pacijent deluje zdravije, vedrije, mlađe, privlačnije i urednije. Zubi su naša lična karta. Oni su statusni simbol, najzad. Pored ovoga, i osnov senzualnosti.

 

Dr Jovan Cabunac, spec. stomatološke protetike i AK implantologije, Ordinacija “Cabunac”

BELJENJE: LAKO, A EFEKTNO 

Danas je lako postići efekat kojim želimo da budemo samodopadljivi i da se dopadamo drugima. U zavisnosti od stanja postojećih zuba, moguća je čak i ekstremna promena izgleda osmeha u relativno kratkom roku. Ponekad je dovoljno samo izbeleti zube i promena je velika. To je tehnički najmanje zahtevna metoda, a bezopasna je, naravno ukoliko se stručno izvede. Izbeljivanje se može raditi laserima ili kod kuće tokom noći, uz pomoć specijalnih individualno izrađenih trejeva koji se prave u stomatološkoj ordinaciji. Ovakve metode omogućavaju da se boja zuba promeni čak šest do sedam nijansi. Izbeljivanje se preporučuje pacijentima koji imaju lepe i zdrave zube, dobro postavljene, kada je jedini nedostatak boja tih zuba.

ZA PREVIŠE VIDLJIVE DESNI – GUMMY SMILE

Metoda kojom se najbrže eliminiše previše vidljive desni zove se gummy smile, ali i ispravljaju neki manji nedostaci zuba, jeste produženje krune zuba laserom (uklanjanje vidljivih desni do granice koja ne ugrožava potporni aparat zuba) i u istoj seansi izrada direktnih kompozitnih faseta. Ovaj postupak traje dan-dva. Njegova prednost je u tome što pacijent odmah dobija novi izgled, bez bolnog postoperativnog oporavka. Ovom metodom postižu se izuzetno dobri estetski rezultati, a finansijski je dostupna ljudima različitog materijalnog stanja.

Pre i posle urađene intervencije uklanjanja previše vidljivih desni (gummy smile)

KERAMIČKE FASETE AKO SU ZUBI NEPRAVILNI, ISKRZANIH IVICA, PREBOJENI…

Za njihovu izradu je potrebno od pet do sedam dana. Prednost ove metode je u tome što se prvo kompjuterski dizajniraju privremene fasete, tako da pacijenti imaju mogućnost da zube vide u ustima, a mogu se uraditi i sve neophodne korekcije. Doterane privremene fasete skeniraju se najnovijim skenerom Trios-3-Shape i na specijalnim, kompjuterski vođenim mašinama, izrađuju se identične keramičke fasete. Dakle, nema iznenađenja, a pacijenti znaju šta dobijaju.

Pre i posle postavljanja keramičkih faseta

KADA NE MOGU FASETE REŠENJE SU NOVE KRUNE IL MOSTOVI

Tamo gde, iz bilo kog razloga, nije moguće uraditi fasete, rešenje su krune ili mostovi. Princip je isti, samo je način pripreme zuba drukčiji. Kao i kod faseta, pre početka bilo kakvog rada, skeniraju se donja i gornja vilica, kao i zagrižaj, tj. registruje se početno stanje da bi se kasnije mogla uraditi valjana rekonstrukcija. Nakon toga, zubi se bruse i za jedan dan izrađuju privremene nadoknade, koje su kompjuterski dizajnirane prema svim estetskim i funkcionalnim parametrima. Privremene nadoknade se izrađuju od materijala koji je čvrst i estetski prihvatljiv. Svrha ovakvih ,,probnih” zuba je da pacijenti mogu da vide buduću nadoknadu u ustima i da je probaju u funkciji. Naravno, ukoliko je to potrebno, na krunama se mogu raditi sve vrste korekcija. Tek kada je pacijent potpuno zadovoljan novim zubima, takvi doterani zubi se ponovo skeniraju, pa se na osnovu tih skenova, pomoću kompjuterski vođenih mašina, izrađuju identični zubi od keramike. Jedna od prednosti ove metode izrade stomatoloških nadoknada je preciznost. Klasična nadoknada podrazumeva uzimanje otiska, pa se na gipsanom modelu kasnije prave zubi. Zatim, ova metoda pruža pacijentu jedinstvenu mogućnost da utiče na dizajn zuba i modifikuje ih pre završnog rada. Naravno, najvažnije je to što pacijent zna šta dobija i nema perioda prilagođavanja i navikavanja na nove zube, jer ih je već, iste takve, imao i služio se njima.

Pre i posle postavljanja kruna od bezmetalne keramike

 IMPLANTATI – NAJBOLJA ZAMENA ZA IZGUBLJEN ZUB

Kod pacijenata koji nemaju pojedine ili sve zube, implantati mogu biti rešenje. Naravno, mnogo je komfornije imati fiksni rad koji se ne skida i čvrsto stoji u ustima), nego protezu, jer je kvalitet života sa fiksnim radovima neuporedivo kvalitetniji. Kod tih fiksnih radova ne postoji prepreka u ishrani, komunikaciji, ljubavi…. Implantati su najbliži ,,zamenik” prirodnom zubu, tako da se danas ne postavlja pitanje ugradnje implantata, već samo na koji način ga ugraditi. Na postavljene implantate (zamena za korena zuba), postavljaju se krunice ili mostovi, u zavisnosti od indikacije.

Pre i posle postavljanja implantata

 

Zadatak stomatologa, ili stomatologije uopšte, jeste da nađe najbolji način kojim će pacijenta učiniti srećnijim i zadovoljnijim. Najzad, stomatolog može i mora izradom novih zuba da načini i veliki estetski pomak u izgledu pacijenta, i to ne samo zuba, nego i lica uopšte. To, u krajnjoj liniji, znači da pacijentu, s jedne strane, olakšavamo život, ali i činimo da se oseća bolje u sopstvenoj koži, u svakom pogledu.

 

KONTAKT

Dr Jovan Cabunac

Spec. stomatološke protetike

 Ordinacija “CABUNAC”

Nušićeva 5 (Ulaz iz Čumićeve), Beograd

011/334 8818060/334 8818

www.cabunac.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam