Home Fasete Dok se čeka novi osmeh – NIJEDAN DAN BEZ ZUBA

Dok se čeka novi osmeh – NIJEDAN DAN BEZ ZUBA

by Estetska Hirurgija
Piše dr Jovan Cabunac

spec. stomatološke protetike i AK implantologije

 

Pacijente najčešće muči problem koliko će biti bezubi ili koliko će dugo ići sa obrušenim zubima, kada budu u situaciji da dobiju nove zube. Tada čak razmišljaju da uzmu godišnji odmor, da bi se sklonili od kontakata, dok ne prođe taj, za njih, mučan, period.

Savremena stomatološka praksa i nove metode omogućavaju pacijentima da period izrade novih zuba prođe apsolutno neprimetno za okolinu. Tačnije, sve vreme mogu održavati socijalne kontakte, bez bilo kakvih prepreka. Takođe, ne manje bitno, savremena oprema i kvalitetni materijali, udruženi sa savremenim stomatološkim doktrinama, pacijentima omogućavaju ugodniji period protetske rehabilitacije i izvesniji ishod estetske i funkcionalne promene.

PUT DO HOLIVUDSKOG OSMEHA

Kada govorim o izradi novih kruna i mostova ili total smile makeoveru, u poslednje vreme sve popularnijem Hollywood smile, mislim na proceduru koja je dosta pojednostavljena i definitivno prilagođena savremenom načinu života. Naime, postoje dva puta.

Jedan je da pacijenti znaju šta žele, pa se prema njihovim željama odmah pristupa skeniranju i kompjuterskom modelovanju privremenih kruna, što je, u stvari, predlog budućih zuba. Naravno, krune se izrađuju od visoko kvalitetnih materijala (PMMA). Takve krune se odmah postavljaju u usta i pacijenti ih mogu nositi neko vreme. Ukoliko pacijenti žele neke promene, recimo u obliku i položaju zuba, moguće je izvršiti korekciju i ponovo skenirati superbrzim i ultrapreciznim intraoralnim skenerom, kao što je Trios 3 Move. Te nove kopije šalju se u laboratoriju, gde će ih kompjuterski vođene mašine iskopirati. Ovakvim postupkom dobija se apsolutno predvidljiv rezultat. Velika prednost ovog postupka je u tome što pacijenti znaju šta će dobiti.

PRE I POSLE POSTAVLJANJA KERAMIČKIH KRUNA

DIGITALNI DIZAJN OSMEHA

Jedan broj pacijenata, međutim, nije sasvim siguran šta i kakvu promenu želi da uradi. Kod ovakve dileme, i slučajeva, predlažem da se, pre faze izrade kruna, uradi digital smile design. To je program koji omogućava da se na osnovu fotografija pacijenta pri osmehu i njegovih skeniranih vilica mogu ubaciti različiti oblici i položaj tih zuba. Primenjujući ovakav postupak, pacijenti imaju predstavu o tome šta bi mogli dobiti na kraju. Kada se nađe rešenje koje se pacijentu dopadne, štampaju se modeli budućih zuba, koji su involvirani u modele vilica pacijenta, pa se na osnovu toga izrađuju privremene krune. Dalji postupak je identičan kao i prethodno opisani.

Sa ovakvim ili sličnim procedurama pacijenti su sve vreme ozubljeni i bez prepreka mogu da obavljaju sve svoje dnevne aktivnosti. Dakle, nije potrebno da uzimaju odmor da bi dobili nove zube, jer iz ordinacije ne izlaze bez zuba.

FAZE DIGITAL SMILE DESIGN

BEZUBOST NIJE PREPREKA

Kod pacijenata kojima se vade zubi i ugrađuju implantati, u zavisnosti od uslova, negde se prave privremene krune odmah po ugradnji implantata, a, kada to nije moguće, posebno u estetskoj zoni, prave se ili adhezivni mostovi kao prelazno rešenje ili se pronalazi neko stomatološko pomagalo, koje pacijentima omogućava socijalne kontakte i radne aktivnosti bez prepreka.

Kod bezubih pacijenata ili kod pacijenata gde je neophodno izvaditi sve zube, kao najbrže rešenje i rešenje koje pacijenti odlično podnose, pokazao se koncept ALL ON 4 (sve na četiri implantata). To je koncept kod koga se u bezubu vilicu ugrađuju četiri implantata pod specijalnim uglom i odmah nakon ugradnje uzimaju otisci za izradu hibridnog privremenog mosta. Hibridni privremeni most je stomatološka nadoknada koja se zašrafi za implantate i samo je stomatolog može ukloniti. Ona se izrađuje najčešće za 48 sati, a najduže za 72 sata, od trenutka ugradnje implantata. Ovakve nadoknade se nose šest meseci i nakon toga se zamenjuju trajnim hibridnim mostovima, koji se izrađuju od materijala koji su estetski superiorniji i čvršći od privremenih.

Bitno je naglasiti da u periodu kada se privremeni hibridni mostovi zamenjuju stalnim, pacijent sve vreme ima zube, tj. nijednog trenutka nije bez zuba. Ovo posebno naglašavam, jer je to jedna od najčešćih nedoumica skoro svih pacijenata.

OSMEH PRE I POSLE SPROVEDENOG KONCEPTA ALL ON 4

PRE I POSLE POSTAVLJANJA IMPLANTA I BEZMETALNIH KRUNA

 

…………………………………………………………………………………….

Odgovor na obavezno pitanje, koje pacijenti postavljaju, koliko će dugo biti bez zuba, dok ih menjaju i prave idealan osmeh jeste:
„U većini slučajeva ni jedan jedini minut van ordinacije, a u najtežim slučajevima dva do tri dana, mada se trudim da i to vreme maksimalno skraćujem, unoseći novine i savremenije tehnike”.
KONTAKT:
STOMATOLOŠKA ORDINACIJA
DR JOVAN CABUNAC
Čumićeva 1
011/334 8818; 060/ 334 8818
www.cabunac.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam