Home Popularno Digitalno dizajniranje osmeha

Digitalno dizajniranje osmeha

by Estetska Hirurgija

Piše dr Igor RISTIĆ, spec. stomatološke protetike

Zdrav i lep osmeh danas nije samo zdravstvena potreba, već odražava i statusni simbol i sve više postaje modni detalj. Digitalna tehnologija predstavlja moćno oružje u rukama stomatologa koje omoguća izradu visoko preciznih radova, pri čemu je vreme potrebno za rehabilitaciju pacijenta biti neuporedivo kraće.

Digitalno dizajniranje osmeha olakšava komunikaciju, gde i sam pacijent može biti kreator sopstvenog osmeha, naravno, uz limite koje nam nalažu pravila struke. Minimalno invazivni pristup omogućava, ne samo predvidive rezultate, već i maksimalno očuvanje zdrave zubne supstane. Danas su sve više prisutne keramičke ljuskice, čija je debljina i do 0,2 mm, a kojima se drastično može promeniti boja, oblik i pozicija zuba.

Primer iz prakse

Iako je, po mišljenju mnogih, Marijin osmeh idealan, ona nije bila zadovljna. Naravno da je mišljenje okoline važno, ali presudna je lična satisfakcija. Smatrala je da njenom osmehu nedostaje energija koja bi odražavala njen karakter, zbog čega se odlučuje na tretman, kojim bi postigla željene rezultate.

Minimalnom promenom boje, oblika i veličine zuba, pomoću zirkonijum monolitnih kruna na bočnim i fasetama na prednjim zubima, postignuti su harmonični odnosi, kako u  izgledu osmeha, tako i u rehabilitaciji zagrižaja.

Glavne karakteristike njenog novog osmeha izražene su kroz individualizovan dizajn, pri čemu odnos dužine zuba mora biti usklađen sa volumenom usne. Širina centralnih sekutića i oblik očnjaka u ovoj situaciji igraće presudnu ulogu.

Da li je u očima svih posmatrača njen novi osmeh idealan? Možda jeste, možda nije. Mnogo važnije pitanje glasi: Da li smo uspeli da dostignemo Marijinu viziju savršenog osmeha?

Marija kaže: Savršeno sam srećna. Imam savršen osmeh!

Ono sto je sigurno, trendovi će se promeniti, kriterijumi ce biti drugačiji, ali naš cilj će uvek biti isti – omogućiti pacijentima ličnu satisfakciju kroz osmeh. Put ka savršenstvu osmeha završava se savršeno srećnim pacijentom.

Slike  – Pre i Posle

KONTAKT:
Dr Igor RISTIĆ, spec. stomatološke protetike

Centar za dentalnu estetiku i implantologiju – CDEI

Cvijićeva 38, Beograd

011/ 2766 992060/3368 478

www.drristic.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam