Home Popularno KAD VAM GOOGLE BIRA DOKTORA – POZICIJA VAŽNIJA OD ISKUSTVA I DIPLOME

KAD VAM GOOGLE BIRA DOKTORA – POZICIJA VAŽNIJA OD ISKUSTVA I DIPLOME

by Estetska Hirurgija
Pacijenti u potrazi za hirurgom favorizuju njihovo prisustvo na prvoj strani Google pretrage i na društvenim mrežama u odnosu na znanje i iskustvo, pokazuje studija časopisa Aesthetic Surgery Journal.  Ili, što bi rekli marketing stručnjaci -ako nisi na prvoj stranici Google pretrage, u poslovnom smislu, kao i da ne postojiš.
Međutim, da li je visoka pozicija u Google pretrazi presudna i u izboru estetskog hirurga? Da li će hirurg koji angažuje bolju marketinšku agenciju, ili ima bolji i zanimljiviji nastup na Instagramu, imati više pacijenata, bez obzira na iskustvo, znanje i reputaciju među pacijentima?

Nažalost, izgleda da je tako. Časopis Aesthetic Surgery Journal, glasilo Američkog udruženja za estetsku plastičnu hirurgiju (ASAPS), uradilo je istraživanje koje pokazuje da danas pacijenti najčešće traže hirurga posredstvom interneta, i to favorizujući one sa prve stranice Google pretrage.

Studija je u istraživanje uključila 25 gradova da bi prema Google pretrazi identifikovala top 20 internet stranica hirurga koji su članovi zvaničnih udruženja za plastičnu i estetsku hirurgiju. Takođe je istraživala prisustvo hirurga na društvenim mrežama poput Fejsbuka, Tvitera i Instagrama, prateći istovremeno njihovo obrazovanje i datum kada su završili studije medicine.

Analizom koja je ukrstila sve ove podatke postalo je jasno da je broj pratilaca na društvenim mrežama blisko povezan sa visokim rangom na Google pretrazi (prva strana), dok reputacija fakulteta koji su završili, ili godine prakse koje imaju za sobom, nisu u toj vrsti rangiranja igrali nikakvu ulogu.

STIL VAŽNIJI OD SUŠTINE

,,Na naše iznenađenje, Google favorizuje u svojim pretragama životni stil, odnosno prisustvo na društvenim mrežama u odnosu na suštinu, odnosno akademski pedigre i iskustvo, što je prilično zbunjujuće”, kaže prof. dr Širl Klark, autor studije. ,,Trenutni algoritmi Google pretrage doprinose prelasku na novi biznis model, koji znači da pacijenti više veruju rangiranju na Google pretrazi nego iskustvu i znanju doktora”, kaže dr Klark.

Studija pokazuje i da je došao kraj doskorašnjeg dominantnog načina potrage za pravim hirurgom koje se odvijalo pregledom njegovih radnih i naučnih referenci, preporuka drugih pacijenata i reputacije koju je doktor izgradio u praksi. Veliki broj pratilaca na društvenim mrežama sada je važan put koji pacijente vodi ka hirurgu.

Pacijenti već godinama koriste internet za pretraživanje podataka o doktorima i iskustava drugih pacijenata, spremni da poveruju ovim svedočenjima. Ali od kada je popularnost i uticaj društvenih mreža buknuo, kao i razumevanje njihove upotrebe u promociji biznisa, većina hirurga odlučila se da ih koristi kao najvažniji vid svoje promocije. Društvene mreže ne zahtevaju velika ulaganja, a mogu da stignu do veoma široke publike. Ogromna količina ,,pre i posle” fotografija, ili videa na kojima su snimljene cele operacije, preplavila je društvene mreže i počela da privlači sve više publike na te stranice.

Ovo ne samo da postavlja etička pitanja profesionalnog odnosa hirurga prema svom nastupu na društvenim mrežama, nego može i da donese štetu kredibilitetu struke, smatraju autori studije.

Dr LUIZ TOLEDO, plastični hirurg, Brazil

STRUČNJACI SA VIKEND SPECIJALIZACIJAMA

“Danas se neki doktori čim završe fakultet, bez prave obuke, upuštaju u estetsku hirurgiju. Završili su, možda, neki vikend kurs za određenu proceduru i to smatraju dovoljnim da nazovu sebe ekspertom estetske medicine.

Pacijenti, često, ne znaju razliku. Oni dođu u ordinaciju, vide sve te divne diplome uramljene na zidu, sve te crvene trake i zlatne ramove. Operacije kreću, a sa njima i problemi. Loši rezultati mogu se dogoditi bilo kome, čak i veoma dobrim specijalistima; ipak, doktor sa dobrim iskustvom i znanjem zna šta treba da uradi kada stvari krenu pogrešno, zna kako da sanira problem. Ovi drugi to ne znaju. Rezultati mogu da budu katastrofalni.

Šta pacijenti treba da urade da nađu dobrog specijalistu? Danas, u svetu interneta, sve je lakše, Za nekoliko minuta oni mogu u potpunosti da istraže podatke o doktoru. Ipak, kao što znamo, niko ne uređuje informacije na internetu, pa čak i loši doktori mogu izgledati odlično onlajn. Najpouzdaniji izvor informacija su nacionalna i internacionalna udruženja plastičnih hirurga. Ona objavljuju imena svojih članova, pa tako pacijenti mogu da pronađu hirurge koji su prošli odgovarajuću obuku. To nije i garancija uspeha, ali barem svodi mogućnost grešaka na minimum.”

………………………………………………………………………………………………….

UMESTO ZAKLJUČKA

Kada tražite hirurga, razmislite o tome koliko će vam kada uđete u operacionu salu biti važno to što je on duhovit, zanimljiv, ima dobre fotografije i puno pratilaca na Instagramu. I podsetite se da estetska operacija nije šminkanje ili šišanje – njene posledice na vašem telu ostaju trajno.

……………………………………………………………………..

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam