Home Kapci Dr Goran Gaćeša: NAJBOLJE PROCEDURE ZA MLAĐI I LEPŠI IZGLED OČNE ZONE

Dr Goran Gaćeša: NAJBOLJE PROCEDURE ZA MLAĐI I LEPŠI IZGLED OČNE ZONE

by Estetska Hirurgija

ZA NOVU LEPOTU OČIJU

Piše mr. sc. med. Goran Gaćeša, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Ordinacija ,,Medic Hill”, Beograd

Problemi koje starenje izaziva u periorbitalnoj zoni su brojni i lako uoljivi, bilo da je reč o pojavi dubljih bora između obrva, u uglu očiju („svračije nožice“), opuštanju i višku kože u predelu čela i slepoočnica, produbljenom suznom kanalu ili padanju gornjih kapaka…

Zamoli smo dr Gorana Gaćešu, specijalistu plastične hirurgije da objasni kojim se  procedurama mogu rešavati ovi problemi.

„Što je estetski deficit izraženiji  i što duže traje, za dobijanje optimalnog rezultata biće potrebne invazivnije  metode, i obrnuto.”

MINIMALNO INVAZIVNE (NEHIRURŠKE) METODE

BOTULINUM TOKSIN („BOTOKS”)

Najmanje  invazivan  metod  za  poboljšanje  izgleda  u  periorbitalnoj  regiji  je  upotreba  botulinum  toksina.  To  je  tzv. botoks  tretman  nazvan  po  preparatu  jednog  od  proizvođača  i  to  je  najčešće  praktikovana  estetska  procedura  u svetu. Upotrebljava se pre svega za tretman bora u predelu čela, između obrva i sa spoljne strane očiju prema slepoočnici.  Njegovom  upotrebom  moguće  je  postići  odlične rezultate  u  korekciji  blagih  do  umereno  izraženih  bora.

Takođe,  upotrebom  botulinum  toksina  moguće  je  postići blago podizanje spoljnih delova obrva. Jedno od propratnih dejstava biće i smanjeno znojenje u predelu čela. Tretman se obavlja ambulantno, traje nekoliko minuta i potrebno ga je ponavljati na četiri do šest meseci.

Dužom  upotrebom  mimički  pokreti  koji  stvaraju  bore  će prestati ili se značajno redukovati. Jedna od najozbiljnijih komplikacija može biti pad i nemogućnost podizanja gornjeg kapka koje može trajati i esecima, tako da ove tretmane mogu obavljati isključivo kvalifikovane osobe kao što su plastični hirurzi i dermatolozi.

FILERI I STIMULATORI NOVOG KOLAGENA

Fileri su supstance koje se ubacuju u kožu ili ispod kože pomoću igala ili kanila. Postoji više vrsta filera, ali je potrebno naglasiti da je bezbedna i medicinski opravdana samo upotreba prirodnih materijala, pre svega preparati na bazi hijaluronske kiseline. Postoji više vrsta tih preparata koji se razlikuju pre svega po gustini, procentu i umreženosti hijaluronske kiseline. Neki su predviđeni za površnu aplikaciju, drugi  za  duboku  sve  do  periosta.  Površnom  aplikacijom moguće je postići poboljšanje kod umerenih do izraženijih bora. Dubokom aplikacijom postiže se nadoknada volumena kao u predelu dubokog suznog kanala („tear through“), u predelu donje ivice orbite, za osveženje u predelu obrva i  slepočnica. Aplikacijom  filera  na  određenim  mestima  na periorbitalnoj regiji i licu može se postići i blagi lifting lica. Efekti traju obično do godinu dana, mada novi fileri velike gustine mogu trajati i duže. Osim minimalnih komplikacija vezanih za upotrebu igala i kanila, najozbiljnija komplikacija je nastanak nekroze tkiva i stvaranje ožiljaka.

Poslednjih godina prisutni su i preparati zvani „biostimulatori”  koji podstiču stimulaciju proizvodnje kolagena kože. Njihovom upotrebom postiže se stvaranje prirodnog kolagena koji daje čvrstoću koži i ublažava bore.

UPOTREBA COG, APTOS I  HIRURŠKIH NITI

Već smo objasnili da vremenom dolazi do opuštanja kože i spuštanja obrva. Jedno od rešenja za umereno podizanje čela i obrva je upotreba niti. Pored efekta mehaničkog podizanja niti mogu  sadržati i stimulatore kolagena i hijaluronsku kiselinu, čijim razlaganjem se postiže i zatezanje kože.

Rezultati nakon upotrebe ovakvih niti mogu trajati do dve godine. Za aplikaciju ovih niti potrebno je dobro poznavanje hirurške anatomije lica kako bi se izbeglo povređivanje vitalnih struktura kao što su krvni sudovi i nervi.

UPOTREBA LASERA, RADIOTALASA, ULTRAZVUKA, PLAZMA PENA

Zatezanje kože oko očiju može se postići i upotrebom lasera,  radiotalasa,  ultrazvuka  i  plazma  pena.    Zajedničko  za sve ove aparate je da se njihovom energijom postiže stimulacija proizvodnje kolagena. Laser i plazma pen mogu biti pogodni i za blago zatezanje kože kapaka, ako nije prisutan značajan višak kože.

Obično  je  potrebno  više  tretmana  (2-5),  a  rezultati  mogu trajati od jedne do nekoliko godina. Od komplikacija moguće su hiperpigmentacije, ređe stvaranje vidljivih ožiljaka.

HIRURŠKE METODE PODMLAĐIVANJA I KOREKCIJE OČNE  REGIJE

TRANSFER SOPSTVENE MASTI

Kada je potrebna nadoknada volumena  na licu, pored sintetičkih filera može se koristiti i sopstvena mast pacijenta. Mast koja se obično uzima sa stomaka ili bokova se prvo prerađuje a zatim aplikuje u željeni predeo periorbitalne regije. Ovako se mogu skulpturirati predeo oko donje ivice orbite, te  obrve i slepoočnice. Ako se mast nejednako resorbuje potrebno je ponoviti tretman. Rezultati mogu trajati i više godina.

SLEPOOČNI  (TEMPORALNI)  LIFING, PODIZANJE OBRVA   I „MAČKASTE OČI“

Hirurške  metode  su  nezamenjive  kada  je  potrebno  uraditi  značajniji  lifting  lica  te  postići  dugotrajne  rezultate.  Slepoočnim liftingom se vrši podizanje spoljnog dela obrva.  Rez za ovu operaciju obično se plasira u kosmatom delu iza slepoočnica tako da ostaje skriven. Zakošenjem spoljnog ugla očiju se dobija  tzv „mačkasti izgled“. To se postiže kantoplastikom, odnosno pomeranjem lateralnog kantalnog ligamenta u višu poziciju. Incizija na koži pravi se sa spoljne strane  gornjeg  kapka,  tako  da  je  rez  gotovo  neprimetan posle nekoliko meseci. Ovu proceduru moguće je uraditi i tokom estetske korekcije kapaka.

Najozbiljnija komplikacija koja se može dogoditi posle ove operacije je otežan vid u smislu pojave duplih slika.  U ovim kao i u ostalim estetskim operacijama potrebno je korekciju uraditi sa merom, odnosno da se izgled pacijenta unapredi, ali da se sačuvaju njegove glavne facijalne karakteristike.

BLEFAROPLASTIKA – HIRURŠKA KOREKCIJA OČNIH KAPAKA

Hirurška korekcija donjih kapaka. Pre (gore) i 15 dana posle operacije. Rad dr Gorana Gaćeše

Jedna od najčešćih operacija u oblasti estetske hirurgije je svakako blefaroplastika. Njome se koriguje izgled gornjih i/ili  donjih  kapaka.  Posle  uspešno  urađene  blefaroplastike osoba može izgledati mlađe  5-10 godina, pa i više. Obično se  radi  u  lokalnoj  anesteziji  i  traje  oko  30-45  minuta  po kapku.  Konci  se  skidaju  za  5-7  dana,  a  otoci  i  modrice obično  nestaju  za  10-14  dana.    Ožiljci  koji  staju  nakon operacije  su  gotovo  neprimetni  jer  se  incizije  smeštaju  u prirodne nabore. Donji kapci se mogu operisati i bez rezova na koži, kroz konjunktivu. To se može uraditi u slučaju kada  je  potrebno  samo  korigovati  količinu  i/ili  raspored periorbitalne  masti,  a  da  nije  potrebna  značajna  ekscizija kože.Tada se blaža opuštenost kože može tretirati laserom ili plazma penom.

PRE

POSLE

Blefaroplastika gornjih i donjih kapaka. Rad dr Gorana Gaćeše

Za optimalan rezultat operacije potrebna je dobra analiza svih  tkiva  kapaka:  kože,  mišićnog  tkiva  i  periorbitalnog masnog  tkiva.  Potrebno  je  ustanoviti  eventualnu  slabost mišića  podizača  gornjeg  kapka,    uočiti  eventualne  asimetrije  leve  i  desne  strane.  Preoperativni  plan  mora  biti precizan,  a  količina  odstranjenih  tkiva  tačno  tolika  da  se dobije svež,  podmlađen izgled. Nekada je potrebna samo transpozicija  masnog  tkiva  da  bi  se  ublažio  nedostatak tkiva ispod donjeg kapka u predelu donje ivice orbite. Kod nekih  pacijenata  može  biti  potrebno  zatezanje  kantalnog ligamenta (kantopeksija) tokom korekcije donjih kapaka. Jedna od značajnijih komplikacija ove operacije je mogućnost  pojave  ektropiona,  odnosno  nemogućnost  potpunog zatvaranja  donjeg  kapka  koja  nastaje  ukoliko  se  ukloni isuviše kože sa donjeg kapka.

UMESTO ZAKLJUČKA

Pomenutim metodama korekcija u periorbitalnoj regiji moguće je postići svežiji i podmlađen izgled. Prilikom pregleda veoma je bitno ustanoviti  šta  je  zapravo  problem  i  posmatrati lice pacijenta kao celinu. Ovo ističem jer mnogi pacijenti dolaze da bi „zategnuli kapke“ „podigli  obrve“  ili  „uradili  botoks“.  Često  se samo  obavljanjem  zahvata  koji  pacijent  želi ne dobija harmoničan izgled jer je za najbolji mogući rezultat nekada potrebno korigovati i i izgled susednih regija.

PROČITAJTE OD ISTOG AUTORA:

Kako prevelike grudi postaju manje i lepše

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam