Home Estetska Hirurgija Prof. dr Milan Filipović: ESTETSKE OPERACIJE KOJE SE MOGU RADITI U LOKALNOJ ANESTEZIJI

Prof. dr Milan Filipović: ESTETSKE OPERACIJE KOJE SE MOGU RADITI U LOKALNOJ ANESTEZIJI

by Estetska Hirurgija
Piše prof. dr Milan Filipović, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Ordinacija “MEDIC HILL”, Beograd

 

Trend moderne hirurgije je obavljanje operativnih procedura u ambulantnim uslovima. Kad god je to moguće, zahvat treba obaviti ambulantno, bez hospitalizacije. Ovaj trend je naročito prisutan na Zapadu i to pretežno zbog visoke cene bolničkog lečenja. U takvim slučajevima, obično se koristi lokalna anestezija.

U novoj eri estetske hirurgije nakon pandemije COVID 19, sve više je preporuka da se intervencije rade u lokalnoj anesteziji. Većina pacijenata suočenih sa operacijom uglavnom pita hirurga u kojoj će anesteziji zahvat biti izveden. Praksa je pokazala da većina pacijenata nije dovoljno upoznata sa mogućnostima, prednostima i eventualnim komplikacijama lokalne anestezije.

Lokalna anestezija podrazumeva farmakološko izazivanje neosetljivosti u jednom delu tela privremenim prekidom sprovođenja impulsa kroz nerv ili inhibicijom razdražljivosti nervnih elemenata. Subjektivni osećaj bola moguć je samo kod svesnih bolesnika sa intaktnim sprovodnim putevima, od stimulansa na periferiji do centralnog nervnog sistema. Dejstvo lokalnih anestetika upravo se i sastoji u privremenom prekidu ovih sprovodnih puteva. Lokalni anestetici blokiraju senzitivna, motorna i autonomna nervna vlakna. Zavisno od mesta aplikacije lokalnih anestetika, mogu se izazvati različite vrste lokalne anestezije.

OPERATIVNA KOREKCIJA GORNJIH I DONJIH KAPAKA URAĐENA U LOKALNOJ ANESTEZIJI U ORDINACIJI “MEDIC HILL”

VRSTE LOKALNIH ANESTEZIJA

Površinska (topikalna) anestezija postiže se aplikacijom rastvora lokalnih anestetika na površinu sluznice oka, ždrela, usta, traheje i urogenitalnog trakta u vidu spreja, kapi ili krema. Ovu vrstu anestezije uglavnom koristimo u antiejdžing procedurama (PRP, fileri, mezoniti i dr.).

Infiltrativna anestezija se postiže infiltrovanjem rastvora lokalnih anestetika na mestu planiranog operativnog reza i u njegovoj okolini. Infiltracija se vrši po slojevima od kože, potkožnog tkiva do dubine planiranog reza.

Regionalna blok anestezija se postiže ubrizgavanjem rastvora lokalnog anestetika u neposrednu blizinu nervnog stabla ili nervnog pleksusa. Time se postiže lokalna anestezija čitavog predela koji taj nerv ili pleksus inerviše (brahijalni, lumbalni blok, blokovi n .radijalisa, n. medijanusa, n. ulnarisa i blokovi digitalnih nerava, TPB-torakalni paravertebralni blok).

OPERACIJA GORNJIH KAPAKA (GORNJA BLEFAROPLASTIKA)  URADJENA U ORTDINACIJI “MEDIC HILL” U LOKALNOJ ANESTEZIJI.

KOJE SE ESTETSKE OPERACIJE MOGU RADITI ,,U LOKALU”?

U estetskoj hirurgiji zahvati mogu biti klasifikovani kao jednostavni i složeni, te kao takvi mogu diktirati dužinu operativnog zahvata – od nekoliko minuta do nekoliko sati. Prilikom odlučivanja o vrsti anestezije, pacijentu se moraju predočiti prednosti i mane i jedne i druge vrste anestezije i šta je za njega najbolje u datom trenutku. Moraju se u obzir uzeti uslovi traumatičnosti operacije, regija tela na kojoj se operacija izvodi, trajanje operacije, položaj pacijenta i njegov komfor na operacionom stolu, uticaj anestezije na vitalne funkcije. Nekada vrstu anestezije diktira i opšte stanje pacijenta, kao i njegova starost.

Veliki broj estetskih zahvata može se obaviti u jednoj od gore pomenutih vrsta anestezije. Od estetskih operacija, u lokalnoj anesteziji može se raditi:

– transplantacija kose kod ćelavosti;

– operacije kapaka (blefaroplastika);

– operacije na nosu;

– parcijalne operacije zatezanja lica (fejs-lifting);

– podizanje obrva (brow lift);

– manje liposukcije (npr. podbradak);

– korekcije deformiteta ušne školjke, naročito klempavih ušiju;

– odstranjivanje ožiljaka i tetovaža;

– zatezanje kože nadlaktica (brahioplastika);

– korekcija stidnih usana (labioplastika);

– uklanjanje mladeža i drugih benignih izraštaja na koži i u potkožnom tkivu (lipomi, ateromi, fibromi).

Lokalna anestezija je posebno korisna za pacijente starije životne dobi koji imaju neki kožni tumor čiji je internistički nalaz loš zbog postojanja hroničnih bolesti srca, pluća ili krvnih sudova.

PRE I POSLE KOREKCIJE UŠIJU (OTOPLASTIKA), ORDINACIJA “MEDIC HILL”

MOGUĆE KOMPLIKACIJE LOKALNE ANESTEZIJE

Najčešće su psihogene reakcije. Strah i bol mogu dovesti i do vazomotornog poremećaja koji se manifestuje bledilom, povraćanjem, padom krvnog pritiska, promenom pulsa, znojenjem. Kod velike apsorpcije iz prokrvljenog tkiva ili nakon direktnog ubrizgavanja u krvni sud, može doći do gubitka svesti, drhtavice, osećaja zujanja u ušima, poremećaja disanja, bradikardije, konvulzija i kome. Budući da se najčešće koriste lokalni anestetici amidnog tipa, neželjene alergijske reakcije veoma su retke.

————————————————————————–

U poslednjih nekoliko godina, moguće je uraditi i operaciju povećanja grudi u jednoj vrsti lokalne anestezije koja se naziva torakalni paravertebralni blok – TPB, naravno kad za to postoje indikacije.

————————————————————————–

KONTAKT:

ORDINACIJA “MEDIC HILL”

POŽEŠKA 80, LOKAL 18, BEOGRAD

064/ 4-900-900; 011/3-555-955

www.medichill.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam