Home Estetska Hirurgija Dr Ribnikar: LIFTING OBRVA – HIRURŠKE I NEHIRURŠKE METODE

Dr Ribnikar: LIFTING OBRVA – HIRURŠKE I NEHIRURŠKE METODE

by Estetska Hirurgija

Piše mr sc. med. Vladislav Ribnikar, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije

HIRURŠKO PODIZANJE OBRVA

Od kada je prvi put u literaturi opisano hirurško podizanje obrva (1919, Passot), prešli smo dug put i mnogo usavršavanja ove tehnike. Danas hirurško podizanje obrva možemo da radimo na više načina.

  1. Podizanje obrva u okviru liftinga čela ili liftinga srednjeg dela lica: rezom u liniji kosmatog dela glave, podizanje obrva radi se kao deo klasičnog ili endoskopskog liftinga čela ili liftinga srednjeg dela lica.
  2. Lifting obrva kao nezavisna procedura sa vlastitim tehnikama, endoskopski ili klasično.
  3. Podizanje spoljnjeg (lateralnog) dela obrva kao posebna procedura. U okviru ovog postupka razlikujemo lifting sa rezom ispred linije kose, endoskopski lateralni lifting obrva, lifting sa malim rezom (ili mini lifting obrva) – transpalperal brow lift, temporalni potkožni lifting i lifting bez reza hirurškim koncima – gliding brow lift with NET sutures.
NEHIRURŠKE METODE LIFTINGA OBRVA

LIFTING OBRVA BOTOKSOM

Na oblik i položaj obrva utiču kompleksni odnosi između čitavog niza mišića koji podižu ili spuštaju obrve. Botoksom možemo smanjiti funkciju mišića ,,spuštača” kako bismo postigli efekat podizanja obrva posebno spoljnjeg dela obrva koji je i najskloniji opuštanju.

LIFTING OBRVA FILERIMA

Atrofija i smanjenje masnih jastučića u zoni obrva takođe dovodi do njihovog opuštanja, i kod ovakvih slučajeva problem možemo rešavati hijaluronskim filerima. Tehnikama kojima se popunjava zona ispod i unutar obrva i slepoočne regije možemo da postignemo mladolikost kontura oka i blagi lifting spoljnjeg dela obrva – i to za jedan do dva mm dodavanjem hijaluronskog filera u duboka tkiva u ovoj zoni.

 

LIFTING OBRVA NITIMA

Treba da razlikujemo dve vrste niti sa kojima raspolažemo u nehirurškim metodama podmlađivanja lica: suspenzione, koje se kače za tkiva lica ili kože glave, i niti koje se ne moraju pričvrstiti za tkiva, nego imaju vlastitu potporu koja ih kači za tkiva.

Uz pomoć niti veoma precizno možemo da podignemo obrve, bez operacije.

Tehnika podrazumeva uvođenje u kožu i potkožna tkiva posebnih niti koje se uz pomoć tankih i fleksibilnih igala plasiraju precizno i praktično bezbolno. Tretman je bezbedan, jer su niti biokompatibilne i razgradive.

KOMBINACIJA SVA TRI TRETMANA

Zavisno od indikacija, odnosno uzroka spuštanja obrva, možemo kombinovati više postupaka da vratimo mladolikost licu, a obrve podignemo.

Prvo nadoknađujemo volumen. Hijaluronski fileri u regiji slepoočnica i iznad očnih duplji (u supraorbitalnoj regiji) vraćaju izgubljeni volumen i daju podršku tkivima kože.

,,Nazubljene” ili ,,cog” niti pomažu nam da postignemo statičnu suspenziju (podizanje) kože.

Botoks nam pomaže da postignemo dinamičko podizanje i suzbijemo rad mišića koji spuštaju obrve.

Ovako kompleksnim tretmanom možemo postići izuzetne rezultate u promeni položaja obrva i izraza celog lica.

DA LI VAM TREBA BLEFAROPLASTIKA ILI LIFTING OBRVA?

Veoma je bliska povezanost položaja obrva i gornjeg kapka. Ceo ovaj kompleks tokom godina počinje da se opušta ka očnoj duplji, i stvara lažnu sliku viška kože na gornjem kapku.

Kada opisuju kapke, pacijenti najčešće prstima podižu spoljni deo obrva, da bi pokazali kako žele da im izgledaju kapci (ne misleći pri tom na obrve). Međutim, višak kože na gornjem kapku može se delimično ili potpuno pripisati spuštanju obrva. U tim slučajevima, ako primenimo samo operaciju gornjih kapaka (gornju blefaroplastiku), možemo postići samo delimično zadovoljavajući rezultat.

U lošijem scenariju, ako uradimo samo gornju blefaroplastiku, možemo dodatno spustiti obrve, i dobiti potpuno neprihvatljiv estetski rezultat.

Samo lifting obrva ili kombinacija gornje blefaroplastike i liftinga obrva, zavisno od slučaja, kod ovakvih pacijenata je najbolji izbor.

Mr. sci. med. Vladislav Ribnikar

Spec. plastične i estetske hirurgije

Specijalistička ordinacija“RIBNIKAR”, Beograd

Miloja Đaka 32A, Beograd

+381 11 6680 222+381 060 6680 222

www.vladislavribnikar.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam