Home Iskustva OPERACIJA KAPAKA: ISKUSTVO U BOLNICI ST MEDICA

OPERACIJA KAPAKA: ISKUSTVO U BOLNICI ST MEDICA

by Estetska Hirurgija

Dr Vladimir Aničić je posmatrao oči svoje potencijalne pacijentkinje za blefaroplastiku (operacija kapaka), i odmahnuo glavom, zaključivši: ” Vaši kapci nisu previše spušteni, ne prave vam funkcionalne probleme za vid, a ni estetski problem nije veliki. Mi to smatramo “graničnim slučajem” za operaciju.  Možda biste bili zadovoljni kada bismo vam samo stavili botoks kojim bismo podigli spoljni deo obrva, a sa njima i kapke, dok ne doše vreme za operaciju”.

Pacijentkinja je bila uporna. Njoj se njeni kapci već sada ne dopadaju, a budući da su i upečatljiv deo genetskog nasleđa njene porodice, zna će postajati još opušteniji, i da ne želi da čeka da problem postane preupadljiv. Rešila je da je operacija kapaka ono što želi – sada.

Rezultat: Dr Aničić, estetski hirurg u bolnici ST Medica, zakazao je operaciju kapaka za Zoranu Minčić, novinarku i instruktorku joge iz Beograda.

 

Tim Estetike dobio je priliku, zahvaljujući pristanku doktora i pacijentkinje, da prati ceo put ove operacije koja se stručno zove BLEFAROPLASTIKA..

ZORANA:  U bolnicu sam stigla uzbuđena i srećna, spremna da konačno rešim problem operacijom kapaka.

Naizgled mali višak kože i tek blaga opuštenost gornjih kapaka meni su bili velika smetnja jer su mi davali umoran izgled i pored urednog života i redovnog sna. Moja očekivanja su bila realna – da operacijom korigujem izraz svojih očiju koji je počeo da odudara od moje prirode i čini me namrgođenom, umornom, pa i tužnom.

DR ANIČIĆ: Kada su u pitanju slučajevi poput Zoraninog, uvek predložim da operaciju kapaka odložimo, zato što postoji realna mogućnost da nakon operacije pacijentkinja ne bude sasvim zadovoljna veličinom promene koja je postignuta. Zorana je, međutim, bila odlučna da operaciju uradi uprkos argumentima koje sam joj izneo, procenio sam da su njena očekivanja od operacije realna, i odlučio da njenoj želji izađemo u susret.

POČETAK I TOK OPERACIJE KAPAKA

Doktor Aničić je došao da pozdravi pacijentkinju, i da pre operacije specijalnim flomasterom na Zoraninim kapcima iscrta linije kojima će ići skalpel, odnosno da označi deo kože koju će odstraniti.

Nakon iscrtavanja linija na kapcima, Zorana je prepuštana sestrama koje su je pripremile za operciju.

Uprkos tome što je znala da će operaciju raditi u lokalnoj anesteziji, za Zoranu je bilo neobično kada je shvatila da će, nakon lokalne anestezije date u zonu kapaka, biti budna tokom cele operacije.

ZORANA:  Priznajem da mi je bilo čudno kada sam shvatila da ću biti budna i svesna tokom cele operacije, ali zaista mi nije bila ni potrebna drugačija anestezija.  Dodatno me je smirivala činjenica da mi je u venu bila plasirana braunila u slučaju potrebe za sedacijom ili nekim medikamentom. Mislim da je radost zbog intervencije kojoj ću biti podvrgnuta učinila svoje i razbila strah, baš kao i osećaj da sam u sigurnim rukama dr Aničića i sestara Marijane i Bose. Nakon što sam se smestila na operacioni sto dobila sam lokalnu anesteziju u same kapke i to je bio jedini bol koji sam osetila.

DR ANIČIĆ: Operacija kapaka je protekla po planu, a Zorana je bila odličan pacijent. Tokom operacije, koju je provela budna, bilo je jasno da je veoma motivisana, jer je bila veoma mirna i disciplinovana.

Dr Aničić je odstranio višak kože sa kapaka, zašio rezove, i na samom kraju stavio preko šavova flasetere koje će pacijentkinja nositi naredna dva do tri dana, a konci će se skidati na kontroli nakon 7 dana.  Zorana je, nakon nešto manje od sat vremena,  ustala sa još širim osmehom, i rečima zahvalnosti za doktora Aničića i sestru Marijanu Milivojević koja je asistirala tokom operacije.

ZORANA: Nisam sigurna koliko je operacija trajala ali meni je prošla prilično brzo i potpuno komforno. Kada je sve bilo gotovo sela sam, pogledala svoje kapke u ogledalu i radosno rekla “To je to!” Nakon operacije nekoliko sati provela sam odmarajući se u sobi uz pažnju ljubaznih sestara i posetu doktora koji je proverio kako teče oporavak. Interesantno je da i kada je popustila anestezija jedino što sam osetila bilo je zatezanje i peckanje na kapcima, ali nikakav lek protiv bolova nije mi bio potreban.

Sedmog dana od operacije, Zorana je došla u bolnicu ST Medica na kontrolu i skidanje konaca. Oporavak nakon operacije kapaka je protekao očekivano, uz otoke na kapcima koji nisu ometali svakodnevno funkcionisanje, i podlive ispod očiju na obrazima koji su, kada je stigla, već počeli da se povlače.

Doktor je proenio da oporavak teče po planu, i da su rezultati sasvim zadovoljavajući.

KONTROLA I SKIDANJE KONACA

Još je važnije što je pacijentkinja bila zadovoljna rezultatima, i što je ponovo tvrdila da se nijednog trenutka nije pokajala, i da bi svakome preporučila da ovu operaciju, ukoliko ima spuštene kapke, bez odlaganja uradi. Blefaroplastika – operacija kapaka –  otvara oči, koje postaju mnogo izražajnije i otklanja izraz umora sa lica, ne menjajući identitet i lični opis pacijenta.

Zorana je izašla iz ST Media bolnice sa još širim osmehom nego kada je ušla.

POGLEDAJTE KAKO SU ZORANINI KAPCI IZGLEDALI PRE, A KAKO POSLE OPERACIJE

Zaključci?

ZORANA: “PROGLEDALA SAM”

DR ANIČIĆ: MOTIVISAN I OBAVEŠTEN PACIJENT JE PREDUSLOV USPEHA

Zahvaljujemo bolnici ST Medica, dr Vladimiru Aničiću i Zorani Minčić što su nam omogućili da pratimo ovu operaciju od početka do kraja.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam