Home Iskustva Rinoplastika – Tri priče

Rinoplastika – Tri priče

by Estetska Hirurgija

Od nekoliko slučajeva uspešnog posredovanja u izboru i zakazivanju estetskih operacija, koju kao pomoc pružamo čitaocima ESTETIKE, odlučili smo da sa svima vama podelimo jedno takvo iskustvo.

Operacija nosa – sagledana iz ugla pacijentkinje i njene majke (Sanje i Jelene Budimovic), lekara iz Bolnice “COLIĆ” koji su radili operaciju (prof. dr Miodrag Colic i prof. dr Rade Kosanovic) i savetnice (Ljiljana Maricic Grujic) koja je od prvog trenutka bila upoznat sa svim detaljima i aktivnostima jedne i druge strane.

Počinjemo sa pričom savetnika, jer je od toga sve i počelo.

Prica savetnika: Ljiljana Maričić

Lepa priča s lepim krajem

Poštovana Ljiljana, interesuje me vaše mišljenje o izboru doktora i klinike za estetsku operaciju nosa moje ćerke koja u februaru puni 18 godina. Šta mislite o doktoru Miodragu Colicu i njegovoj klinici? I, da li mogu da računam na vašu pomoc u zakazivanju termina za konsultaciju sa odabranim lekarom i logističku pomoć u Beogradu, jer dolazimo iz Leskovca?

Ovim pismom Jelene Budimović, koje je stiglo 20. oktobra 2009. na adresu našeg casopisa, počela je priča o jednom lepom estetskom preobražaju. Za Sanju Budimović, simpatičnu gimnazijalku iz Leskovca, zakazali smo prvu konsultaciju sa dr Miodragom Colicem za 6. novembar. Sanja je želela da operaciju uradi u prvim danima zimskog raspusta, kako bi se oporavila do početka škole.

U prvom razgovoru sa dr Miodragom Colicem, Jelena i Sanja su se raspitale o detaljima operacije, koliko se ostaje u bolnici, načinu lečenja, vremenu oporavka, ceni…

Sanja je dobila spisak pregleda koje treba da obavi u Leskovcu i obavezu da dostavi nalaze pre operacije, koja je zakazana za 24. decembar.

Ostavila je utisak odlučne i pametne mlade devojke koja zna šta želi. Za početak, lepši nos. A potom, da napuni 18 godina, da položi vožnju, proslavi maturu, pa studije novinarstva u Novom Sadu… Planovi su ozbiljni. Kao i njena odluka da operiše nos – bila je snažno motivisana i nepokolebljiva.

Dan operacije

Na sam dan operacije ekipa ESTETIKE ponovo je sačekala Jelenu i Sanju, ovaj put kao stare znance i otpratila ih do Bolnice „Colic”, gde su je čekali prof. dr Miodrag Colic i prof. dr Rade Kosanović, specijalista ORL.

Ostavili smo je u 17.30, u sigurnim rukama dva profesora. Mama Jelena je ostala da čeka da se operacija završi, pa da krene nazad za Leskovac.

U 19 h Jelena nam je javila da je operacija završena, da je Sanja sve podnela odlično i da je dobro raspoložena. Bilo je lepo čuti ovakve vesti! Sanja je sutradan otpuštena iz Bolnice „Colić”.

Skidanje maske

Sanja je došla na skidanje maske i danas će prvi put videti kako izgleda njen nos! Na njenom licu nema podliva, tek malo izraženija boja podočnjaka. Kaže da je tampone i masku podnela veoma lako.

Dr Nina Šijan pažljivo i nežno vadi tampone i skida masku. Sanja dobija ogledalo i – oblik je tu, nos je evidentno manji i lepši, ali je još otečen, njegov pravi oblik će biti vidljiv tek kad svi otoci splasnu. Sanja je veoma prijatno iznenađena time što prvi put može da diše „punim plućima”. Još nekoliko pogleda u ogledalo, Sanja se smeška, zagleda sa strane, raspituje o vremenu kada će spasti otoci… U Leskovac odlazi da se ponovo naoruža strpljenjem i čeka da otoci splasnu.

Sedam nedelja kasnije

Sanja dolazi u Beograd na kontrolu kod dr Colića. Prošlo je sedam nedelja od operacije. Nasmejana je, i ona i mama su zadovoljne. Sanjin nos je sada ravan, lep, otoci su u potpunosti splasnuli na gornjem delu, još je ostalo vrlo malo otoka na vrhu nosa.

Dr Colić je zadovoljan, a savetnica iz ESTETIKE srećna zbog ovog lepog preobražaja: Sanja sada ima fino i nežno lice, samouverenost i ležernost s kojom pozira pred kamerama je upravo ono što ova fina mlada devojka zaslužuje.

Sanjin ostvareni san

Odmah nakon skidanja maske osetila sam olakšanje. Zanimljivi su mi bili mirisi koje sam, cini mi se, pocela da osecam intenzivnije. Po ceo dan bih sedela u tišini samo da bih uživala u disanju na nos i mirisima.

Porucila bih svima koji razmišljaju o ovoj operaciji da nemaju cega da se plaše, da urade to što žele i reše svoj problem. Operaciju je zaista lako podneti i za mene je cak ceo ovaj dogadaj predstavljao pravo uživanje.

Priča lekara: dve specijalnosti na istom poslu

Stručnost i iskustvo ključ uspeha

U operaciji Sanjinog nosa učestvovali su prof. dr Miodrag Colić, specijalista estetske, plastične i rekonstruktivne hirurgije I profesor na Katedri hirugije Medicinskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Rade Kosanović, specijalista otorinolaringologije i docent Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu,

načelnik odeljenja Klinike za otorinolaringologiju Kliničkobolničkog centra “Zvezdara” u Beogradu. Operacijom se rešeni estetski, ali i funkcionalni problemi (otežano disanje) koje je Sanja imala.

Evo kako ova dvojica stručnjaka, svako iz svog ugla, objašnjavaju tok operacije, rezultate i postoperativni oporavak.

Prof. dr Rade Kosanović

Korigovani svi detalji nosa

Sanja je, kako mi to u praksi kažemo, imala zahtevan nos, jer je bila potrebna korekcija praktično svih njegovih detalja. Njen nos je, kao prvo, bio veliki i u odnosu na njeno lice (macrorhinia) dugačak, sa izraženom grbom. Morali smo, dakle, da uklonimo grbu i tako dobijemo ravan i pravilan hrbat nosa. Zatim, morali smo da smanjujemo sve strukture vrha nosa da bismo na taj način skratili njegovu dužinu i podigli vrh, odnosno zarotirali ga kako bi Sanjin nos dobio prirodni nazolabijalni ugao.

Estetika i funkcionalnost

Svaka estetska operacija nosa mora da bude i funkcionalna. To podrazumeva i korekciju nosne pregrade, što je kod Sanje takođe urađeno.

Minimalni bol i postoperativne tegobe

Pojavu otoka tkiva, kao posledicu operacije, predupređujemo i minimalizujemo pomoću određenih medikamenata koji se daju intraoperativno, kao i postoperativno. Na veličinu otoka takođe utiče i tehnika izvođenja operacije: mi to činimo uz minimalnu traumu tkiva, što sve zajedno rezultira brzim oporavkom pacijenata.

I šest meseci do definitivnog rezultata

Otok tkiva u manjoj meri uvek postoji i na neki način je neizbežan. Definitivno se povlači tek nekoliko meseci nakon operacije. Pacijente uvek upozorimo na to i objasnimo im da moraju biti strpljivi i sačekati ponekad i do šest meseci do dobijanja definitivnog izgleda nosa.

Prof. dr Miodrag Colić

Prilagodili smo nos licu

Saradnja i zajednički rad plastičnog i ORL hirurga u izvođenju estetskih i korektivnih rinoplastika predstavlja vrhunac onoga što se danas može pružiti pacijentu, u svakom smislu, a posebno u funkcionalnom, kada je kvalitet disanja u pitanju. Jer, nije bitno samo to da pacijent diše kroz nos, već i da to disanje bude pravilno i da postoji dovoljan i ravnomeran protok vazduha kroz svaku nozdrvu. Rečju, ako je disanje i pre operacije bilo dobro, ono mora takvo i ostati, a što se vrlo lako u toku operacije može poremetiti, pa je zato saradnja ORL hirurga u toj definitivnoj kontroli prohodnosti gornjih disajnih puteva veoma važna. Ako postoji devijacija ili čak neki drugi komplikovaniji deformitet nastao nakon ranije traume nosa, to se mora u toku ove operacije definitivno rešiti, odnosno uspostaviti normalan protok vazduha i dobro disanje.

S druge strane, uloga plastičnog hirurga je nezamenljiva u estetskom remodeliranju nosa, sledeći sve principe proporcionalnosti lica koje su još odavno postavili Leonardo i Mikelanđelo.

Svaka rinoplastika mora se tretirati kao prva, jedina i nestandardna. Svako lice je jedinstveno i zato svaki nos zahteva posebnu i detaljnu analizu datih proporcija, a samim tim i Sanjin nos, koji je trebalo prilagoditi njenom relativno sićušnom licu, ali i obliku usta i očiju, što sve treba imati u vidu. Takođe smo se vodili i željom pacijenta da joj novinarstvo, posebno televizijsko, bude buduće zanimanje!

Kada se sva preoperativna priprema obavi po protokolima koji nalažu potpunu sigurnost pacijenta, a možemo reći da Bolnica „Colić” jedina u čitavom regionu ima američku akreditaciju za bezbednost izvršavanja operativnih zahvata, onda su i postoperativne komplikacije svedene na minimum, mada se nikada ne mogu u potpunosti isključiti.

Sanjina kooperativnost, kao i bezuslovna podrška njene majke, takođe je predstavljala jedan od veoma važnih faktora u konačnom uspehu, jer je doprinela da pacijent bude smiren i uveren u ispravnost zahvata kome se podvrgava.

Priča pacijenta: Sanja Budimović

Sve o mojoj operaciji

Sanja Budimović, gimnazijalka iz Leskovca, dobila je za punoletstvo poklon koji je priželjkivala od najranijeg detinjstva, kada je prvi put shvatila da je njen nos drugačiji nego kod druge dece… Mesec ipo dana posle operacije nosa stavila je na papir sve činjenice i utiske, kako bi ih podelila sa čitaocima ESTETIKE.

Kada je prvi put postala svesna da njen nos nije „kao kod drugih“?

Mislim da je to bilo još u ranijem detinjstvu. Deca ne razmisljaju mnogo o tome šta će reći i da li će time povrediti nekoga, pa sam bila izložena šalama koje su mi ubijale samopouzdanje. S godinama su šale prestale, jer se svi mi naučimo da za neke greške prirode niko nije kriv, ali manjak samopouzdanja je ipak ostao.

Kada je počela da razmišlja o operaciji nosa?

Mislim da je to bilo u vreme polaska u srednju školu. Iskreno, nalazim se u godinama kada se teži savršenstvu, pa mi je nos jako smetao. Posmatrala sam ga kao neku zver koja ruži moje lice. I zaista, sada posle operacije primećujem da su na mom licu došle do izražaja oči, jagodice… koje su ranije bile u drugom planu.

Sa kakvim se utiscima vratila kući posle prvog pregleda kod dr Colića i određivanja datuma operacije?

Meni je sve to delovalo neverovatno, kao da se dešava nekom drugom. Moje drugarice su primetile da sam znatno srećnija i ushićenija. Ničega se nisam plašila i nijednog trenutka se nisam predomišljala. Mislim da je bol poslednja stvar o kojoj sam razmišljala, u glavi su mi bili samo krajnji razultati. Nakon prve konsultacije, stajala sam pred ogledalom satima i razmišljala o tome kakav će mi nos biti.

Kako se osećala na dan operacije?

Iako možda čudno zvuči, bila sam jako opuštena i raspoložena.. Malo sam se unervozila pred ulazak u salu. Same pripreme za operaciju su mi malo teže pale, samo zato što ne volim igle, ali je atmosfera na klinici bila jako opuštena i prijatna. Znajući da sam u dobrim rukama, smirila sam se. Uostalom, smatram da ne postoji taj bol koji može da nadjača želju.

Kako su izgledali prvi trenuci posle buđenja iz anestezije i prva noć posle operacije?

Iskreno, ti prvi trenuci nisu bili prijatni, imala sam drhtavicu petnaestak minuta koja mi je jako smetala. Međutim, nisam osetila nikakvu mučninu, a nakon što je drhtavica prošla, sve je bilo u najboljem redu, nisam mogla da verujem da je sve završeno. Prva noć je protekla sjajno, sestra je bila uz mene cele noći, ali zaista nisam imala nikakav problem sa spavanjem.

Prvi susret sa novim nosem?

Kako je izgledao prvi pogled u ogledalo posle skidanja maske sa nosa?

Ravna linija nosa me je oduševila! Ali da budem iskrena, postojanje otoka mi je smanjilo to oduševljenje. Čitajuci o ovoj operaciji saznala sam da otoci mogu biti zaista veliki, tako da mi je u prvom trenutku bilo drago, jer sam očekivala još veći otok. Znala sam i sama da će otok splasnuti, ali me je razočarala činjenica da i za to treba vremena.

Kako je tvoja okolina dočekala njen novi nos?

Ljudi koji su svakodnevno uz mene i koji su znali koliko mi sve ovo znači s odusevljenjem su dočekali moj novi nos, međutim ostali koji do tada nisu obraćali pažnju na nos i nisu znali da sam se podvrgla operaciji, i nisu primetili razliku jer mi je fizionomija lica ostala ista. Dobila sam nov, prav nos, koji se uklapa uz moju fizionomiju lica, tako da se na prvi pogled ne može ni pretpostaviti da sam se podvrgla operaciji. Sada kad porazmislim shvatam da ljudi i nisu toliko pažnje obraćali na moj nos, za razliku od mene.

Da li je uzimala neke lekove i do kada?

Da, pila sam antibiotike oko nedelju dana, za vreme nošenje maske, kao i lek protiv otoka mesec dana nakon operacije.

Da li je imala problema sa disanjem na usta do vađenja tampona iz nosa?

Smetalo je prvih 24 časa, ali brzo sam se navikla. S obzirom na to da sam imala problema sa disanjem i pre operacije, disanje na usta zaista nije bilo ništa novo.

Da li je bilo modrica ispod očiju, nadutosti lica i sličnih nuspojava?

Bilo je sasvim malo modrica, uglavnom na kapcima, a otoka u predelu oko nosa, ali je sve to bilo jedva vidljivo. Modrice su mi zaista bile najmanja briga.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam