Home Estetska Hirurgija Dr STANOJLOVIĆ: UZ NOVE TEHNOLOGIJE JOŠ BOLJI REZULTATI TRANSFERA MASTI

Dr STANOJLOVIĆ: UZ NOVE TEHNOLOGIJE JOŠ BOLJI REZULTATI TRANSFERA MASTI

by Estetska Hirurgija
Transfer masti je hirurška procedura koja podrazumeva prenos masti iz jedne regije tela u drugu regiju. Ovaj proces podrazumeva liposukciju davajuće regije, obradu aspirirane masti, prečišćavanje uzete masti i njeno ubacivanje u regiju koju treba korigovati. Danas je plastičnim hirurzima na raspolaganju inovativna tehnologija za zatvoren sistem obrade masti koja omogućava da se radi sa masnim transplantatima različite veličine.

 

Piše: dr Željko STANOJLOVIĆ, spec. plastične i estetske hirurgije

Fat transfer se može izvesti u lokalnoj anesteziji, kratkotrajnoj intravenskoj sedaciji ili opštoj anesteziji, u zavisnosti od količine masti koja je neophodna za transfer, tj. količine masti koju je potrebno uzeti liposukcijom. Obično je za količine veće od 500 ml masti neophodna intravenska analgosedacija i opšta anestezija.

Kada govorimo o količinama masti koja se prebacuje, ona zavisi od regije i od indikacije.

Za lice je najčešće neophodno od 10 do 100 ml, za grudi od 25 do 400 ml, po dojci, za šake 5-10 ml, po strani; za zadnjicu 100-1000 ml.

Transfer sopstvene masti je plastičnim hirurzima interesantan, ne samo zbog estetskog potencijala, već i zbog regenerativnog potencijala masnih ćelija koje sadrže veliku koncentraciju mezenhimalnih stem ćelija (MSCs).

PRIMER PODMLAĐIVANJA I REOBLIKOVANJA SREDNJE ZONE LICA TRANSFEROM MASTI URAĐEN U ORDINACIJI “DR STANOJLOVIĆ”

Na slici dole levo je pacijentkinja sa izraženim gubitkom masnog tkiva (lipodistrofijom) u predelu lica, posebno u srednjoj trećini. Pacijentkinji je urađena liposukcija kojoj je uzeta mast iz predela kolena, a zatim je ta nakon obrade urađen transfer 16 ml masti u srednju
zonu lica, po 8 ml u svaku stranu.
Mast je injektovanja u različite slojeve, a korišćeni su gratovi različitih veličina u u zavisnosti od potrebe.

IZGLED LICA PRE TRANSFERA MASTI

SEDAM DANA POSLE INTERVENCIJE

15 DANA POSLE INTERVENCIJE

MESEC DANA POSLE INTERVENCIJE

NOVE TEHNOLOGIJE ZA JOŠ BOLJE REZULTATE U TRANSFERU MASTI

Presađivanje nano-masti (nano-fat grafting) postalo je inovativni tretman čija popularnost eksponencijalno raste u medicinskoj estetici, pre svega za vraćanje volumena, konturisanje oblika lica, kao i poboljšanje kvaliteta kože.

Ono što je za hirurge posebno bitno jeste to što sada mogu raditi sa transplantatima različite veličine – od miligraftova veličine 2,4 mm, mikrograftova od 1,2 mm do nanograftova veličine 0,4-0,6 mm – jer veličina grafta određuje i anatomski sloj u koji će se mast prebaciti. Mili i mikrograftovi idu u dublje slojeve, na kost i subdermalno, dok se nanograft može aplikovati površnije, pa čak i preko kože microneedling tehnikom (Dermapen).

Na našem tržištu je poslednjih godina registrovan zatvoren sistem za obradu masti Lipocube™ Nano™, koja olakšava lekarima sam proces obrade, a samim tim i transfera uzete masti i garantuje dobre rezultate ukoliko se ispoštuju određeni standardizovani procesi. Reč je o mehaničkom uređaju za jednokratnu upotrebu za obradu lipoaspirata, autolognog masnog tkiva, u mili, mikro ili nano masni transplantat u zavisnosti od potrebe, tj. od dubine daljeg transfera.
Lipocube™ Nano™ obrađuje masno tkivo u zatvorenom sterilnom sistemu sa patentiranim filterima i oštricama specifične strukturne geometrije. Prerađena mast sadrži vlakna sa regenerativnim ćelijama,što rezultira brzom revaskularizacijom masti u injektiranom području, a samim tim i veoma predvidivim rezultatima.

KONTAKT:

PLASTIČNA HIRURGIJA

“STANOJLOVIĆ 

Kosovska 15a, Kruševac
065/ 350 21 70; 037/ 350 21 70

065/ 34 03 797
www.stanojlović.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam