Home Antiejdžing Pripremite se: Na pomolu je novi metod liftinga lica najpribližniji hirurgiji

Pripremite se: Na pomolu je novi metod liftinga lica najpribližniji hirurgiji

by Estetska Hirurgija

Biotehnološka kompanija Cytrellis iz Bostona (SAD) razvija prvi uređaj koji ne koristi iglice, niti bilo koju drugu energiju za frakciono oštećenje kože, već mehanički iz kože izvlači mikrovaljke tkiva, prečnika manjeg od pola milimetra. Na ovaj način, bez ožiljaka (budući da je oštećenje kože ispod granice na kojoj se pojavljuju ožiljci), odstrani se od pet do sedam i po odsto kože u tretiranoj zoni srednjeg i donjeg dela lica, kako bi se nakon zarastanja postiglo procentualno isto toliko skupljanje, odnosno zatezanje površine kože.

Dr Robert Anolik, dermatolog iz Njujorka, koji radi kao istraživač na razvoju ovog uređaja, kaže da su u probnim postupcima koristili šuplje igle veličine 22 G, kako bi dobili što manji ekstrakt kože. Da bi vam bilo jasnije, igle koje se upotrebljavaju za ubrizgavanje filera su veličine 27-30 G, a one za ubrizgavanje botoksa su i veće.

Otvori koji na ovaj način ostaju na koži srastaju i zaceljuju bez vidljivih ožiljaka, podstičući stvaranje i remodelovanje kolagena, čime se dobija efekat zatezanja, kaže dr Anolik.

Kompanija je finansirala istraživanje nakon kojeg je čak 93% pacijenata kojima je rađen tretman i istraživača koji rade na projektu ocenilo da tretirana zona kože izgleda ,,bolje” ili ,,mnogo bolje” nego pre tretmana, a za oporavak (zarastanje) u proseku je bilo potrebno manje od četiri dana – sa crvenilom i oticanjem kao jedinim sporednim efektima.

Biopsijom kože koja je uzimana u mesecima nakon tretmana pokazalo se da je kvalitet kolagena poboljšan, a nije nađen nikakav trag ožiljnog tkiva.

Procedura podmlađivanja na principu mikrobušotina (u nedostatku boljeg prevoda engleskog termina ,,micro-coring”) obećava da će neoperativno zatezanje kože biti mnogo efikasnije i sa boljim rezultatima nego do sada.

Lifting da, ali hirurgija je – hirurgija (još uvek)

Premda se očekuje da se daljim unapređenjima rezultati još više približe onima koji se postižu hirurškim fejs-liftingom, mikrokoring, kao ni drugi dosadašnji frakcioni tretmani, ne koriguje položaj mišića, ni fascije (opna između mišića i tkiva), što se radi kod hirurškog fejs-liftinga, nego zateže samo površinu kože. Za razliku od toga, cilj hirurškog liftinga je, osim odstranjivanja viška kože, da podigne i zategne opuštenu muskulaturu koja narušava obline i mladalačke konture lica.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam