Home Antiejdžing Dr Vesna Milanović odgovara na najčešće dileme vezane za filere: koliko je dovoljno, mogu li biti jeftiniji, da li mogu da zategnu lice?

Dr Vesna Milanović odgovara na najčešće dileme vezane za filere: koliko je dovoljno, mogu li biti jeftiniji, da li mogu da zategnu lice?

by Estetska Hirurgija

Dr Vesnu Milanović, ovlašćenog edukatora za Sofiderm filere i mezoterapijske koktele, zamolili smo za odgovor na nekoliko najčešćih dilema pacijenata u vezi hijaluronskih filera. Na slici gore: dr Vesna Milanović  (desno) sa Ivanom Stanojković, osnivačem firme IKOR d.o.o – generalnim ditributerom SOFIDERM filera i mezoterapijskih koktela.

KOLIKO FILERA JE DOVOLJNO?

Najveća nepoznanica za pacijente je koja količina filera je potrebna da bi dobili rezultat kakav priželjkuju. Pri tome mnogi od njih dođu sa jasnom idejom koliko filera žele, uz obrazloženje da je “upravo toliko stavila prijateljica i da je dobila odličan rezultat”.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne i dužnost je lekara da to pacijentu kaže i da ga upozori na moguće posledice preterivanja sa količinom, kao najčešćom greškom koji čine pacijenti, ali i lekari koji pristanu na njihove zahteve.

Da pojasnimo. Jedna mililitar filera, kao minimalna količina za ubrizgavanje, odgovara zapremini četvrtine male kafene kašicice. Da bi ste postigao kompletan volumen lica ili pojedinih zona, uz lep i vidljiv rezultat, potrebno je 5 -7 ml,  ponekad i vise. Zato je aplikacija 1 ml nešto čega nijedan pacijent ne bi trebao da se boji jer nema nikakve mogućnosti da se pretera bez obzira na zonu gde se aplikuje (usne, bore).

Kod povećanja i oblikovanja usana 1 ml nije previše za početak, uz mogućnost da se kasnije doda još filera kako bi se došlo do željenog rezulatata. I ovde važi pravilo “manje je bolje”, jer je mnogo lakše (i jevtinije) dodati još malo (što se može bilo kad), nego u startu preterati sa količinom, pa dobiti rezultat koji niste želeli i koji će trajati dok traje efekat filera. Postoji, istina i mogućnost brzog neutralisanja ubrizganog filera, ali je sve to mnogo komplikovanije nego ići postepeno i bez rizika.

DA LI SU FILERI PRESKUPI?

Druga velika dilema (a kod mnogih i prva) tiče se cene filera, odnosno tretmana. I ovde doktor mora biti iskren prema pacijentu i reći mi da pravi rezultati zahtevaju i adekvatna novčana ulaganja i da se sa malo para ne može rešiti sve i dobiti spektakularni rezultati.

Zato, ako počinjete, dobro razmislite šta tačno želite i uklopite to u svoje mogućnosti. Ne podležite bilo čijim obećanjima da se za sitan novac može dobiti mililitar ili dva filera, jer se može desiti da umesto hijalurona dobijete trajni polimer koji se drugačije ponaša u koži i koji je zabranjen za te svrhe. Samo korišćenjem hijalurona visoke čistoće postižu se dugoročni efekti,  uz minimalnu mogućnost komplikacija.

DA LI SU FILERI ZAMENA ZA HIRURŠKI LIFTING?

Iako se tako nešto može čuti i pročitat, fileri nisu zamena za hirurški lifting. Fileri su specijalno proizvedeni gelovi, koji sadrže visok procenat hijaluronske kiseline, zahvaljujući kojoj koža biva osvežena, a bore ublažene. Kod mlađih žena upotrebom dobre tehnike dolazi i do potpunog nestanka bora. U kombinaciji sa mezoterapijom fileri su idealno rešenje za odlaganje hiruškog liftinga, ali nisu zamena za njega.

TRAJANJE OD 12 DO 24 MESECA

SOFIDERM hijaluronski fileri se lako aplikuju i lako adaptiraju u koži. Proizveden su po Nemačkoj licenci (Z Cube Medical), specijalnom tehnologijom umrežavanja hijaluronske kiseline i BDDE-a.  Rezultati su prirodni zbog elastičnosti filera i traju od 12 do 24 meseca.

KONTAKT:

Dr spec. Vesna Milanović

063 388 689

abcc11@hotmail.com

FB: Lice bez bora

INST: dr_vesna_milanovic

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam