Home Antiejdžing Kada je trenutak za prve filere ili botoks?

Kada je trenutak za prve filere ili botoks?

by Estetska Hirurgija

Dr Dragana Kablar, specijalista dermatologije, sa dugogodipšnjim iskustvom u antiejdžingu, odgovara na najčešću dilemu vezanu za sprečavanje i prikrivanje prvih znakova starenja kože lica.

Vrlo često čujemo i uverenje da su dvadesete ili tridesete prerane za botoks. Botoks, filere, mezoterapiju ili hemijske pilinge – baš kao i antiejdž kreme – ne određuju godine, nego potrebe nečijeg lica.

Tip kože i fizionomija govori nam kada je vreme za botoks ili filere. Često su za ove tretmane indikacije pojave koje nisu vezane za starenje i godine. Tipičan slučaj je primena botoksa u glabelarnoj regiji, za vertikalne bore između obrva koje su posledica snažne mimike lica. Ove bore licu daju neprijatan, ljutit ili stalno zabrinut izraz bez pravog razloga, a botoks ih može osloboditi ovih bora. Pravovremena upotreba botoksa će sprečiti i da se one dublje “urežu” u kožu iostave trajan trag.

Slično je i sa filerima. Čak i veoma mlade devojke mogu zbog fizionomije imati naglašene nazolabijalne bore koje se spuštaju od krajeva nosa ka ustima i daju licu veoma grub izgled. Fileri mogu da učine da te bore budu mnogo pliće, a lice poprimi nežniji, ženstveniji izgled.

Postoje i druge promene na licu koje postižu fileri ili botoks, i koje pacijenti traže, a nisu vezane za starenje kože. U tom smislu – ovi tretmani nisu vezani za godine, i ne mora da znači da ste se za njih odlučili prerano, čak i ako ste u dvadesetim godinama.

Danas kada su fileri i botoks na tržištu već više od 20 godina, svedoci smo da blagovremena i dobro dozirana primena ima snažno preventivno delovanje na znakove starenja.

Hemijski pilinzi su takođe procedura koja kožu održava u dobrom stanju i pomaže njeno obnavljanje, a može se raditi još od dvadesetih.

 

KONTAKT:

Dr spec. Dragana Kablar

Ordinacija “Dermanova”

Alekse Nenadovića 11, Beograd-Vračar

011/ 24 44 564;  063/ 77 63 531

www.dermanova.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam