Home Antiejdžing “SKIN CYCLING” I OSTALI NOVI TRENDOVI NEGE

“SKIN CYCLING” I OSTALI NOVI TRENDOVI NEGE

by Estetska Hirurgija

Čak četiri aktuelna kozmetička trenda pozivaju vas da smanjite količinu kozmetike i aktivnih sastojaka koje koristite, sa porukom: više sastojaka i veće koncentracije ne znače i dobrobit za kožu. Počnimo od najpoznatijeg: Skin Cycling. Tag #skincycling  ima 15 miliona pregleda na društvenim mrežama!

SKIN-CYCLING – UVEDI DANE BEZ RETINOLA

“Skin Cycling” metod osmislila je 1921. njujorška dermatološkinja dr Vitni Bov – @DrWhitneyBowe na Instagramu – koja je nakon višegodišnjeg praćenja stanja kože svojih pacijentkinja utvrdila da je višak kozmetičkih sastojaka štetan za kožu jer izaziva inflamacije i iritacije.

Ona, zato, predlažea četvorodnevne cikluse nege. U noćnoj nezi, prvu noć koristite kiseline, drugu retinoide, treće i četvrte noći odmorite kožu od aktivnih sastojaka uz hidratantne i hranljive  kreme koje obnavljaju njenu zaštitnu barijeru. Nakon toga, ciklus se ponavlja. Tokom dana, preporučen je serum sa vitaminom C i SPF.

 

SKIN FASTING – KOŽA NA POSTU

Minimalsitički pokreti u nezi su direktna posledica otpora rutinama poput korejske, sa više 10 koraka u nezi uz nanošenje velikog broja preparata i sastojaka: dvostruko čišćenje, tonik, esencija, emulzija, serum/ampule, krema za zonu oka, hidratantna krema, SPF, maska i piling. Za deo konfuzije i nagomilavanje kozmetike odgovorne su i društvene mreže na kojima blogerke i influenserke pokazuju svoje police prepune teglica uz vlastite preporuke ili plaćene promocije.

Zašto previše kozmetike nije dobro? Mogućnost lošeg ukrštanja sastojaka je veća ukoliko ih je više. Svaki od tih proizvoda osim blagotvornih, ima i supstance koji su nužno zlo: konzervansi, emulgatori, mirisi – a umnožavanjem proizvoda i takve neželjene supstance nagomilavamo na koži. Pretrpavanje jakim aktivnim supstancama mogućnost upalnih procesa i iritacija raste – kao što je potvrdila i dr Vitni Bov.

Dermokozmetički brendovi koji kreiraju negu na naučnoj osnovi uz poštovanje fiziologije kože, u formulisanju preparata se vode pravilom: što više efekta uz što manje različitih sastojaka.

Smanjenje količine kozmetike i aktivnih supstanci na razumnu meru je, dakle, dermatološki opravdano, ekološki korektno, ekonomično i razumno.

 

SKINAMALISM – MANJE JE BOLJE

„Skin fasting“  ide korak dalje i preporučuje da se privremeno u potpunosti odreknete kozmetike kako bi koža odahnula i vratila se na „fabrička dešavanja“. Zagovornici ove teorije koja se širi mrežama smatraju da će koža, preuzevši ponovo svoje prirodne funkcije bez uticaja kozmetike, sama regulisati čišćenje kroz pore, hidrataciju i zamašćivanje površine sebumom.

Dermatolozi, skeptični prema efikasnosti ovakve metode, dozvoljavaju da odsustvo kozmetike na određeno vreme može koristiti osobama sa suvom, reaktivnom ili osetljivom kožom, koje nakon pauze mogu postepeno uvoditi preparat po preparat i utvrdti koji im više prija.  Ali, kod čišćenja podvlače crvenu liniju: nečistoće koje se talože na koži mogu da pokrenu upalne procese, poput erupcije akni na problematičnoj koži. Ako već stavljate kožu na post, ostavite u rutini nege blagi čistač, bazičnu hidratantnu kremu i SPF. Ako odlučite da izbacite SPF, tih dana se nemojte izlagati suncu.

Ako mate probleme poput akni, ekcema, rozacee, ako ste na dermatološkoj terapiji, nemojte preduzimati nikave korake izbacivanja lekova i kozmetike na svoju ruku.

 

KOLIKO VAM KOZMETIKE, STVARNO, TREBA?

Ako ste umorni od pravila, što više čitate manje rauzumete šta vam sve treba a polica vam se puni kozmetikom koju ste kupili po preporuci sa društvenih mreža – napravite predah.

Ono bez čega se, stvarno, ne može je dobro odabran čistač, blaga hidratantna krema sa SPF-om koja može i na zonu oka. To je minimum. Ako želite da je obogatite aktivnim sastojcima, uvedite nekoliko puta nedeljno (po Skin Cycling metodi) retinoide i kiseline. Ako je leto, potreban vam je poseban SPF. Ako koristite kreme sa jakim aktivnim supstancama, treba vam posebna krema za zonu oka.

Ceo tekst na temu “KOLIKO VAM KOZMETIKE, STVARNO, TREBA?” pročitajte na blogu naše urdnice.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam