Home Kosa Dr Marija Balković: transplantacija kose zahteva iskustvo i posvećenost

Dr Marija Balković: transplantacija kose zahteva iskustvo i posvećenost

by Estetska Hirurgija

Dr Marija Balković, specijalista plastične i estetske hirurgije, Klinika MBC, o tome kako je uspela da postane vodeći stručnjak za transplantaciju kose u zemlji i regionu i uđe u krug najboljih svetskih stručnjaka za ovu proceduru.

PRVO SU ME PRIZNALI PACIJENTI. I za estetsku hrirugiju važi ono što je pravilo u celokupnoj medicini, ali ne samo u njoj – najteže je zadobiti priznanje kolega iz vlastite struke. Tako je bilo i u karijeri dr Balković, prva priznanja za njen rad stigla su od zadovoljnih pacijenata, da bi tek posle toga počeli da stižu pozivi za gostovanja na prestižnim evropskim klinikama i stručnim skupovima širom Evrope na kojima je govorila u FUE metodi transplantacije i vlastitom doprinosu ovoj proceduri (FUE PRECISE).

To, naravno, nije ostalo neprimećeno ni u sredini u kojoj živi i radi pa su polako počela da pristižu i ona najdraža priznanja – od kolega koji se bave istim poslom.

-Velika je satisfakcija čuti da vam kolega kaže da je video moj rad i da je prijatno iznenađen kako sam to dobro uradila. Takođe ih je prijatno iznenadilo i to što u svom radu pokrivam sve oblasti ovog dela plastične hirurgije – kosu, bradu, obrve i ožiljke, jer se mnogi od njih ne usuđuju da rade, recimo, restauraciju kose na ožiljku, zbog toga što je to veoma zahtevna intervencija.

Posle više od desetak godina bavljanja FUE metodom transplatacije shvatila sam da imam rezultate koji mogu da se mere sa ostvarenjima najboljih svetskih eksperata u toj hirurškoj proceduri. Tako sam i svoj prošlogodišnji nastup na najvećem stručnom skupu estetskih hirurga – ISAPS-ov kongres u Majamiju, gde sam održala predavanje, doživela kao priznanje za sve što sam postigla u dosadašnjem bavljenju ovom problematikom kojoj sam se posvetila skoro u potpunosti. Transplantacija kose je vrsta hirurgije u kojoj morate dugo da pratite svoje pacijenta posle operacije, da bi videli kako će rezultat koji ste postigli izgledati posle jedne, dve ili pet godina i tako videli gde ste možda pogrešili, bili previše oprezni ili malo preterali…. Ali i šta ste dobro uradili, kako bi mogli da sledeći put uradite još bolj. Samo tako se stiče iskustvo koje je od presudnog značaja za rad svakog hirurga u domenu plastične i estetske hirurgije.

Sećam se, recimo, koliko sam bila uplašena kada sam prvi put radila restauraciju jednog prilično velikog ožiljka jer nisam imala skoro nikakvo iskustvo osim onoga što sam videla u knjigama i od svojih kolega na VMA, gde sam tada radila. Pitala sam se da li će na kraju procesa preživeti bar jedna dlaka, tako sam uradila transplataciju samo stotinak dlaka i to u centar ožiljka gde je koža najtvrđa, a prokrvljenost tkiva najslabija. Posle šest meseci kada je pacijent došao na kontrolu videla sam čudo – skoro sve presađene dlake su se primile, tako da smo odmah zakazali sledeću intervenciju da bi pokrili ceo ožiljak. U realnosti je sve mnogo drugačije od onog što pročitate u knjigama ili vam kažu kolege, tako da neke stvari morate da uradite i kao eksperiment, i da od slučaja do slučaja napredujete i usavršavate se. Onda vas ti rezultati preporuče i kod kolega i kod drugih pacijenata i tako to krene.

POSVEĆENOST OVOJ PROCEDURI JE OBJAŠNJENJE ZA TO KAKO SAM I ZAŠTO USPELA.

Kada iz današnje perspektive sagledavam period iza sebe mogu da zaključim da je uspeh koji sam postigla u poslu velikim delom rezultat toga što sam se na samom početku svoje hirurške karijere opredelila za ovu obast plastične hirurgije za koju tada nije bilo previše interesovanja, tako da se u time ozbiljno bavio samo jedan hirurg, a da su metode koje su se primenjivane bile dosta invazivne i već decenijama stare.

Bilo je to vreme kada su trendovi u estetskoj hirurgiji počeli brzo da se menjaju. Pacijenti su tražili manje invazivne operacije sa kraćim periodom oporavka i to je rezulatiralo pojavom novih metoda u svim oblastima estetske medicine. Promene su se dogodile i u transplantaciji kose, a centar toga se nalazio u Grčkoj, gde je jedna velika klinika krenula da promoviše potpuno novu metodu transplantacije. Otišla sam na edukaciju u tu kliniku i posle toga počela njihovu metodu da radim u Srbiji. Priča o toj novoj metodi – mnogo manje invazivnoj i sa prirodnim rezultatima – brzo se proširila među pacijentima. tako da sam joj se maksimalno posvetila na štetu nekih drugih procedura iz plastične hirurgije kojima sam nameravala da se bavim. Jer, ova procedura zahteva celog hirurga, ona traži njegovo vreme, živce, strpljenje… Tokom dana možete da uradite jednu transplantaciju kose, ne možete da uradite tri. Ona ne može da se radi na brzinu, čak se i na rezultat mora čekati desetak meseci, kada se vidi da li je potrebna korekcija ili dopuna ili je sve prošlo dobro.

Progušćivanje obrva

Ta posvećenost transplanataciji kose pokazala se kao srećna okolnost za moj rad i napredak u karijeri. Danas u Srbiji postoji dosta hirurga koji se bave transplantacijom kose, ali mali broj njih to radi kao osnovnu delatnost, a više kao jednu od ponuda u širokom asortimanu estetskih operacije i procedura. Takođe, jedan broj ozbiljnih hiruga koji u svojoj ponudi imaju transplantaciju kose, ali nisu usko specijalizovani za nju, neretko mi pošalju neke svoje zahtevnije pacijente jer nemaju vremena, ni želje da se bave komplikovanim slučajevima. Ja sam se jednostavno našla u tome, možda sam i po prirodi i karakteru takva, meni je mnogo lakše da uradim transplantaciju kose nego neku drugu estetsku operaciju iako ona važi za jednostavniju.

Kongres ISAPS-a u Majamiju (SAD) 2018 godine: Dr Marija Balković u društvu svetskih eksperata  za transplantaciju kose.

KONTAKT:

 Dr spec. Marija Balković, spec. plastične i estetske hirurgije

“Medical Beauty Centar – MBC”

Maglajska 8, Beograd

+381 11 367 6224; +381 69 555 0259

 www.mbc.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam