Home Kosa Dr MARIJA BALKOVIĆ: TRANSPLANTACIJA KOSE NIJE DEO TURISTIČKOG ARANŽMANA

Dr MARIJA BALKOVIĆ: TRANSPLANTACIJA KOSE NIJE DEO TURISTIČKOG ARANŽMANA

by Estetska Hirurgija

Jedna od važnih tema poslednjeg kongresa Svetskog udruženja lekara za transplantaciju kose-ISHRS, u Bangkoku, kome je prisustvovala dr Marija Balković, bila je suzbijanje crnog tržišta pri transplantaciji kose i sigurnost pacijenata pri izvođenju ove procedure. Ova tema se nametnula kao rezultat sve agresivnije marketinške ponude koja transplantaciju kose nudi kao deo egzotičnih turističkih aranžmana u zemlje Azije i Bliskog istoka.

Potencijalni pacijenti pokušavaju se pridobiti ponudama koje uključuju boravak u luksuznim hotelima sa all inclusive uslugama, vodičem, šoferom, dok se najmanje govori o tome gde će se transplantacija kose uraditi, ko je radi, na koji način, ko garantuje uspeh intervencije, odnosno ko će i kako pomoći ako posle nje stvari ne krenu kako treba.

Zamolili smo dr Mariju Balković da, na osnovu svog velikog iskustva u transplantaciji kose, da svoj komentar na ove i slične pojave koje se jednim delom (niske cene, navodni doktori iz Turske koji rade bez dozvole, nedovoljno edukovani lekari) sve učestalije pojavljuju i u Srbiji.

TRANSPLANTACIJA KOSE JE OPERACIJA, A NE KOZMETIČKI TRETMAN

Posle gotovo petnaest godina prakse i više od 2.000 urađenih transplantacija kose, sasvim pouzdano mogu da tvrdim da je najveća zabluda u koju se dovode pacijenti ovakvim ponudama to da je transplantacija kose jednostavna intervencija, takoreći na nivou kozmetičkog tretmana.

Zbog toga u takvim ponudama nikada ne stoji ono osnovno i najvažnije: koje i kakve uslove ispunjava klinika u kojoj se radi transplantacija kose? Ko su stručnjaci koji je rade, odnosno kakve medicinske specijalizacije imaju i kakvu obuku su prošli za ovu vrstu intervencija? Najveća zabluda je da će je raditi hirurg koga reklamiraju, gotovo je pravilo da procedure rade osobe koje nisu ni medicinski tehničari. Zbog toga se izvode procedure na više pacijenata u isto vreme, doktor ih samo obiđe povremeno. To snižava cenu i značajno smanjuje kvalitet, a nekada i ugrožava zdravlje, jer se zarađuje na broju pacijenata, a ne na kvalitetu. Zato nije na odmet stalno ponavljati da u ovakvim ponudama potencijalni pacijenti ostaju uskraćeni za osnovne informacije koje moraju znati pre nego što takve ponude prihvate.

NISU SVI LJUDI KOJI ŽELE TRANSPLANTACIJU KOSE KANDIDATI ZA ISTU, STOGA NEMOJTE DOZVOLITI DA TO SAZNATE TEK KADA DOPUTUJETE ILI, JOŠ GORE, KADA VAM TU OPERACIJU VEĆ URADE.

Da li je neko kandidat za transplantaciju kose odlučuje isključivo lekar-specijalista za ovu vrstu intervencija i to posle detaljnog upoznavanja sa postojećim stanjem kose i opštim zdravstvenim stanjem pacijenta.

Lekar takođe mora da zna šta je uzrok gubljenja kose, kakvo je stanje regije na koju treba izvršiti presađivanje folikula, ali i stanje davajuće regije, a to je nešto što se ne može proceniti u potpunosti na osnovu fotografija poslatih imejlom ili viberom.

Zbog toga potencijalni korisnici ,,paket aranžmana”, koji podrazumeva putovanje+smeštaj u luksuznom hotelu+transplantaciju, reskiraju da budu operisani bez obzira na to da li su kandidati za ovu intervenciju ili ne. Jer, kada jednom uplatite aranžman, povratka nema, posebno ne povratka uplaćenog novca! A šteta može biti mnogo veća od one koja se može izmeriti novcem.

TRANSPLANTACIJU KOSE MOGU DA RADE SAMO LEKARI EDUKOVANI ZA OVU VRSTU INTERVENCIJA.

Transplantacija kose je ozbiljna intervencija koja spada u domen plastične i rekonstruktivne hirurgije, tako da je mogu raditi isključivo lekari sa ovom specijalizacijom. Osim toga, kao specifična vrsta plastične hirurgije, transplantacija kose zahteva dodatno usavršavanje koje traje godinama i ne može se naučiti na instant kursevima koji traju dan ili dva i u uslovima koji su daleko od onih koji su za ovu intervenciju standard.

Kako potencijalni pacijent koji želi da transplantaciju kose uradi u drugoj državi može da proveri o kakvoj je klinici reč, da li je registrovana za tu vrstu intervencija, koliko dugo je radi i puno toga drugog u vezi sa klinikom i uslovima koje ona ispunjava za obavljanje hirurških tretmana? I šta im garantuje da će za šest meseci ili godinu dana, kada se tek može videti kakav je rezultat urađene intervencije, ta klinika i dalje postojati? Kome se mogu obratiti za reklamaciju ili pomoć?

Na ova i slična pitanja nema odgovora, pa bi oni koji odluku o tome gde će uraditi transplantaciju kose donose vođeni isključivo cenom (uz šta dobiju i nekoliko dana boravka u hotelu) svakako morali da se zapitaju da li im je bitniji rezultat i vlastita bezbednost ili sve drugo što sa intervencijom nema veze.

KOME SE ŽALITI I OD KOGA TRAŽITI POMOĆ U SLUČAJU DA NISTE ZADOVOLJNI POSTIGNUTIM REZULTATOM ILI AKO SE NAKON INTERVENCIJE POJAVE NEOČEKIVANE KOMPLIKACIJE?

Transplantacija kose je procedura koja se ne završava postavljanjem planiranog broja folikula. Postoperativni period je njen sastavni deo, on traje od šest meseci do godinu dana, nakon čega se može videti da li je transplantacija dala očekivan rezultat ili je potrebno uraditi još jednu proceduru, to jest eventualno progušćenje.

Kako ćete to sprovesti ukoliko ste procedure uradili hiljadama kilometara daleko od mesta u kome živite? Putem on-line dopisivanja sa lekarom? Slanjem fotografija koje ste napravili svojim mobilnim aparatom? Nemoguća misija.

U plastičnoj hirurgiji danas je postalo široko prihvaćeno da dobar hirurg nije onaj kome se ne dešavaju komplikacije tokom i posle operacije (jer se dešavaju svakome), već onaj koji te komplikacije zna da reši. Kod transplantacije kose je isti slučaj – lekar mora biti dovoljno stručan da zna kako da postupi ukoliko tokom operacije ili posle nje dođe do neke od potencijalnih komplikacija koje prate ovu intervenciju.

Time se ponovo vraćamo na početak – edukovan i iskusan hirurg je uslov svih uslova za uspešno izvođenje transplantacije kose i to je osnovno pravilo koje svaki potencijalni pacijent mora da ima u vidu.

IAKO SE U PONUDAMA POMINJU METODE KOJE ZVUČE VEOMA STRUČNO I PRIMAMLJIVO, VEĆINA NJIH NE POSTOJI. DANAS JE NAZIV FUE METODA JEDINI ZVANIČNO PRIHVAĆEN I STRUČNO PRIZNAT.

Od zablude ,,sve tehnike su iste, samo se različito zovu”, danas se došlo do druge vrste zablude u vidu ponude ,,različitih” tehnika transplantacije koje se proglašavaju poslednjim dostignućima na ovom polju, jedinim koje garantuju uspešne rezultate, itd. Istina je, međutim, da najveći broj ozbiljnih lekara koji se bavi ovom procedurom praktikuje tehniku zvanu FUE, što je skraćenica od ,,Follicular Unit Excision” (ekscizija folikularne jedinice), uz male varijacije koje su rezultat ličnog iskustva hirurga i njegove inventivnosti. U Ordinaciji MBC, praktikujemo FUE PRECIZNU metodu koja je rezultat moje decenijske prakse i usavršavanja i koja se odlikuje maksimalnim očuvanjem davajuće regije, uz najveću količinu bezbedno uzetih folikula. Iskustvo i tehnika važni su i za izbor folikularnih graftova sa najvećim potencijalom za restauraciju regije u kojoj nedostaje kosa. S obzirom na to da sam skoro deceniju i po koristila ovu metodu, našla sam način da unapredim neka njena rešenja i tako doprinela da ona obezbeđuje maksimalno efikasan učinak uz minimalno invazivan zahvat.

CELA PROCEDURA SE RADI POD UVELIČANJEM, ISKLJUČIVO JE IZVODI HIRURG.

Implantacija se vrši specijalno dizajniranim implanterima. Pri transplantaciji se prati prirodan rast dlake, uz očuvanje davajuće regije i uz maksimalnu količinu uzetih folikula dlake (dobar graft skor).

Dr spec. Marija Balković

Spec. plastične i estetske hirurgije

Medical Beauty Center – MBC

Maglajska 8, Beograd

+381 11 367 6224+381 69 555 0259

 www.mbc.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam