Home Estetska Hirurgija Dr Balković: 10 važnih činjenica o transplantaciji kose

Dr Balković: 10 važnih činjenica o transplantaciji kose

by Estetska Hirurgija

Iako postoji nekoliko tretmana koji mogu delimično pomoći u početnim stadijumima gubitka kose, jedino sigurno i trajno rešenje kod uznapredovalih stadijuma gubitka kose jeste transplantacija. Na slici, dr Balković
sa zadovoljnim pacijentom.

Dr Marija Balković, lider u transplataciji kose, izdvojila je 10 činjenica koje mora da zna svako ko razmišlja da se podvrgne ovoj intervenciji, kako bi i sebi i hirurgu olakšao posao.

1.

Izbor metode

Obavezno pitajte koja metoda se primenjuje u klinici pre odluke o tome gde ćete raditi intervenciju.

Generalno, postoje dve metode transplantacije kose, FUE i FUT.

Kod FUE-Follicular Unit Extraction metod folikuli dlake se uzmaju direktno iz davajuće regije, u grupicama u kojima dlake i rastu. Dlake se sa korenom uzimaju instrumentima minimalnog promera, difuzno, da ne bi kasnije ostali primetni tragovi razređenja. Iako ćete realno imati manje kose u potiljačnoj regiji, to neće biti estetski primetno, pa možete potpuno opušteno nositi kratku kosu nakon ove procedure. Minimalno je invazivna i oporavak je veoma brz. FUE metoda je neprikosnovena kod manjih i srednjih obima gubitka kose, kao i za rekonstrukciju ožiljaka, restauraciju obrva, brade i slično.

FUT – Follicular Unit Transplantation metoda: uzima se strip – traka kože sa kosom potiljačno, nakon toga se pod mikroskopom odvajaju graftovi koji sadrže folikule dlaka. Nakon ove intervencije ostaju tragovi u potiljačnoj regiji u obliku linearnog ožiljka različite širine i nemogućnost šišanja na kratko. Imaćete šavove desetak dana. Mogućnost otoka i gubitka senzibiliteta su česti, kao i mnogo duži period oporavka.

2.

Izbor hirurga

Osim znanja, veštine i osećaja za estetiku hirurga, veoma je važno i iskustvo koje će mu pomoći da vas bolje posavetuje, reaguje u svakoj mogućoj situaciji i uradi onaj obim i vrstu intervencije koja je zaista najoptimalnija. Važno je da zna da odgovori na sva vaša pitanja i da vam bude dostupan i nakon intervencije.

3.

Davajuća regija

Kod transplantacije kose, jedan od najvažnijih uslova za dobar rezultat je kvalitet i gustina kose u davajućoj regiji. To su potiljačna i bočne regije poglavine na kojoj kosa ostaje doživotno, jer nije genetski predodređena da opada i nije osetljiva na hormonski uticaj. Ova svojstva zadržava i nakon prebacivanja u drugu regiju što je generalno i suština transplantacije kose. Različiti mogu biti boja, oblik, debljina dlake, dubina korena, kao i gustina kose u davajućoj regiji. Gustina se kreće kod dobre kose oko 150 dlaka po cm2. Kod davajuće regije lošije gustine, ispod 80 dlaka po cm2 ne bi trebalo raditi bilo kakvu transplantaciju kose osim minimalnog obima.

4.

Stepen gubitka kose

Osim kvaliteta i površine sa dobrom kosom, neophodnim materijalom za pokrivanje površine bez kose, rezultati zavise od stepena, tj. obima gubitka kose. Kod manjih i delimičnih gubitaka možemo nadoknaditi kosu skoro u punom obimu gustine, dok kod većih gubitaka to nije moguće. Tada na scenu stupa iskustvo i osećaj izabranog hirurga da kreira adekvatnu prednju liniju kose (nikako previše niska linija) i da najbolje rasporedi uzete folikule dlaka tako da dobije maksimalni estetski rezultat. Kod najtežih slučajeva i kod velike želje pacijenta da ima kosu svakako pomaže veština hirurga da uzima i BHT (Body Hair Transplantation).

5.

Kvalitet kože poglavine (elastičnost, prokrvljenost, promene na koži)

Postoje određena stanja i bolesti kože koje zahtevaju prethodno lečenje ili specifičnu pripremu pacijenta zbog postizanja boljih rezultata. Kao npr. regulisanje seboroičnog dermatitisa ili korišćenje minoxidil losiona preoperativno kao priprema kod osoba koje imaju velike ožiljke od ranijih zastarelih procedura koji kompromituju cirkulaciju.

6.

Postoperativna nega

Nakom intervencije neophodno je da se pridržavate saveta koje će vam detaljno izneti vaš hirurg. Najvažnije je da u prvih nekoliko dana ne dirate regiju gde je plasirana kosa, ne spavate na njoj i slično. Planirajte da će se 5-7 dana videti da je na gavi nešto rađeno. Nakon dve nedelje od operacije transplantati su prihvaćeni u potpunosti i možete biti opušteni, jače prati kosu, trenirati…

7.

Čekanje na konačni rezultat

Strpljenje je važno. Za razliku od drugih intervencija u estetskoj hirurgiji, kod ove vrste operacije moramo čekati više meseci na konačni rezultat. Razlog je specifičnosti ciklusa rasta dlake. Svakako ćete u svakom trenutku nakon procedure imati više kose u regiji gde je transplantirana, ali morate čekati i do deset meseci da sve dlake izrastu. To je i trenutak kada se radi evaluacija rezultata i kada se može odlučiti na eventualno progušćenje.

8.

Da li je proces gubitka kose stabilan – da li je gubitak kose zaustavljen?

Ako je gubitak kose još uvek aktivan (mlađe osobe, genetska predispozicija, izmenjene, istanjene dlake) posavetujte se sa svojim doktorom za tretman koji će vam pomoći da sačuvate vašu preostalu kosu. To može biti uzimanje tableta propecije, korišćenje losiona minoxidila, terapija sopstvenom plazmom i dr. Potrebno je odrediti šta je najbolje u vašem slučaju. Urađena transplantacija kose u jednoj regiji ne može sprečiti dalji gubitak kose u drugoj (ovo uvek naglasimo zainteresovanim pacijentima iako možda zvuči banalno).

9.

Cena

Cena je uvek važna za odluku. Niska cena može biti veoma privlačna, ali dobro se raspitajte kod ljudi koji su već uradili ovakvu vrstu procedure po tim cenama – da li su zadovoljni rezultatom, kako je protekla procedura i postoperativni tok. Možete doći u Medical Beauty Center na besplatan pregled i konsultaciju. U svakom slučaju, imajte na umu da cena zavisi od iskustva hirurga koji radi intervenciju, tipa procedure i načina na koji se izvodi, kao i od ozbiljnosti pristupa klinike kojoj ste poklonili poverenje.

10.

Morate imati realna očekivanja i pozitivan stav

To je ključ uspešne transplantacije kose. Ako se dobro informišete kod svog doktora pre operacije, biće vam jasno kakav rezultat možete da očekujete. Pozitivan stav i podrška rodbine i prijatelja su takođe veoma bitni, kako u odluci da se uradi transplantacija kose, tako i u postoperativnom toku.

KONTAKT:
 “Medical Beauty Centar – MBC”

Maglajska 8, Beograd

+381 11 367 6224

+381 69 555 0259

 www.mbc.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam