Home Estetska Hirurgija ESTETSKE OPERACIJE GRUDI: ISTINE I ZABLUDE

ESTETSKE OPERACIJE GRUDI: ISTINE I ZABLUDE

by Estetska Hirurgija
Ako se odlučite na podizanje, povećavanje ili smanjenje grudi, morate da znate šta te procedure zaista znače, da biste znali kakav rezultat možete da očekujete i koliko dugo će grudi zadržati izgled koje su dobile.
LIFTING GRUDI JE JEDINI NAČIN DA SE PODIGNU GRUDI – ZABLUDA.
ISTINA: Ako je vaša koža dovoljno elastična, a opuštenost grudi nije velika, efekat liftinga možete postići i implantatima.

U zavisnosti od toga koliko su vaše grudi opuštene i u zavisnosti od pozicije bradavica, lifting efekat na grudima može se postići dobrim izborom implantata.

Neki implantati, teksturisane površine i visokog profila, dodaju volumen grudima u gornjem delu, pa podižu bradavicu naviše za 1-2 centimetra, u većini slučajeva.

Ako su, međutim, ligamenti koji drže grudi istegnuti, a koža izgubila elastičnost, neophodna je operacija kojom se otklanja višak kože i zateže tkivo. U takvim slučajevima, implantati ne mogu da pomognu, naprotiv: svojom masom će povući grudi nadole i još više naglasiti opuštenost.

PODIZANJE GRUDI IMPLANTATIMA

Milomir Gačević, Bolnica „Adonis”

Implantati mogu pomoći kod malih i ne mnogo opuštenih grudi. Kada su, recimo, grudi spuštene 2-3 cm mogu lepo da se koriguju anatomskim implantatima. Međutim, ako su grudi dosta opuštene, implantati mogu pogoršati izgled. Zato se za problem opuštenih grudi radi lifting, a ponekad se, ako je potrebno grudima vratiti i mladalačku jedrinu, može kombinovati i dodavanje implantata.

POSLE HIRURŠKOG LIFTINGA GRUDI ĆE ZAUVEK STAJATI PODIGNUTE – ZABLUDA.
ISTINA: Ništa ne traje zauvek, pa ni hirurško podizanje grudi. One će, baš kao i ostatak vašeg tela, nastaviti da stare i da se ponovo opuštaju.

Kao i kod povećanja, i kod podizanja grudi dolazi do promena u njihovom izgledu i položaju, obično godinu dana posle operacije.

Dok grudi neposredno nakon obe ove operacije imaju najviši položaj, nakon godinu dana se mogu malo spustiti. One se, zapravo, samo prilagođavaju svom novom položaju na telu, i ono što može ličiti na opuštanje zapravo je neminovna preraspodela tkiva iz gornjih delova ka donjim, U nekim slučajevima, međutim, opuštanje je pokazatelj da tokom operacije liftinga nije otklonjeno dovoljno kože. Važno je, samo, da zapamtite, da će i nakon liftinga, vaše grudi nastaviti da se spuštaju.

Lifting grudi često podrazumeva i njihovo smanjivanje, pa se to najčešće radi istovremeno.

Foto: Bolnica “Colić”

U slučaju veće opuštenosti, klasičan lifting grudi je jedino rešenje.
Foto: dr Dejan Milutinović, Ordinacija „Ramita Estetik”

AKO POVEĆATE GRUDI TRANSPLANTACIJOM VLASTITE MASTI, ONE SE VIŠE NEĆE POVEĆAVATI – ZABLUDA. 
ISTINA: Grudi su podložne promeni izgleda usled mršavljenja ili gojenja, kao i svaki drugi deo tela.

Ako ste prirodno naklonjeni povećanju grudi svaki put kada se ugojite, način na koji vaše telo skladišti mast ne možete menjati. Iako presađivanje vlastite masti u grudi postaje sve zanimljivije i pacijentima i lekarima (a ovu proceduru mnogi smatraju još eksperimentalnom), lekari se ipak pitaju kako će promene težine uticati na veličinu grudi.

Ćelije masnog tkiva se povećavaju kada se gojimo, i zone sa najvećim brojem masnih ćelija najviše dobijaju na zapremini. Zbog toga ubrizgavanje masnih ćelija u cilju povećanja grudi donosi i povećanje broja masnih ćelija u ovom delu tela, pa tako i mogućnost većih varijacija u veličini grudi u slučaju da se ugojite.

Povećanje grudi transferom vlastite masti. Fotografija desno načinjena je 18 meseci posle urađene intervencije.

Foto: Dr Violeta Skorobać Ašanin, Bolnica “Diona”

Ako su se dojke izduvale i pale, a bradavice gledaju nadole, rešenje je  mastopeksija po metodi obrnutog sidra, uz ubacivanje implantata u gornji pol dojke.

Foto: dr Siniša Kojić

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam