Home Estetska Hirurgija POSTOJI LI REŠENJE ZA DEBELE GLEŽNJEVE? PLASTIČNI HIRURZI KAŽU – DA!

POSTOJI LI REŠENJE ZA DEBELE GLEŽNJEVE? PLASTIČNI HIRURZI KAŽU – DA!

by Estetska Hirurgija
Kod većine žena donji deo listova nogu, deo gde se listovi spajaju sa zglobovima (gležnjevima), sužen je u odnosu na gornji deo listova, što celoj nozi, ali i figuri, daje definisan i ženstven izgled. U nekim slučajevima, međutim, razlika u obimu potkolenice i dela oko gležnjeva skoro da i ne postoji, već su noge ravne od kolena do zgloba, odnosno ne postoji jasna granica gde prestaje list a počinje zglob (stubaste noge).

Većina žena ima tu sreću da su im listovi na nogama kod gležnjeva uži i daju nogama i celoj figuri vitku konturu. Međutim, ima slučajeva kada je debljina lista skoro ista na delu gde list ima najveći obim kao i pri dnu gde on prelazi u gležanj (zglob), što može biti veoma frustrirajuće jer noge dobijaju ravan balvanast izgled. U američkom slengu za to postoji izraz cankles koji je kombinacija reči calf (list na nozi)  i ankle (gležanj, skočni zglob).

Hilari Klinton (levo) je tipičan primer žena za zadebljanim gležnjevima.

RAVNE NOGE SE NASLEĐUJU
Da li će vaše noge izgledati stubasto najčešće ne zavisi ni od godina, niti od činjenice da imate duge ili kratke noge, da li ste
vitki ili imate prekomerne kilograme. Ravne noge se nasleđuju, baš kao što ste od svoje majke nasledili izdužen (kruškast) ili zaobljen (jabukast) oblik tela. Neke žene imaju genetske predispozicije prema nagomilavanju masti u toj regiji, zbog čega gubitak težine nije rešenje, a vežbe daju ograničene ili nikakve rezultate.

VEŽBE NAJČEŠĆE NE POMAŽU!

Morate vežbati dugo i snažno, a kardio program vežbanja mora biti napravljen baš da bi eliminisao masnoću sa donjih dela vaših nogu što nije lako.

PRAVO REŠENJE JE LIPOSUKCIJA

Iako liposukcija daje dobre rezultate, morate znati da to nije rešenje za svaki slučaj zadebljanja donjeg dela potkolenice. U nekim slučajevima uzrok tog zadebljanja je koštana struktura i tu liposukcija ne pomaže. Ili je, pak, u pitanju prevelika mišićna masa na tom delu nogu, pa ni tu liposukcija nema šta da traži. Ponekad je ovakav izgled nogu uzrokovan otokom koji je posledica nekog zdravstvenog poremećaja. Sve ove mogućnosti moraju se isključiti pre nego što se počne razmatrati primena liposukcije gležnja.

Ako je problem višak masnoće, liposukcija može učiniti da vaš gležanj ponovo dobije prirodan izgled koji želite, uz mali rizik i kratko vreme oporavka.

GLEŽNJEVI PRE I POSLE LIPOSUKCIJE

LASERSKI ASISTIRANA LIPOSUKCIJA
Neke privatne klinike nude laserski asistiranu liposukciju za bolju definiciju donjeg dela nogu. To podrazumeva da se kroz mali rez na koži pod lokalnom anestezijom ispod kože uvodi tanka nit kroz koju se propušta svetlost iz lasera čija energija biva apsorbovana od masnih ćelija koje usled toga pucaju, a organizam prirodnim putem izbacuje njihovu sadržinu iz tela. Međutim, po mišljenju većine svetskih hirurga, laserski asistirana liposukcija nije dokazala svoju prednost u odnosu na klasičnu liposukciju.
KONVENCIONALNA LIPOSUKCIJA
Konvencionalna liposukcija – postupak koji uklanja masne naslage sa određenih područja tela uz pomoć kanila koje se kroz male rezove na koži uvlače u kritične zone tela – doskora se malo koristila za rešavanje problema zadebljanja donjeg dela  listova i  gležnjeva (zgloba) jer su rezultati bili neubedljivi, a period oporavka dug i neugodan. Moguće postoperativne komplikacije u vidu dugotrajnih otoka, kao i činjenica da je to područje koje sadrži dosta površinskih živaca pa postupak može dovesti do iritacije i bola, bile su razlog što mnogi hirurzi nisu želeli ni da razmatraju mogućnost liposukcije na ovom delu tela.

Danas je situacija drugačija, jer su usavršavanjem tehnike liposukcije, kao i sve manjim kanilama koje omogućavaju
veću preciznost u radu, komplikacije svedene na minimum.

TEHNIKA KRUŽNE LIPOPUKCIJE

Veliki napredak u ovoj tehnici napravio je francuski estetski hirurg dr Denis Delonca, koji je 2009. godine predstavio stručnoj javnosti svoje rezultate u skoro dve decenije dugoj praksi bavljenja ovim problemom. On je prilagodio klasičnu tehniku liposukcije tretmanu upravo ovog dela tela, usavršivši tehniku kružne liposukcije kojom je postizao veoma dobre rezultate.
– Nakom pripreme za liposukciju, kroz rezove sa obe strane članaka ubacuju se fine kanile za usisavanje viška neželjene masti, a novina se sastoji u tome da se kanila prvo pomera ukrug i njome usisava mast ispod same površine kože. Zatim
se pomeranjem kanile gore-dole razbijaju masne ćelije koje se nalaze dublje ispod površine kako bi se i njihov sadržaj
izvukao napolje. Ključ uspeha je u tome da se ne izvuče sva suvišna mast, već da se jedan deo ostavi kako bi koža mogla
lepo da legne na novonastalu površinu i tako se izbegnu neravnine. Nakon toga masažom noge osigura se ravnomer-
na raspodela preostale masnoće, čime se tom delu daje gladak izgled bez nepravilnosti na površini kože – objašnjava dr
Delonca suštinu svog pristupa ovom problemu.

JEDAN SLUČAJ IZ PRAKSE DR DELONCA

Rezultati koji se postignu liposukcijom gležnjeva ostaju trajno ukoliko ne dođe do naglog dobijanja kilograma,
o čemu svedoči žena koja  je ovu operaciju uradila pre18 godina, i to upravo kod dr Delonca.
„Nikad nisam bila zadovoljna izgledom svojih gležnjeva”, kaže Joelle Bechade .

„Moja majka je imala isti problem. Mrzela sam da nosim bilo šta što nije pokrivalo moje potkolenice
i odbijala da me fotografišu tako da mi se vide cele noge. Bio je to prilično bedan život”.

Joelle je bila jedna od prvih pacijentkinja dr Delonca koja se povrgla liposukciji gležnjeva.

„Operacija je trajala tri sata – sat i po za svaku nogu –  u stanju opšte anestezije. Dobila sam tablete protiv bolova i dopustio mi je da idem kući sledeći dan. Iako nisam osećala bol, mesec dana posle operacije noge su mi bile natečene i u modricama. Ali, kada su otoci spali, ponovo sam mogla da osetim kako moje pete klize u cipele. Moji gležnjevi su bili preoblikovani, postali su tanki i ženstveni baš kao što sam oduvek želela.”
Danas,  Joelle je još uvek zadovoljna rezultatima dobijenim pre skoro dve decenije.
„Imam nekoliko minijaturnih ožiljaka na dnu gležnjeva, ali se oni skoro ne primećuju. Moji gležnjevi su još uvek tanki.
Jedino žalim što to nisam mogla da uradim pre. I dalje nosim kratke suknje, kratke pantalone i bavim se sportom.
Trčim i idem u teretanu, bez ikakvih problema i opterećenja u nogama.”

Šta uzrokuje zadebljane noge?

• Nasleđe: još neko u porodici ih sigurno ima
• Pretilost i težina: masnoća u vašem telu
našla je svoj put i nagomilala se ispod kolena
• Trudnoća

Šta je rešenje?

Za ovaj problem ne postoji čarobna krema. Takođe, morate znati da su otečeni zglobovi (gležnjevi) sasvim druga vrsta problema, koji se lako leči. Ali ne i zadebljane noge. Njihov glavni uzrok je višak telesne težine – telo skladišti višak energije gde može i kada se to dogodi na području gde se list završava i počinje zglob – eto problema!

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam