Home Estetska Hirurgija Povećanje grudi – od čega zavisi cena?

Povećanje grudi – od čega zavisi cena?

by Estetska Hirurgija

Implantati su najveći pojedinačni trošak koji ulazi u cenu operacije povećanja grudi, oni čine približno 30-35 odsto cene. Najzastupljeniji implantati koji se mogu naći na našem tržištu (Mentor, Allergan, Polytech) imaju približno istu cenu koja može da varira za oko 10 odsto, tako da nema velikog uticaja na cenu operacije ako se odlučite za jednu ili drugu marku implantata.

Razlike, međutim, nastaju kod oblika, profila, teksture i punjenja implantata. Okrugli implantati su, recimo, jeftiniji od anatomskih, oni punjeni tvrđim gelom su skuplji od punjenih gelom standardne gustine ili fiziološkim rastvorom. Cena imlantata zavisi i od kvaliteta omotača (tekstura), kao i od vrste projekcije implantata (šira ili uža baza, manje ili više izbačen vrh implantata itd.)… Ipak, te razlike su u rasponu od 200 do 250 evra (cene implantata su 600-850 evra), tako da ne utiču značajnije na konačnu cenu operacije. Iako ćete možda negde čuti da je operacija skuplja jer će vam biti ugrađeni veći implantati, to nije tačno – cena operacije ne zavisi od veličine implantata, oni od 500 cc koštaju isto koliko i duplo manji.

Važno!

Mala razlika u ceni implantata je dobar argument da izaberete kvalitetan implantat, jer od toga u velikoj meri zavisi estetski rezultat operacije, postoperativni tok, trajnost, ožiljci… Dobro proverite da li ćete zaista dobiti implantate koje ste sa lekarom dogovorili pre operacije. Postoje informacije da su u upotrebi i implantati koji nisu zvanično registrovani, a najčešće su lošeg kvaliteta i od neproverenih proizvođača. Morate od doktzora dobiti markicu sa serijskim brojem vašeg implantata.

Grudnjak

U većini bolnica i klinika, hirurzi preporučuju obavezno nošenje specijalnog grudnjaka koji se stavlja omah posle operacije da osigura da implantati ostanu na mestu a grudi oblikuju prema želji pacijenta. Ovi grudnjaci se dobijaju u trajno vlasništvo i mnogi ih kasnije koriste prilikom bavljenja sportom.

Laboratorija i internistički pregled

Pre operacije hirurzi upute pacijenta na laboratorijske analize i pregled interniste-kardiologa. U nekim bolnicama, ove analize i pregled su uračunati u cenu operacije.

Mesto pristupa i reza

U nekim klinikama operacija je skuplja od 10 do 20 odsto ukoliko se radi rez oko bradavice (areole), u odnosu na pristup ispod pregiba dojke (inframamarni pristup). Kod drugih (većine) ova stavka nema uticaja na cenu.

Noćenje u bolnici

Neke bolnice praktikuju obavezan ostanak u  bolnici 12-24 časa posle  operacije. Najčešće je to uračunato u cenu, ali ima bolnica koje to nude kao uslugu koja se posebno naplaćuje, pa ostavljaju pacijentu da odluči da li će prenoćiti u bolnici.

Troškovi  reintervencije

U nekim slučajevima povećanja grudi veoma brzo se vidi da je nešto krenulo naopako, pa je neophodna nova operacija da bi se sanirali  problemi.
Proverite da li bolnica takvu reintervenciju prihvata kao svoju obavezu, bez posebne naplate, i u kom roku. Neke bolnice prihvataju reintervenciju kao svoju obavezu ako se problemi pojave u prvih 48-72 časa posle  peracije, uz minimalnu doplatu ili potpuno besplatno.

Ostali  troškovi

Pacijent teško može da ima uvid u kvalitet onoga što je kao potrošni materijal potrebno za njegovu operaciju: anestezija, kvalitet konaca, drenovi i sl., pa je zato teško reći koliko sve ovo utiče na cenu operacije.

Važno!

Neka vam cena ne bude jedini kriterijum za donošenje odluke o tome u kojoj ćete se klinici operisati. Niska cena može da bude upozorenje da detaljno proverite šta ćete za tu cenu dobiti, odnosno koliko je klinika koja vam tu cenu nudi sposobna (tehnički i kadrovski) da tu operaciju uradi na zadovoljavajući način.

Autor teksta: Redakcija ESTETIKE

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam