Home Estetska Hirurgija Prof. dr Siniša Kojić: OPERACIJA NOSA – Najkompleksnija operacija u estetskoj hirurgiji

Prof. dr Siniša Kojić: OPERACIJA NOSA – Najkompleksnija operacija u estetskoj hirurgiji

by Estetska Hirurgija

Prof.dr sci. med. Siniša Kojić,  spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije

Foto: Đorđe Kojadinović

Jedna od najčešće izvođenih operacija u estetskoj hirurgiji jeste operacija nosa, rinoplastika. Najčešće je reč o estetskoj operaciji, ali se dešava da je udružena sa funkcionalnom korekcijom, i tada govorimo o septorinoplastici.

Mnogi misle da je ova kompleksna operacija najteža u estetskoj hirurgiji jer zahteva veliko iskustvo hirurga koji unapred mora da predvidi rezultat, da geometrijski tačno predvidi idealan odnos kosti, hrskavice i ostalih mekih tkiva i da sve to uklopi u postojeći oblik lica.

Rinoplastika je jedina estetska operacija u kojoj apsolutno nema nikakvog bola. Tamponi se uklanjaju posle 24 sata.

Maska i konci se skidaju  osmog  postoperativnog  dana  i tada  pacijent  može  da  vidi  svoj  profil.  Emocije  su  tada najintenzivnije.

Oko 80 odsto otoka nestaje u prvoj nedelji nakon  operacije,  a  konačni  rezultat  operacije  vidljiv  je  za nekoliko nedelja ili nekoliko meseci – u zavisnosti od kvaliteta kožnog pokrivača.

Ukoliko  je  koža  deblja i  masnija, definitivno povlačenje otoka traje duže.

Operacija nosa, rinoplastika, traje  do dva sata i izvodi se u opštoj anesteziji. Izbor operativne tehnike zavisi  od  veštine  hirurga,  ali  je  zlatni  standard  u  svetu otvorena  tehnika  sa  rezom  na  nosnoj  kolumeli,  koji  za nekoliko meseci postaje neprimetan, minimalan ožiljak.

U slučajevima kada se za rekonstrukciju nosa koriste rebarni graftovi, operativni zahvati traju i do šest sati, a otoci mogu trajati i više od godinu dana.

Važno je istaći da je zbog specifičnosti i kompleksnosti građe nosa, operaciju neophodno posebno planirati za svakog pacijenta. Na planiranje, naravno, utiču i samo iskustvo i reference hirurga.

Ovom operacijom se može:
Smanjiti nos;
Povećati nos;
Otkloniti postojeća grba;
Ukloniti postojeći deformitet;
Preoblikovati vrh nosa;
Promeniti dimenzije nozdrva;
Izmeniti ugao između nosa i gornje usne.
Rinoplastika je jedina estetska operacija u kojoj apsolutno nema nikakvog bola.

KONTAKT:

KLINIKA VARIS

 Novi Beograd, Trešnjinog cveta 1 v

 011/ 770 4757; 011/ 770 4758

 www.klinikavaris.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam