Home Estetska Hirurgija Dr Goran Gaćeša: Kako prevelike grudi postaju manje i lepše

Dr Goran Gaćeša: Kako prevelike grudi postaju manje i lepše

by Estetska Hirurgija
Piše mr. sc. med. Goran Gaćeša. Ordinacija ,,Medic Hill”, Beograd
Estetska korekcija dojki podrazumeva operativne procedure kojima dojke dobijaju željeni izgled. Poželjan oblik, veličina i simetrija dojki postižu se operacijama uvećanja, suspenzije (podizanja), te smanjenja grudi, zavisno od problema koji treba da se koriguje. Za razliku od povećanja, o hirurškoj korekciji dojki, odnosno redukciji dojki mnogo manje se govori zbog čega su mnoge žene, bez potrebe, ,,osuđene” na problem zbog prevelikih dojki.

Znatan broj žena na našem podneblju ima velike dojke. Kod nekih je veličina dojki tolika da se one spuštaju znatno ispod uobičajenog nivoa na grudnom košu, ponekad i do nivoa pupka. Masa ovakvih dojki može biti i više kilograma tako da se gornji deo tela savija ka napred pa se javljaju, pored ostalog, bolovi u kičmi, te ojedi u predelu ispod dojki. Pored nezadovoljavajućeg izgleda, različite tegobe i dovode pacijentkinje kod estetskog hirurga.

Za razliku od velikog interesovanja za uvećanje dojki o čemu su žene obično dobro informisane, žene sa prevelikim grudima često i nisu svesne da postoje i rešenja koja nisu samo puka amputacija viška tkiva čime se one smanjuju i lišavaju tegoba koje su zbog toga imale, već se operacijama redukcije dojki može postići estetski veoma korektan i lep izgled dojki. Tome su doprinele i nove tehnike koje omogućavaju odlično preživljavanje areola i bradavica nakon pomeranja na višu, normalnu poziciju.

IZBOR TEHNIKE ZAVISI OD STEPENA REDUKCIJE

U zavisnosti od konkretnog slučaja, odnosno potrebnog stepena redukcije tkiva, estetski hirurg će primeniti odgovarajuću tehniku. Najčešće su to tehnike koje ostavljaju ožiljke u obliku obrnutog slova T, dok se manje redukcije mogu raditi takozvanim vertikalnim tehnikama.

Posebnu pažnju estetski hirurg bi trebalo da obrati na punoću gornjeg pola dojke koja se često postiže podizanjem postojećeg tkiva ili pomoću implantata.

Nakon operacije, pacijentkinje naredna dva meseca nose specijalne grudnjake koji pomažu da grudi zadrže optimalan oblik.

KONTAKT:

MEDIC HILL

Spec. ordinacija za plastičnu i estetsku hirurgiju

Požeška 80,  Beograd

011/355 5955; 064/490 0900

www.medichill.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam