Home Estetska Hirurgija ,,MUMMY MAKEOVER”: PREOBLIKOVANJE TELA NAKON POROĐAJA

,,MUMMY MAKEOVER”: PREOBLIKOVANJE TELA NAKON POROĐAJA

by Estetska Hirurgija
Kombinovane operacije radi postizanja željenog izgleda su česte u estetskoj hirurgiji. „Mummy makeover” je možda najčešći vid kombinovanih procedura u estetskoj hirurgiji.

 

Piše: dr Željko STANOJLOVIĆ, spec. plastične i estetske hirurgije

Materinstvo, osim promena u svakodnevnom dotadašnjem životu, menja i izgled ženskog tela. Nakon trudnoće i dojenja dece, izgled tela za mnogo žene je često neprihvatljiv. Od strija na koži stomaka i grudi, preko zaostalih masnih naslaga na pojedinim delovima tela, opuštenih i „praznih” dojki. Zato se žene odlučuju na hirurške intervencije koje im mogu povratiti i izgled i samopouzdanje.

Ovaj skup procedura podrazumeva hirurške intervencije na telu i dojkama, kako bi se nakon porođaja postigao izgled i oblik tela približan onom koji je žena imala pre porođaja i dojenja dece.

ZAHTEVNA HIRURŠKA OPERACIJA

,,Mummy Makeover” je vrlo zahtevna hirurška procedura, koja traje nekoliko sati. Podrazumeva više pojedinačnih operacija. Na trbuhu je to uklanjanje viška kože i masti, i zatezanje trbušnih mišića, a neretko i korekciju trbušnih kila zaostalih nakon trudnoće. Za dojke se primenjuju različite procedure, od podizanja ili uvećanja, ali se najčešće rade obe procedure.

Ali, ni nakon ovih procedura ,,Mummy Makeover” ne mora da se završi! Često je potrebno uraditi i dodatne procedure kako bi rezultat bio zadovoljavajući, a to su liposukcija susednih regija i dr.

Oporavak nakon ove procedure je povezan sa obimom intervencija koje su urađene u okviru nje. Najčešće je neophodan izostanak sa posla do dve nedelje. Ali za vraćanje punom obimu vaših rutina, biće neophodno 4-6 nedelja.

Ono što uvek naglasimo pacijentkinjama to je da je ovo strogo individualizovana procedura, koju treba da urade samo zato što one žele promenu, nikako da bi zadovoljile bilo čije ili opšte standarde idealizacije.

KAKO DA ZNATE DA LI STE KANDIDAT ZA OVU OEPRACIJU?

– Neophodno je da budete dobrog opšteg stanja, potpuno zdrava osoba, bez pridruženih oboljenja i simptoma.

– Ukoliko ste pušač, preporuka je da mesec dana pre operacije prestanete sa pušenjem, jer može da utiče na otežano zarastanje rana.

– Nemate prekomernu telesnu težinu (BMI manji od 30), budući da ova procedura nije alternativa za mršavljenje.

– Potrebno je da imate realna očekivanja u pogledu krajnjeg rezultata. Ove operacije podrazumevaju zaostajanje trajnih ožiljaka, koji mogu biti manje ili više vidljivi, što je opet individualno i zavisi od potencijala vaše kože za zarastanje i mnogo drugih faktora.

– Preporuka je takođe da ste završili sa rađanjem i dojenjem dece. Ukoliko planirate još dece, trebalo bi da ovu proceduru odložite.

Idealan tajming za ovu proceduru je od šest do 12 meseci nakon porođaja i
dojenja, koliko je vašem telu neophodno da se oporavi.
VAŽNO!
Ove operacije podrazumevaju zaostajanje trajnih ožiljaka, koji mogu
biti manje ili više vidljivi, što je individualno i zavisi od potencijala
vaše kože za zarastanje i mnogo drugih faktora.

KONTAKT:

PLASTIČNA HIRURGIJA

“STANOJLOVIĆ 

Kosovska 15a, Kruševac
065/ 350 21 70; 037/ 350 21 70
www.stanojlović.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam