Home Estetska Hirurgija Prof. dr Milan Filipović: UTICAJ IMPLANTATA NA OBLIK GRUDI

Prof. dr Milan Filipović: UTICAJ IMPLANTATA NA OBLIK GRUDI

by Estetska Hirurgija

Količina tkiva na dojkama je najvažnija stvar koja utiče na izbor profila implantata.

Piše: prof. dr Milan Filipović, Ordinacija MEDIC HILL, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, profesor plastične hirurgije i šef katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici
Odluka o ugradnji implantata za dojke je lični izbor, onaj koji žene donose iz raznih razloga, i koji obično dolazi posle detaljnog i pažljivog razmatranja. Estetski ciljevi svake osobe su različiti, a pronalaženje plastičnog hirurga koji će razumeti vaše želje i čiji je osećaj za estetiku najbliži vašem, jedan je od ključnih faktora za zadovoljstvo postignutim rezultatima.
Postoje, međutim, i drugi faktori koji su manje očigledni. Opcije poput čvrstoće implantata, mesta postavljanja i projekcije, ima će uticaj na to kako će grudi izgledati posle operacije, ali i u daljoj budućnosti.

IZBOR VELIČINE JE DELIKATNA ODLUKA
Iako se smatra da je ovo najlakša odluka koju treba doneti kod povećanja grudi, ona je zapravo veoma delikatna. U razgovoru sa doktorom o veličini implantata, pacijentkinje obično misle da je standardni sistem za veličinu grudnjaka isti kao i pri izboru implantata. Umesto toga, najvažnija dimenzija o kojoj treba razmišljati kada je u pitanju veličina jeste širina grudi. Uopšteno govoreći, sa pove ćanjem veličine implantata, povećava se i dimenzija implantata. Ako je implantat preširok, nikada neće pravilno stajati na grudnom košu i nikada neće izgledati skladno.
Od pomoći je korišćenje kompjuterske slike ili postavljanje implantata u nepostavljeni grudnjak kako bi pacijentkinja videla kako će njene grudi izgledati sa različitim veličinama implantata. Problem je što se pacijentkinje često čvrsto drže veličine, a zanemaruju izgled, pa postavljanje implantata u  grudnjak ne pomaže preterano.

Okrugli implantati HPMentor 375cca

PROJEKCIJA (PROFIL) IMPLANTATA ZAVISI OD KOLIČINE TKIVA NA GRUDIMA
Ovo je faktor koji većini pacijenata možda nije dovoljno poznat, ali ima veliki uticaj na ukupni izgled i oblik implantata za dojke. Projekcija se odnosi na količinu implantata koja se proteže unapred od grudnog zida.

Projekcije su obično grupisane u različite klase koje uključuju niske, umerene, umerene plus, umereno visoke, visoke ili ultravisoke profile. Iako implantat sa manjom projekcijom (ravniji ili manje ispupčen) može izgledati prirodnije, u nekim slučajevima to možda neće ispuniti pacijentkinjinu viziju ,,živahnije” dojke. Iako implantati sa većom projekcijom ponekad mogu dati pomalo zastrašujući izgled previše ispupčenih grudi, njima se može postići potpuniji ukupni izgled dojki.

Anatomski implant 330cca visoki profil (HP Mentor)

RAZLIČITI PROFILI OKRUGLIH IMPLANTATA 

– OKRUGLI IMPLANTATI SA NISKIM PROFILOM namenjeni  su osobama koje imaju širok grudni koš i popriličnu količinu tkiva na dojkama. Biraju ih žene koje žele sasvim male dojke, i često ih koristimo u procedurama smanjivanja i podizanja dojki kako bismo obezbedili čvrstinu gornjeg pola dojki.
– OKRUGLI IMPLANTATI SA UMERENIM PROFILOM
namenjeni su ženama sa sitnim grudnim košem i normalno razvijenim dojkama koje žele umereno uvećanje dojki, tako da grudi ne budu previše isturene.
– OKRUGLI IMPLANTATI SA VISOKIM I ULTRAVISOKIM PROFILOM su namenjeni ženama sa obimom grudnog koša  proporcionalnom njihovoj građi, ali koje imaju male grudi a žele istaknute grudi. Ovaj potpuno simetrični implantat najbolje odgovara ženama sa gotovo savršenim prirodnim  oblikom dojke, minimalnom opuštenošću (ptoza) i centralno postavljenom bradavicom. Pošto je savršeno okrugao, implant će jednostavno naglasiti prirodni oblik koji već imate.
Ako tražite uvećaniji izgled sa puno popunjenosti gornjih polova grudi, okrugli implantati mogu biti dobar izbor za vas.

ANATOMSKI IMPLANTATI OPCIJA ZA NERAZVIJENE ILI OPUŠTENE GRUDI
ANATOMSKI implantati se sve češće koriste u poslednjih desetak godina. Za razliku od okruglih, kod njih se dve trećine gela nalazi u donjem polu, a jedna trećina u gornjem
polu (imaju oblik suze – tear drop implant). Punjeni su silikonom od čvrstog gela (Cohesive III) i zadržavaju svoj oblik u bilo kom položaju, nabiranje (rippling) je manje nego kod okruglih implantata, a zbog toga što su teksturisani manje je i pomeranje unutar ležišta. Postoje i implantati sa dve vrste gela, mekšim u gornjem a tvrđim u donjem polu.
Anatomski implantati se najčešće koriste kod žena sa nerazvijenim grudima, zatim kod žena koje imaju cevaste tubularne dojke, i kod onih čije su se dojke opustile zbog dojenja ili gubitka težine.
SREDNJI PROFIL IMPLANTATA ima minimalnu projekciju, što znači da je rastojanje od osnove dojke od vrha bradavice minimalno, zbog čega dojka neće štrčati. Ovi implantati su opcija za široke grudi.

SREDNJI VISOK PROFIL IMPLANTATA je popularan jer daje najprirodniju projekciju dojke, a, uz to, obezbeđuje i dovoljnu veličinu. Dobar je za prirodno male i uzane grudi.
VISOKI PROFIL obezbeđuje veliku projekciju i punoću dojke, naročito u gornjem delu.

Submuskularno postavljeni okrugli implantati visokog profila
350cc. Slika desno snimljene su dve nedelje posle operacije.

MESTO POSTAVLJANJA – ISPOD ILI PREKO  MIŠIĆA: ARGUMENTI ZA I PROTIV
Mesto postavljanja implantata takođe će uticati na to kako ćegrudi izgledati. Implantat može da se ugradi preko ili ispod grudnog mišića. Postavljanje preko mišića je generalno manje invazivna procedura, sa bržim oporavkom, ali je veća mogućnost da ivice implantata postanu vidljive. Postavljanje ispod mišića je invazivnije, zahteva podizanje mišića i povezano je sa menjanjem oblika grudi zbog kontrakcije mišića, ali kao rezultat daje mekšu konturu.
Većina hirurga smatra da postavljanje implantata ispod mišića takođe smanjuje učestalost kapsularne kontrakture, stanja u kojem postoji abnormalno zatezanje membrane ožiljnog tkiva (obično nazvano kapsula) koje se prirodno formira oko svih implantata dojke i izaziva bolne i ukočene grudi, asimetrične ili neprirodno oblikovane. Neki hirurzi radije postavljaju implantate iznad mišića kod pacijenata sa opuštenim grudima kako ne bi morali da rade i podizanje grudi.

Anatomski implantati 440 cc postavljeni dual plane tehnikom

PUNOĆA IMPLANTATA IMA DUGOROČAN UTICAJ NA IZGLED GRUDI
Koliko je implantat pun, ne samo da ima direktan uticaj na to kako vaše grudi izgledaju i kako se osećaju posle operacije, već takođe može odrediti kako će grudi izgledati u budućnosti. Punoća implantata se može uporediti sa delimično naduvanim balonom. Ako je balon (implantat) manje napunjen, grudi će na dodir biti mekše, što je dobro, ali, s druge strane, ako je implantat potpuno napunjen, postoji mnogo manja verovatnoća da se on presavije ili nabora što je posebno važno kod pacijentkinja koje imaju malo tkiva za pokrivanje implantata.
Puniji implantat ima takođe i veću sposobnost formiranja i održavanja stabilnog oblika i manja je verovatnoća da će se deformisati. Ova stabilnost oblika može postići nežno,   ali uporno prekrajanje i dugotrajno preoblikovanje grudnog koša, kako bi se stvorio poželjniji estetski izgled ili ispravljanje već postojećih deformiteta.

ČVRSTOĆA (STEPEN KOHEZIVNOSTI)
Stepen kohezivnosti ili čvrstoća implantata takođe će odrediti izgled i osećaj vaših grudi neposredno nakon operacije, ali i kasnije. Čvršći i puniji implantat ima veću sposobnost da oblikuje rane faze opuštanja i postigne blago podizanje.
Visoko kohezivni implantati malo su čvršći od tradicionalnih okruglih implantata ispunjenih gelom. Međutim, ispod mišića izgledaju veoma mladalački i daju prirodan osećaj.

Submuskularno postavljen okrugli implantat visokog profila od 375 cca sa klivažom od jednog prsta.

Puniji implantat ima veću sposobnost formiranja
i održavanja stabilnog oblika i manja je verovatnoća da će se deformisati.

KONTAKT:

ORDINACIJA “MEDIC HILL”

POŽEŠKA 80, LOKAL 18, BEOGRAD

064/ 4-900-900; 011/3-555-955

www.medichill.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam