Home Estetska Hirurgija Bolnica “Atlas”: Novo telo posle porođaja (Mommy MakeOver)

Bolnica “Atlas”: Novo telo posle porođaja (Mommy MakeOver)

by Estetska Hirurgija

Mommy MakeOver je bilo koja kombinacija estetskih intervencija koje vraćaju preporođajni izgled novopečenim mamama. Procedure koje čine Mommy MakeOver su veoma popularne među ženama koje više ne žele da rađaju, a šta je sve moguće uraditi kako bi se telo žene posle porođaja vratilo ,,u normalu”, objašnjavaju iskusni hirurzi u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Igor Georijev i dr Lazar Pajević, iz Bolnice „Atlas“.

Promene koje se dešavaju u ženskom telu tokom trudnoće često su najprimetnije na stomaku. Sve žene doživljavaju normalne hormonalne promene tokom trudnoće koje uglavnom služe da se mišići trbušnog zida opuste i prilagode veličini bebe, dok ona raste u materici. Trbušna maramica kod nekih žena će se vratiti u stanje pre trudnoće, ali kod većine ona ostaje slobodna, što dovodi do opuštene kože, stvaranja strija ili dilatacije stomačnih mišića, a ponekad se sve ove neprijatnosti dese istovremeno.

Takođe, mnoge žene prolaze kroz proceduru carskog reza, ili su imale prethodne operacije stomaka, što u oba slučaja može ostaviti udebljane, neatraktivne i bolne ožiljke.

Abdominoplastika je vrsta plastične hirurgije kojom se zatežu stomačni mišići i uklanja višak kože i masnog tkiva. Ovo zatezanje stomaka nema nikakvog uticaja na eventualne buduće trudnoće, ali zato trudnoća može da uzrokuje hiruršku reviziju prethodnog zatezanja. Tokom konsultacija i pregleda kod estetskog hirurga, proceniće se opšte zdravstveno stanje pacijenta, tonus kože i distribucija masnog tkiva u predelu abdomena, ispitaće se stomak i evidentirati eventualni ožiljci od prethodnih abdominalnih operacija.

U toku operacije, hirurg će zategnuti trbušne mišiće koji su se opustili zbog trudnoće ili težine. Jednom postavljeni u idealan položaj i sa željenim stepenom napetosti, mišići i okolno vezivno tkivo se obezbeđuju i podupiru koncima, koji omogućavaju tkivu da se zaleči i formira u željenom obliku. Unutrašnji konci su samorastvarajući i nestaće u toku oporavka. Kada su mišići zategnuti i kada je struktura formirana, hirurg uklanja sav višak kože. Ceo proces zatezanja stomaka je dizajniran da abdomen postane čvršći, zategnutiji i skladniji.

Abdominoplastika vraća stomaku izgled koji je imao pre porođaja, a u istom aktu moguće je uraditi i podizanje i povećanje grudi (Arhiv Bolnice “Atlas”)

Eksperti ,,Atlas estetike” koriste inovativnu tehniku kod postavljanja šavova posle urađene abdominoplastike, koja ima nekoliko prednosti nad klasičnim načinom zašivanja rana:

– mogućnost da se pacijent istušira u roku od nekoliko dana nakon operacije;

– veću udobnost pacijenta nakon operacije;

– otklanjanje postojećih ožiljaka, i postavljanje reza u željenom niskom mestu.

PROCEDURE NA GRUDIMA

Mnoge majke koje doje zabrinute su da će zbog toga njihove grudi izgubiti mladalački izgled. Do promena u dojkama zbog procesa dojenja će svakako doći, ali će se promene u dojkama dogoditi i prilikom trudnoće, bez obzira na to da li majka izabere da doji svoje dete. Žensko telo se priprema za proizvodnju mleka i mlečne žlezde nabubre i potiskuju masna tkiva dojke. Nakon porođaja, u većini slučajeva, te žlezde se povlače i iza sebe ostavljaju prazan prostor sa manjkom tkiva kako bi se dojka popunila. Shodno tome, grudi nakon trudnoće imaju manju punoću, tendenciju da ,,padaju”, a u velikom broju slučajeva na njima se javljaju strije.

Intervencija podizanja grudi, ili mastopeksija, može pomoći da se grudima vrati čvrstina i povrati mladalački izgled figure. Kod žena koje su izgubile i volumen grudi, može se kombinovati ova metoda sa procedurom uvećanja grudi. Implantati često pomažu mnogim našim pacijentkinjama da povrate grudi svoje mladosti.

Opuštene grudi koje su izgubile punoću mogu se podići i popuniti implantatima.

(Arhiv Bolnice “Atlas”)

LIPOSUKCIJA ZA PROMENU OBLIKA TELA

Iako većina žena može da izgubi težinu stečenu tokom trudnoće, to se nikada ne desi u potpunosti. Manje ili veće naslage sala koje ostaju oko kukova, na leđima i butinama, neće nestati ni uprkos redovnom vežbanju i rigoroznoj kontroli hrane kroz dijete.

Liposukcija je jedini način za rešavanje problema lokalnih naslaga masti na telu, ukoliko one ne reaguje na dijetu i vežbe. Ona se može raditi na skoro svim delovima tela: zadnjici, butinama, kukovima, stomaku, nadlakticama, gornjem i donjem delu leđa.

Ovaj zahvat se takođe naziva i liposkulptura tela jer često uključuje i proceduru kojom se mast uzeta sa jednog dela tela prebacuje u regiju gde nedostaje u cilju popunjavanja ili korigovanja nekih nedostataka.

Liposukcijom se može ukloniti višak masti, a liposkulpturom se ista mast može dodati tamo gde nedostaje.

(Arhiv Bolnice “Atlas”)

VAGINOPLASTIKA TRETMAN NAKON PROMENA U INTIMNOJ REGIJI

Posle završenog ciklusa rađanja, mnoge žene se suoče sa činjenicom da je njihova vagina pretrpela velike, često nimalo lepe promene.

Zbog toga se jedan broj njih odlučuje za intimnu hirurgiju i vaginalno podmlađivanje – vaginoplastiku. Razlog ne mora biti samo porođaj, već i ekstremne promene težine, starost, naporne aktivnosti ili genetika.

Vaginalno podmlađivanje je skup kozmetičko-operativnih procedura koje uglavnom obuhvataju rekonstrukciju, odnosno zatezanje, smanjenje veličine i ulepšavanje vagine kako bi se smanjile neprijatnosti koje proističu iz njene neelastičnosti.

Vaginalno podmlađivanje se ponekad kombinuje sa procedurom labioplastike kojom se smanjuju, preoblikuju velike i male stidne usne ili se njom odstranjuje višak kože.

Procedura obično traje dva sata i radi se ambulantno. Većina pacijentkinja je u stanju da se vrati kući ubrzo nakon završetka postupka.

Dr Lazar Pajević i dr Igor Georgijev, spec. plastične i estetske hirurgije, Bolnica “Atlas”

 

KONTAKT:

ATLAS Opšta bolnica

ATLAS ESTETIC

Osmana Đikića 38, Beograd

+381 11 785 8888+381 60 3292 411

www.atlasklinika.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam