Home Zanimljivosti Dr Luiz Toledo, estetski hirurg: Uramljene diplome ne operišu

Dr Luiz Toledo, estetski hirurg: Uramljene diplome ne operišu

by Estetska Hirurgija

Naš saradnik dr Luiz Toledo, svetski autoritet po pitanju estetske hirurgije, o tome šta pacijenti treba da urade kako bi našli dobrog specijalistu  kako bi njihova intervencija protekla što bezbednije.

 

Estetska hirurgija je ozbiljna hirurška specijalizacija koja od lekara zahteva godine učenja i usavršavanja, posvećenost i  istrajnost. Nažalost, ovakav put sve ređe vidimo. Danas se neki doktori čim završe fakultet, bez prave obuke, upuštaju u estetsku hirurgiju. Završili su, možda, neki vikend kurs za određenu proceduru i to smatraju dovoljnim da nazovu sebe ekspertom estetske medicine.

DOKTORI SA VIKEND SPECIJALIZACIJOM

Pacijenti, često, ne znaju razliku. Oni dođu u ordinaciju, vide sve te divne diplome uramljene na zidu, sve te crvene trake i zlatne ramove. Operacije kreću, a sa njima i problemi. Loši rezultati mogu se dogoditi bilo kome, čak i veoma dobrim specijalistima; ipak, doktor sa dobrim iskustvom i znanjem zna šta treba da uradi kada stvari krenu pogrešno, zna kako da sanira problem. Ovi drugi to ne znaju. Rezultati mogu da budu katastrofalni.

Danas, u svetu interneta, sve je lakše, Za nekoliko minuta oni mogu u potpunosti da istraže podatke o doktoru. Ipak, kao što znamo, niko ne uređuje informacije na internetu, pa čak i loši doktori mogu izgledati odlično onlajn. Najpouzdaniji izvor informacija su nacionalna i internacionalna udruženja plastičnih hirurga. Ona objavljuju imena svojih članova, pa tako pacijenti mogu da pronađu hirurge koji su prošli odgovarajuću obuku. To nije i garancija uspeha, ali barem svodi mogućnost grešaka na minimum.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam