Home Estetska Hirurgija 10 zabluda o estetskoj hirurgiji

10 zabluda o estetskoj hirurgiji

by Estetska Hirurgija

Da li je opšta anestezija opasna? Da li se na licu uvek vidi da ste “nešto” radili posle hirurgije? Da li se celulit otklanja liposukcijom? Dr Milomir GAČEVIĆ, spec. estetske i plastične hirurgije, otkriva nam najčešće zablude sa kojim pacijenti ulaze u ordinaciju.

1.

Uvek se vidi kada je neko bio „pod nožem”

NETAČNO. Zapravo, najbolje izvedena operacija je ona koja se ne primećuje. Idealno je da pacijent posle operacije dobije komplimente o svom svežem, odmornom i mladolikom licu, a ne da dobija komentare tipa – vidim da si radila fejs-lift.. Poboljšanje mora da se primeti, ali ne tako da odmah bude jasno da ste se podvrgli intervenciji. Kod povećanja grudi, recimo, dobro određena veličina, mesto postavljanja i oblik implantata daju grudi koje izgledaju predivno, a da sve deluje potpuno prirodno.

2.

Posle operacije ne smem da se sunčam

TAČNO. Ali malo pacijenata to zna. Sve dok se ne povuku modrice i otoci nakon operacije ne treba da se sunčate, jer tako usporavate proces zaceljenja i povećavate mogućnost da na ožiljku ostanu hiperpigmentacije – tamne fleke. Ožiljak nemojte izlagati suncu šest meseci, odnosno sve dok je ružičast, a i nakon toga ga štitite od sunca kremama sa visokom UV zaštitom.

3.

Ako imam silikonske implantate ne smem da putujem avionom

NETAČNO. Gotovo je neverovatno, mada istinito, da još ima žena koje veruju da implantat može da pukne pod pritiskom u avionu. Svako ko je imao prilike da vidi savremene implantate zna koliko to zvuči naivno. Implantati su tokom decenija upotrebe prošli mnogo testiranja, od onog na alergije do onog na pritisak.

4.

Fejs-lifting je rešenje za bore i usahlo lice

NETAČNO. Lifting nije tretman protiv bora. Liftingom će se koža zategnuti pri čemu će nestati neki veći prevoji na koži nastali opuštanjem tkiva, ali sitne borice koje imate oko oka i na donjem delu lica i dalje će ostati. Za njih su predviđeni fileri. Što se tiče usahlog lica na kome se usled starenja pojavljuju udubljenja oko očiju ili na obrazima, fejs-lifting tu ne pomaže, ali dodavanje volumena filerima ili vlastitom mašću daje dobar rezultat.

5.

Totalna anestezija je opasna za pacijenta i treba je izbegavati kad je moguće!

NETAČNO. Najveći broj estetskih operacija je najsigurnije raditi u totalnoj anesteziji. Rizik koji nosi anestezija je minimalan ako se operacija radi u savremeno opremljenoj hirurškoj sali, uz prisustvo specijaliste anesteziologa. Naravno, za anesteziju, baš kao i za uspeh operacije generalno, važno je da je vaše zdravlje dobro i zato je neizostavno da sve zdravstvene tegobe i lekove koje koristite prijavite hirurgu i anesteziologu. Totalna anestezija je najsigurniji način da se operacija uradi dobro, jer omogućava hirurgu potpunu kontrolu.

6.

Gojaznost se može rešiti liposukcijom

NETAČNO…ALI NE SASVIM. Činjenica da se liposukcijom dobija vitkija figura navodi nas da mislimo da ona rešava i problem viška kilograma. Liposukcija, međutim, nije tretman gojaznosti nego tvrdokornih masnih naslaga koje se dijetom ne mogu skinuti. Liposukcijom se izgubi određena težina, onoliko koliko se masti izvuče iz tkiva, ali to nije dovoljno za mršavljenje. Čak ni megaliposukcije, kojima se vadi značajnija količina masti, a koje se retko rade, ne mogu se smatrati tretmanom mršavljenja.

7.

Najvažnije je da posle operacije ne ostanu ožiljci

NETAČNO. Ožiljci ostaju posle svake operacijei sa ovom činjenicom se hirurzi bore tragajući za tehnikama koje će ostavljati što manji ožiljak ili omogućiti rez na skrivenim mestima, u kosi ili prirodnom prevoju kože – ispod grudi, na primer. Koliko će ožiljak biti vidljiv, individualna je stvar, koža kod različitih ljudi različito zarasta, a ima i onih koji su skloni keloidnim ožiljcima. Takođe, veoma je važno i kako se ožiljak neguje odmah nakon operacije, silikonski gelovi su standard nege. Ipak, ožiljak, makar i skoro nevidljiv, uvek ostaje.

8.

Tamni podočnjaci se mogu operisati

NETAČNO. Operacijom koja se zove blefaroplastika mogu se operisati i smanjiti naduveni podočnjaci. Međutim, tamni kolutovi ostaju. Oni se moraju tretirati na drugi način, recimo dodavanjem masnog tkiva ili filera, kako bi se popunile praznine i ublažio taman izgled.

9.

Celulit se najbrže može otkloniti ili ublažiti operativnim putem

NETAČNO. Nažalost, celulit ne može da se odstrani hirurški, pa ga nemojte mešati sa lokalizovanim masnim naslagama koje se mogu otkloniti liposukcijom. Liposukcija može malo pomoći izgledu celulita, jer će se koža donekle izravnati, ali nije tretman protiv ove neželjene a tako rasprostranjene pojave.

10.

Implantatima se mogu podići opuštene grudi

NETAČNO. Implantati mogu pomoći kod malih i ne mnogo opuštenih grudi. Ako su grudi dosta opuštene, implantati mogu pogoršati izgled. Zato se za problem opuštenih grudi radi lifting, a ponekad se, ako je potrebno grudima vratiti i mladalačku jedrinu, može kombinovati i sa dodavanjem implantata.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam