Home Botoks Dr Milomir GAČEVIĆ: NOVE MOGUĆNOSTI HIRURŠKOG I NEHIRURŠKOG PODMLAĐIVANJA LICA

Dr Milomir GAČEVIĆ: NOVE MOGUĆNOSTI HIRURŠKOG I NEHIRURŠKOG PODMLAĐIVANJA LICA

by Estetska Hirurgija

Godinama je fejs-lift bio jedina i neprikosnovena procedura za zatezanje i podmlađivanje kože lica, sa svim nedostacima u vidu prezategnute kože, gubljenja mimike, dugog vremena oporavka i ožiljcima koje je ponekad bilo nemoguće potpuno sakriti. Danas estetskim hirurzima stoje na raspolaganju i brojne druge metode podmlađivanja lica, ali je i sam fejs-lift doživeo promene koje su ga učinile znatno efikasnijim i komfornijim za pacijente.

U čemu je suština tih promena i koliko su neinvazivne metode podmlađivanja lica uspele da se približe rezultatima koji se postižu fejs-liftom, razgovarali smo sa dr sc.med. Milomirom Gačevićem, spec. plastične i estetske hirurgije iz Bolnice ,,Adonis”.

PARCIJALNI FEJS-LIFTINZI SVE TRAŽENIJI

Nehirurške procedure podmlađivanja lica doživljavaju procvat, ali je u međuvremenu i tehnika fejs-lifta znatno napredovala, tako da se danas može govoriti o čitavoj lepezi hirurških procedura koje se mogu podvesti pod pojam fejs-lifta. Budući da ste hirurg koji ima možda i najviše urađenih fejs-liftova u Srbiji i regionu, objasnite nam osnovne promene koje je poslednjih desetak godina doživela ova operacija?

 Najvažnija promena koju je fejs-lift doneo je u boljem procenjivanju indikacija u kojima će on dati najbolji efekat. Danas je, mnogo više nego ranije, važno da se utvrditi da li ga i kada treba raditi. Kao drugo, smanjio se obim hirurškog zahvata, pri čemu je on i dalje ostao jedan od najozbiljnijih i najlepših hirurških zahvata u oblasti estetske hirurgije, koji daje najbolje i najdugotrajnije rezultate.

U svojim počecima, fejs-lift je bio ozbiljan i sveobuhvatan operativni postupak koji je uključivao i lifting čela, slepoočne regije, srednjeg dela lica i vrata. Sami tim i rezovi su išli skoro oko celog lica. Vremenom se hirurška procedura redukovala, delom i zbog toga što nije davala očekivane rezultate, recimo na regiji čela, gde nije bilo moguće zategnuti mišić, već samo kožu koja ga prekriva, pa je i rezultat kratko trajao. Pojavom botoksa operativno zatezanje kože na čelu je skoro u potpunosti prestalo da se radi.

Slepoočni lifting, odnosno zatezanje kože na toj regiji i dalje se radi, bilo u okviru kompletnog fejs-lifta, ili kao parcijalna procedura kojom se malo podižu i spoljni uglovi očiju i obrve što se u poslednje vreme sve više traži (cat eyes). Najčešće se to radi kao samostalna procedura ili zajedno sa zatezanjem regije jagodica, čime se postiže novi izgled gornjeg dela lica.

Moguće je, ako pacijent to želi, uraditi i parcijalni fejs-lift srednjeg dela lica kako bi se ublažile velike bore oko usana, ili parcijalni lifting vrata ukoliko je na njemu došlo do značajnog opuštanja kože.

Fejs-lift urađen u Bolnici “Adonis”

Kada je vrat u pitanju, rez se pravi iza uha naviše prema liniji kose, zategnu se prvo mišići (platizma), zatim se preko njih zategne koža i odstrani višak, čime se dobija veoma lep rezultat.

Kod svih ovih procedura, bez obzira na to što nije reč o kompletnom fejs liftu, mora se uraditi i preparisanje mišića jer se bez toga neće dobiti lep i dugotrajan rezultat.

BOTOKS KAO PROCEDURA PODMLAĐIVANJA ČITAVOG LICA

Botoks je bio jedna od prvih neinvazivnih procedura koja je promenila pristup rešavanju nekih problema na licu. Od prvobitne namene da spreči preterano znojenje, do neutralisanja mišića koji stvaraju bore, botoks se danas koristi za rešavanje širokog spektra estetskih problema na licu. Kakva su vaša iskustva na tom planu?

– Botoks, bilo kao samostalna procedura, bilo u kombinaciji sa hijaluronom, odlična je estetska procedura pomoću koje je danas moguće podmladiti skoro čitavu površinu lica. Ali, to nije procedura koju mogu da rade početnici ili nedovoljno obučeni doktori, ja tu proceduru radim posle 15 godina rada sa botoksom. Kod ove procedure moraju se veoma pažljivo odrediti tačke za aplikaciju, broj jedinica koje se ubrizgavaju i sve ostalo, jer botoks, koliko god daje dobar rezultat, kada se loše uradi može da stvori velike probleme pacijentu.

Iako se najčešće koristi za tretman bora na regiji čela (glabelarna regija) i oko očiju (periorbitalna regija), botoksom je moguće postići lep rezultat u neutralisanju bora iznad i oko usana, smanjiti marionetske bore, donekle zategnuti opuštenu kožu u predelu jagodica i vrata. Ovo je moguće zbog specifične anatomske građe lica, na kome su mišići direktno vezani za kožu svojim fibroznim produžecima, dok su na telu oni od kože odvojeni fascijom (opnom). Standardne bore na licu (marionetske, nazolabijalne, bore oko usana, ispod donjeg kapka…) rezultat su spuštanja i deformisanja mišića lica, jer kako mišić pada on povlači sa sobom i kožu za koju je vezan svojim nastavcima. Tako nastaju nabori i pad celog lica. To je i razlog zbog čega se kod fejs-lifta, ukoliko želimo da njegovi rezultati traju desetak i više godina, moramo obavezno radi preparisanje mišića (SMAS), a ne samo zatezanje kože, jer ponovnim opuštanjem i koža će krenuti brzo da se opušta.

FILERIMA SE REŠAVA ŠIROK SPEKTAR PROBLEMA NA LICU

Kada su fileri u pitanju, njima se danas rešava čitav niz problema na licu, i to sa velikim uspehom. Međutim,  bi se dobili odlični rezultati važno je, osim izbora proverenog brenda, ubrizgati filer koji je predviđen baš za određenu regiju. Ne može se jedan isti filer ubrizgati u regiju oko očiju i u jagodice.

 

JAGODICE DRŽE LICE. Danas imamo nekoliko sjajnih filera kojima za postizanje volumena koji daju odlične rezultate u regiji jagodica, što je bitno zbog mnogo razloga. U toj regiji se nalaze upravo mišići koji su odgovorni za spuštanje lica, kada se oni istegnu i opuste – pada i lice. Ta regija se s pravom smatra za kamen temeljac za lice. Kada odgovarajućim filerima pojačavamo tu regiju, mi faktički pojačavamo vezu mišića te regije sa kostima, a stvaramo i jedan kolagenski i fibrinski sloj koji usporava istezanje i padanje mišića.

Još veće mogućnosti dobili smo pojavom kolagen stimulatora, preparata koji osim hijalurona sadrži i kalcijum-hidroskiapatit, mineral koji se prirodno nalazi u ljudskim zubima i kostima. To nam omogućava da, osim na mišiće i kožu, delujemo i na kosti lica koje takođe vremenom atrofiraju i prestaju da budu pouzdana podloga za mišiće. Reč je o sjajnoj kombinaciji čiji rezultati traju od tri do četiri godine.

Novi volumen jagodica u mnogome je zamenio klasičnu metodu popunjavanja nazolabijalnih bora filerima. Jer, povećanjem volumena jagodica postižemo da se i koža na toj regiji podignei  kao rezultat imamo pliće nazolabijalne i marionetske bore. Tako se jednom procedurom rešavaju oba problema.

a.

Neoperativno podmlađivanje lica (fileri, kolagen stimulatori) urađeno u bolnici “Adonis”.

Proceduru  je uradila dr Ivana Gačević, spec. plastične i estetske hirurgije (na slici desno).

BORE NA ČELU

Glabelarna (čeona) regija, posebno deo između očiju,  je veoma teška za rad i sa veoma ozbiljnim potencijalnim posledicama zbog svoje specifičnosti u vaskularizaciji i zbog anatomskih varijacija. S obzirom na to da pacijenti često traže da se sa te regije odstrane one vertikalne bore (najčešće tri, ali može biti i samo jedna), filer se nameće kao najbolje rešenje, ali uz puni oprez prilikom aplikovanja.

U ovoj regiji se plasiraju isključivo fileri koji su „nežniji“, manje ukršteni, koji nemaju veliku kompresiju. Način plasmana je intradermalno ili minimalno subdermalno, jer sve drugo može stvoriti ozbiljne komplikacije, pa čak i prekid krvotoka (ishemija).

DONJI KAPCI I PODOČNJACI

Tretman donjih kapaka filerima je veliki izazov i za plastične hirurge, a još više za doktore drugih specijalnosti koji rade neinvazivne procedure. U regiju podočnjaka smeju da se aplikuju isključivo fileri predviđeni za tu regiju, jer ako se tako ne uradi i ubrizga hijaluron koji za sebe vezuje više vode, pa još ako se on ubrizga ispod kože, stvoriće se otok koji će se teško povući, a može izazvati i druge ozbiljne probleme. U ovoj regiji hijaluron se mora plasirati na kost ispod mišića, kako bi se njegovim podizanjem podigli i potkožno tkivo i koža.

Kada su u pitanju modri podočnjaci, mnogi doktori pokušavaju da ovaj problem reše filerima, ali ne dobijaju očekivane rezultate. Razlog je taj što je modrina ispod donjih kapaka rezultat drugih faktora, zbog čega fileri postaju nemoćni. Prvi razlog modrine ispod očiju jeste spuštanje mišića zbog čega se na mestu gde se on nalazio stvara praznina pokrivena veoma tankim, skoro providnim slojem kože. U nastalom udubljenju vremenom počinje da se skuplja voda, što izaziva podnadulost. To doprinosi i drugačijem prelamanju svetlosti koja pada na to udubljenje, zbog čega je efekat modrine još izraženiji. Kada se hijaluronom podigne mišić i koža preko njega, udubljenje se smanjuje pa se i svetlost manje prelama, tako da je i utisak modrine slabiji. Dakle, podočnjaci ne postaju svetliji zbog filera, već se samo svetlost koja pada na njih drukčije prelama.

KONTAKT:

Bolnica ADONIS

Gundulićev venac 7, Beograd

011/ 35 42 785; 062/ 404 114

Inst: bolnica_adonis

www.bolnica-adonis.co.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam