Home Estetska Hirurgija Dr Milomir Gačević: DA LI SE LIPOSUKCIJOM REŠAVA PROBLEM GOJAZNOSTI?

Dr Milomir Gačević: DA LI SE LIPOSUKCIJOM REŠAVA PROBLEM GOJAZNOSTI?

by Estetska Hirurgija

Da li se liposukcijom rešava problem gojaznosti?  Veliki broj gojaznih ljudi, posle raznoraznih neuspešnih dijeta obično dolazi kod plastičnog hirurga sa nadom da će upravo liposukcijom najbrže rešiti problem suvišnih kilograma. Međutim, najčešći odgovor plastičnih hiruga na ovakve zahteve je negativan, a mišljenje pacijenata da je to ipak moguće smatraju za još jednu zabludu vezanu za mogućnosti plastične hirurgije.

S druge strane, postoje plastični hirurzi koji svojim tvrdnja podgrevaju takve nade, posebno kada su u putanju megaliposukcije kojima se tokom jedne intervencije može odstraniti 15, 20 pa i 25 litara (kilograma) suvišne masti.

 

Pitali smo dr Milomira Gačevića, specijalistu plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije iz Bolnice “Adonis” da nam kaže svoje mišljenje o tome?

Tvrdnja da se lipouskcijom može rešiti problem gojaznosti je pogrešna …ali  ne  baš  sasvim! Ovakav odgovor (koji liči na izbegavanje odgovora) proističe iz činjenice da  se liposukcijom otklanja višak masti na pojedinim regijama tela i tako dobija vitkija figura, ali liposukcija nije tretman gojaznosti, već odstranjivanja tvrdokornih masnih naslaga koje se dijetom ne mogu skinuti. Liposukcijom se izgubi određena težina – onoliko koliko se masti izvuče iz tkiva, ali to nije dovoljno za  mršavljenje.  Čak  ni  megaliposukcije,  kojima  se vadi značajnija količina masti, a koje se retko rade, ne mogu se smatrati tretmanom mršavljenja.

U tom kontekstu se često postavlja pitanje koje je dobar kandidat za liposukciju, a kome se ona ne preporučuje?

KO JE KANDIDAT ZA LIPOSUKCIJU? Što se tiče izbora pacijenta za liposukciju,  ona  je  idealna  za  uklanjanje  viška  pot-kožnog  sala  kod  pacijenata  sa  zategnutom  kožom.  Pacijenti  sa  labavom  i  izboranom  kožom  zahtevaju redukciju  kože  i  potkožnog  tkiva  putem  dermolipektomije  i/ili  liftinga  u  cilju  postizanja  zadovoljavajućih rezultata. Pacijent koji su blizu normalne težine dobijaju  optimalne  estetske  rezultate,  dok  pacijenti  sa znatno većom težinom mogu takođe imati koristi od liposukcije, naročito kada se ona kombinuje sa redukcijom kože i potkožnog sala, kod gojaznih pacijenata.

IDEALAN  KANDIDAT  za  liposukciju  su  mlade osobe,  relativno  visoke,  sa  lokalizovanim  masnim naslagama i zategnutom kožom.

DOBAR  (PROSEČAN) KANDIDAT za lipouskciju je osoba između  35  i  40  godina  starosti,  sa  težinom  od  oko  10 kg  viška  i  sa  kožom  relativno  dobrog  turgora.

GRANIČNI KANDIDAT za liposukciju je osoba preko 40 godina starosti, sa 20 i više kg telesne težine iznad normale, sa kožom na kojoj su prisutne strije, ožiljci i koja ima slab turgor.

KONTAKT

Dr sci. med. Milomir Gačević

Spec. plastične i estetske hirurgije

Bolnica ADONIS,  Trebevićka 15, Beograd

011/ 35 42 785062/ 404 564

www.bolnica-adonis.co.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam