Home Lice Dr Milomir Gačević – Lifting lica nema alternativu

Dr Milomir Gačević – Lifting lica nema alternativu

by Estetska Hirurgija

Tvrdim da je lifting lica najkompleksnija hirurško-estetska procedura sa najboljim estetskim rezultatom i da apsolutno nema alternativu, kada za njega postoje indikacije. Bez obzira na sve bučnija uveravanja da je sa nekoliko niti i malo  hijalurona ili botoksa moguće postići iste rezultate.

Dr sc. med. Milomir Gačević, spec. plastične i stetske hirurgije

Fejs-lift je jedini zahvat kojim se mogu podići mišići lica, ukloniti višak kože i dublje bore na licu. Starosno doba koje se smatra pogodnim za izvođenje ove operacije je između 40. i 70. godine. Kao prvi i najuočljiviji znak starenja lica je gubljenje jasne linije donje vilice praćeno formiranjem jastučića i podbratka, kao i gubljenje čvrste granice između donje vilice i vrata uz odvajanje brade od te konturne celine. Sledeći znak je produbljivanje nazolabijalnih bora (bore između nosa i uglova usana) i spuštanje uglova usana.

U ekstremnim slučajevima, nabori na vratu su jače izraženi, kako poprečno, tako i vertikalno, a rezultat su slabosti i spuštenosti mišića (platizma).

Operativni i postoperativni tok

Smatram da, ukoliko postoje indikacije, treba istovremeno korigovati lice, kapke i vrat kako bi dobili kompletan i zadovoljavajući estetski rezultat.

Dakle, reč je o tehnički zahtevnoj hirurškoj intervenciji koja traje tri sata, pa je neophodna dobra preoperativna priprema, kako laboratorijska, tako i internistička.

Neposredno postoperativno razvija se jedan umeren otok i minimalan bol koji se lako podnosi. Ukoliko su rađeni i kapci, otok je nešto naglašeniji, ali njegov intenzitetje svakim danom manji. Mora se nositi zavoj dva, tri dana, a potom i preporučena maska. Trećeg postoperativnog dana predlažem kupanje i pranje kose skupa sa operativnim ranama. Po skidanju zavoja, a i kasnije do dve nedelje, postoji mogućnost brzog oticanja na delovima lica kada se treba obratiti svom hirurgu. Problem nikada nije posebno veliki i jednostavno se rešava.

Trajnost fejs-liftinga

Trajnost fejs-liftinga je pitanje koje definitivno zaslužuje pravi odgovor, a jedini tačan je da trajnost rezultata zavisi od operativne tehnike, kao i od individualnih osobina pacijenta (starosti, kvaliteta kože i potkožnog tkiva, jačine mišića i sl.).

Kod tzv. SMAS fejs-liftinga vrši se reinsercija i podizanje mišića (što je neophodno i na čemu uvek insistiram) čime se pacijent može podmladiti minimalno desetak godina..

Savet doktora

Za dobre rezultate fejs-liftinga najvažnije je iskustvo hirurga. On mora biti dobro edukovan, strpljiv, sa više sličnih operativnih zahvata u svom hirurškom stažu. Isto tako, bitan je otvoren preoperativni razgovor sa prezentacijom pacijentu o kakvom hirurškom zahvatu je reč. Koju promenu može očekivati, uz obaveznu napomenu da postoje i mogućnosti komplikacija tipa oslabljenog osećaja pri dodiru, na delovima lica, vrata, pa i uha, nekada imanja depigmentacija, a u najtežim slučajevima povreda facijalnog nerva, prolazna ili trajna. Sve je ovo veoma retko, ali pacijent to mora znati.

Upravo ovi momenti su dobra osnova da se pri ubeđivanju pacijenata pribegne jednostavnijim metodama podmlađivanja lica, a fejs-lifting prezentuje kao opasna hirurška procedura. Naravno, to čine uglavnom oni kojima je hirurgija daleko. Sa 26 godina hirurškog iskustva i sa više od 370 odrađenih liftinga lica i vrata, nisam imao nijedan slučaj povrede facijalnog živca. Dešavali su se slučajevi slabljenja senzibiliteta ispred uha, ali kao prolazna, čak bih rekao uobičajena postoperativna pojava.

Tvrdim da je lifting lica najkompleksnija hirurško-estetska procedura sa najboljim estetskim rezultatom i da apsolutno nema alternativu, kada za njega postoje indikacije.

Zadovoljan pacijent je ujedno uspeh hirurga, a obostrano zadovoljstvo je imperativ.

KONTAKT:

 Dr spec.  Milomir Gačević, spec. plastične i estetske hirurgije

Bolnica “ADONIS”

Trebevićka 15, Beograd

011/ 35 42 785; 062/ 404 564

www.bolnica-adonis.co.rs

.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam