Home Antiejdžing PREKOMERNO ZNOJENJE – NAJBOLJA REŠENJA

PREKOMERNO ZNOJENJE – NAJBOLJA REŠENJA

by Estetska Hirurgija

Pište dr Dragana Kablar, spec. dermatologije

Postoje dva osnovna tipa hiperhidroze, primarna i sekundarna. Primarna je često uslovljena genetikom i zahvata određene ograničene regije: lice, glavu, pazušne jame, dlanove i stopala. Specifično je za ovu vrstu prekomernog znojenja da se ne javlja tokom noći – odnosno tokom sna, već isključivo u budnom stanju. Učestalost znojenja može da varira – od jednom nedeljno, do više puta dnevno.  Znojenje može biti tako obilno da se znoj sliva u kapima, vidljivo, što ugrožava i kvalitet života, ruke su stalno “klizave” od znoja, kapljice su vidljive na licu… Ona počinje već u dečjem ili adolescentnom dobu.

Za nju je zaslužna jedna od dve vrste znojnih žlezda, (ekkrine žlezde), koje isparavanjem znoja hlade telo, i pod direktnom su kontrolom centra za termoregulaciju u hipotalamusu.  Na njihov rad utiču i hormoni, emocije i fizička aktivnost. Kod hiperhidroze ove žlezde prejako reaguju na impulse, odnosno, one su sve vreme previše aktivne – više nego što je organizmu potrebno.

Druga vrsta, sekundarna generalizovana hiperhidroza,  nastaje kao posledica nekog drugog stanja i poremećaja, poput akutnih infekcija, alkoholizma, gojaznosti, srčane slabosti, limfoma, gihta, trauma mozga, tumora nervnog sistema, hormonskih poremećaja (šećerna bolest, hipertireoza).  Ona zahvata veliku površinu kože, i često se javlja noću, a pacijenti govore da se bude iz sna okupani znojem.  Jedan od tih oblika znojenja su poznati “valunzi” – naleti vrućine i preznojavanja u menopauzi. Ako neko ima ovakav problem, treba da potraži savet doktora jer iza takvih simptoma mogu da stoje ozbiljna oboljenja.  Sekundarna hiperhidroza se sanira lečenjem osnovne bolesti ili stanja koje je uzrokovalo znojenje.

Nama je ovde u fokusu, zato, terapija primarne hiperhodroze, jer je to problem sa kojim morate da naučite da živite i da ga kontrolišete.

ANTIPERSPIRANTI

Pošto su u pitanju lokalizovane, male površine, prva terapija sa kojom se kreće je primena antiperspiranata.  Antiperspiranti postoje kao preparati regularne jačine, koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, i preparati medicinske snage. Razlika je u koncentraciji  aktivnih sastojaka, a i jedni i drugi se  nanose strogo lokalno na površinu kože na kojoj postoji pojačano znojenje. Kao aktivni sastojci koriste se soli aluminijuma, cinka i cirkonijuma, pre svega aluminijum hlorhidroksid.

Zbog moguće iritacije, koncentracija medicinskih antiperspiranata treba da bude regiji na koju se preparat nanosi. Pazušna jama je zona gde se gde se koža tare o kožu, a raskvašenost kože doprinosi njenoj sklonosti ka iritaciji. Kada stavimo antiperspirant na zonu pazuha, poželjno je da koncentracija aluminijevih soli bude manja – 10 do 20%. Ovo je koncentracija koja može da spreči prekomerno znojenje, a da ne izazove iritaciju.  Dlanovi i stopala takođe mogu da se tretiraju medicinskim antiperspirantima, ali tu koncentracija mora da bude veća – i do 30%.

Za razliku od dezodoransa, koji najčešće nanosimo odmah posle tuširanja, kod antiperspiranata je pravilo da se antiperspirant nanosi pola sata do sat nakon tuširanja  i to uveče, pre spavanja na potpuno suvu kožu.  Koža se mora oprati narednog jutra, a drugi proizvodi nisu neophodni, ali se mogu naneti.

Preporuka je da se tri do pet dana antiperspirant kontinuirano nanosi, a posle se nastavlja jednom do dva puta nedeljno. U većini slučajeva ovaj ritam je dovoljan da se uspostavi kontrola znojenja.

Terapija se počinje manjim koncentracijama – dobar način je i da se proba neki od antiperspiranata koji su u slobodnoj prodaji, pre nego što se pristupi medicinskim dozama. Ako oni ne pomognu, prelazi se na jače koncentracije dok se ne postigne odgovarajuće kontrola znojenja.

ALUMINIJUMOVE SOLI  kao glavni aktivni sastojak antiperspiranata deluju tako što na mestu aplikacije dovode do taloženja belančevina oduzimajući im vodu (adstringentni efekat), stvarajući plitke čepove u porama, na izlazu izvodnih kanalića žlezda na površini kože.  Ovo mozgu šalje signal da zaustavi aktiviranje tih znojnih žlezda. Osim toga, soli aluminijuma imaju i antiseptični efekat  – redukuju broj bakterija na koži koje razgradnjom znoja stvaraju neprijatne mirise.

DA LI ANTIPERSPIRANTI OMETAJU DETOKSIKACIJU I UZROKUJU KANCER DOJKE?

Znojenje je fiziološka funkcija kože koja omogućava da se spreči pregrevanje tela.   Znoj ekrinih žlezda sastoji se od vode (99%), soli (NaCl), uree, mlečne kiseline, malo glukoze i aminokiselina. Nema toksine pa ni ulogu u detoksikaciji organizma, kako se često, pogrešno veruje. Jetra i bubrezi su organi preko kojih se vrši pročišćavanje organizma.  Antiperspiranti u tom smislu NE SPREČAVAJU DETOKS organizma.

NE postoje nikakvi dokazi da aluminujum iz antiperspiranata ima ulogu u razvoju Alchajmerove bolesti, a posebno ne karcinoma dojke, tako da je upotreba antiperspiranata zdravstveno opravdana, kada god postoji potreba za njima.

BOTOKS

Kod nas dominantan tretman hiperhidroze je botoks, relativno noviji i  naročito indikovan za tretiranje pazušnih jama gde je preobilno znojenje i najčešće. Ova upotreba botoksa je drugačije od onog koji se u esetske svrhe radi na licu, jer se ubrizgava razblažen preparat i većim brojem uboda.  Rezultat traje 4 do 6 meseci, a kod nekih pacijenata i duže. Ispitivanja pokazuju da se posle injekcija Botoksa lučenje znoja u predelu pazuha redukuje za 82-87%.

Botoks se u ove svrhe može koristiti i na licu, ili dlanovima I tabanima, ali tretman može da bude bolan jer zahteva veći broj  uboda iglom, a i rizik od neželjenih efekata je veći.

JONTOFOREZA

Starija procedura koja se koristi za tretman hiperhidroze dlanova I tabana. Ruke i stopala potapaju se u posude sa vodom u koju se puštaju struje niske voltaže koje blokiraju aktivnost znojnih žlezda. U početku se tretman radi tri puta nedeljno, a potom se proređuje na jednom nedeljno.  Nekim osobama je dovoljno da ovakav tretman urade jednom mesečno.  Ovo je tretman koji zahteva više vremena i strpljenja jer, zavisno od tipa aparata, traje 15 do 45 minuta, ali se  strpljenje može isplatiti jer se znojenje smanjuje i preko 80%.

ŠTA SE RADI U SVETU

MiraDry –  još 2011. pojavio se miraDry aparat registrovan  samo za pazušne jame, deluje na bazi mikrotalasa, vrsti elektromagnetnih talasa određene frekvencije i toplotnim delovanjem uništava znojne žlezde. Pokazalo se da ti talasi mogu da unište ne samo ekkrine nego i apokrine žlezde, ali i da otklone i malje bez obzira na njihovu boju.  Registrovan je kao medicinski aparat i dostupan u Americi i Evropi. (fotografija sa stranice miraDry).

NOVI TRETMAN – Qbrexza

Pre samo nekoliko meseci u Americi je registrovan nov preparat  protiv hiperhidroze Qbrexza. Preparat je dat u vidu praktičnih vlažnih maramica, a proizvođaći kažu da jedna maramica dovoljna da brisanjem pazušnih jama smanji znojenje  za preko 50%. Preparat može da se koristi kod dece starije od 9 godina.

Registrovan je, za sada, isključivo za pazušne jame, a važan je i zato što su terapijske mogućnosti za decu, koja već u predpubertetskom uzrastu mogu imati problem hiperhidroze, bile veoma oskudne.  Za sada je dostupan samo u Americi.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam