Home Antiejdžing Dr Jasmina Lalošević: Sve što treba da znate o korigovanju usana

Dr Jasmina Lalošević: Sve što treba da znate o korigovanju usana

by Estetska Hirurgija

Pre rada (gore levo), korekcija (gore desno), korigovanje usana (dole levo), posle korekcije (dole

Usne su značajan deo fizionomije lica. One mnogo govore o osobi: da li je dobrica ili ljutica; da li je vedra ili je mrgud… Mogu biti senzualne, tanke, stisnute, krive… Ima devojaka koje su rođene sa veoma tankim usnama i pate zbog toga. Neke druge su nesrećne zbog asimetrije usana.  Starije žene ne vole one borice iznad gornje usne po kojima im se razliva ruž. A nekada i prirodno lepe usne žene žele da naglase i istaknu na svom licu, jednostavno žele da ih malo osveže. Baš zato je veoma važno da se u samom početku pravilno definiše problem – tu je najveća odgovornost lekara koji radi usne. Posebno veliku odgovornost ima lekar koji praktikuje trajne filere, jer ako se usne urade tako da budu karikaturalno velike, osoba koja se tome podvrgla imaće doživotni problem.

Trajni fileri – zašto treba da ih izbegavate?
Devojke bi trebalo da budu upoznate sa tim da trajni fileri mogu da im naprave veliki problem. U većini razvijenih zemalja oni su zabranjeni, a ja verujem da mi kao mala zemlja treba da se ugledamo na takve zemlje. Ranije su usne rađene silikonom, metakrilom… Ove supstance, zaista, ostaju trajno u tkivu. Ali, one imaju svoju zapreminu i težinu, pa vremenom idu nadole. Čak i ako se idealno primene, oni se tokom vremena spuštaju, vrh usana ostaje prazan, a fileri se vidljivo grupišu na sredini usana. Žene tada naprave katastrofalnu grešku kada dodaju još takvog filera. Problem se tada može rešiti samo hirurški. Ta operacija zahteva veštinu i strpljenje hirurga da dobro očisti tkivo, a pošto je deo usana sluzokoža koja sporije i drugačije zarasta, može na kraju da dođe i do asimetrije usana.
ZAKLJUČAK:  Danas, u 21. veku, kada sve ovo znamo, upotreba ovakvih supstanci je potpuno neosnovana.

Zašto je zabluda da hijaluron traje kratko? Koliko često se dopunjava?
Iako proizvođači hijalurona uvek u svojim uputstvima navode koliko traju njihovi fileri – obično oko šest meseci – oni to rade tako da se zakonski osiguraju. Iskustvo govori da hijaluron traje mnogo duže. Kada se hijaluronski filer prvi put stavi, posle šest meseci je dobro napraviti dopunu. Ako ste zadovoljni oblikom i veličinom, sledeći put dolazite nakon devet meseci, pa za godinu dana, a kasnije je najčešće dovoljno dopunjavati ih na dve, pa i tri godine. Naravno, veoma je važno i kojom se tehnikom i na kojoj dubini ubrizga hijaluron.
ZAKLJUČAK: Ukoliko se pravilno ubrizga, svaki sledeći put hijaluron traje duže i potrebno ga je sve manje.

PRE                                                                                                          POSLE KOREKCIJE

Da li povećanje usana boli?
Nemačka anestezija koju koristim ima malo više anestetika nego emla koja je kod nas najčešće u upotrebi. Zato je intervencija gotovo bezbolna. Uz to, nove generacije hijalurona za usne su elastičnije, ne stvaraju kuglice, a imaju u sebi i dodatak anestetika lidokaina, što tretman čini komfornijim. Između šuplje igle-kanile i obične iglice, ja obično biram ove druge, jer su nežnije i manje oštećuju tkivo i pogodnije su za tehniku koju primenjujem, sa više poteza. Otok nakon tretmana može da traje jedan dan, eventualno dva, a onda se vidi pravi efekat.
ZAKLJUČAK: Ne merite svoje usne ampulama ili mililitrima – količina ubrizganog hijalurona može se predvideti unapred, ali samo nakon konsultacije sa lekarom, jer ista količina ubrizganog hijalurona ne daje iste rezultate kod svake osobe!

Da li vaše usne treba da se razvuku, popune, ili podignu? I kojom tehnikom?

Poznavanje  pravilnih  proporcija  lica,  kao  što  je  veličina  čela, dužina  nosa,  oblik  brade,  razmak  između  zenica…,  veoma  je važno. Obično napomenem da ne može osoba sa sitnim očima da  „ponese”  velike  usne.  Ali  zato  osoba  sa  krupnim  očima najčešće može. I šta su to veće usne: da li su to punije usne? Ili samo šire? To su finese od kojih zavisi tehnika primene hijalurona.  Usne  se  ne  mogu  dobro  uraditi  jednim  potezom  igle. Jednopotezno  popunjavanje  daje  usne  koje  govore:  Vidite,  ja sam  povećala  usne!  Usne  se  hijaluronom  ocrtavaju,  vajaju… individualno, a tako se bira i tehnika.

ZAKLJUČAK: Usne se svakoj osobi rade kombinacijom različitih tehnika, pa i različitih hijalurona.

U kakvoj su vezi povećanje usana i vaše godine?

Kod starijih žena se pre povećanja moraju popuniti borice iznad usana i ojačati tkivo oko usana, pa tek tada povećati usne – u  suprotnom  dobijaju  se  patkaste  usne,  jer  nemaju  potporu  okolnog tkiva. Sa godinama se primećuje i pad uglova što čini usne tužnim. Tada se taj deo usana radi tzv. point per point tačkastom tehnikom, gde se ubodom u tačno određenoj tački i ubrizgavanjem filera podižu uglovi usana.  Kod mlađih devojaka koje imaju potporu u okolnom tkivu potpuno je različit pristup, pa i gustina hijalurona koji se koristi.

ZAKLJUČAK: Različite godine nalažu i različit pristup povećanju usana.

Korekcija bora iznad gornje usna bez povećanja

Patkaste usne – kako da ih izbegnem?

Ako se usne povećaju, a ne uzme se u obzir činjenica da je okolna koža tanka, i da tu nema dovoljno tkiva da podrži te usne, dobićete efekat patkastih usana. Neki materijali – a to su tvrdi, trajni fileri – sami po sebi dovode do patkastih usta. Ali i hijaluron može dati patkaste usne ako se primeni pogrešna tehnika, ili kada se koriste jeftini hijaluroni koji nemaju dobar viskozitet.

Zato u svojoj praksi koristim samo registrovane hijalurone koji spadaju u vrhunsku klasu u svetu. Ponosna sam na to što žene danas u Srbiji mogu da dobiju hijaluron identičan onom koji se daje na klinikama na Menhetnu ili u Harley Street klinikama u Londonu.

ZAKLJUČAK:   Pitanje  lepih  usana  je  pitanje  luksuza,  pa  ih onda treba uraditi vrhunskim materijalima – razlika u ceni je suviše mala u odnosu na moguće posledice.

Šta ako su usne prevelike? Može li se hijaluron odstraniti?

Hijaluronidaza  je  enzim  koji  prirodno  postoji  u  našem  telu  i razlaže hijaluron. Enzim ovog imena postoji i u sintetičkoj varijanti,  koristi  se  da  razgradi  ubrizgani  hijaluron.  Ali  sintetička hijaluronidaza može da izazove veoma jaku alergijsku reakciju. To je razlog što nikada nisam koristila ovaj preparat – verujem da je bolje sprečiti nego lečiti.

ZAKLJUČAK:  Hijaluron se ubrizgava malo-pomalo. Mnogo je lakše dopuniti ga nego ga razgrađivati.

Nekada je bilo interesantno imati veće usne, jer ih je retko ko imao. Danas, kada svi mogu da imaju velike usne, to više nije toliko interesantno. Ali imati LEPE usne, to će uvek biti aktuelno i u modi.
KONTAKT

 

AestheticMed Lalošević
Kneginje Zorke 84, 11000 Beograd, Srbija
Telefoni: +381 11 24 25 981, +381 11 24 25 984
email: info@drlalosevic.com
www.drlalosevic.com

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam