Home Uncategorized GRUDI POSLE DOBRO URAĐENOG LIFTINGA: MALI OŽILJCI, DOBAR POLOŽAJ, LEP OBLIK

GRUDI POSLE DOBRO URAĐENOG LIFTINGA: MALI OŽILJCI, DOBAR POLOŽAJ, LEP OBLIK

by Estetska Hirurgija

Lifting ili podizanje dojki (mastopeksija) obično se radi u slučajevima kada su dojke doživele neku promenu zbog rođenja deteta, gravitacije, hormona i slično… Trudnoće i dojenje, fluktuacije kilograma i starenje mogu uzrokovati da se koža i ligamenti dojki rastegnu i opuste, zbog čega dojke počnu padati, umesto pune postaje spljoštene sa bradavicama koje ,,gledaju” prema podu. Tada požele da njihove dojke povrate prvobitan oblik i položaj.

Da bi se dojke podigle, preraspodelile i preoblikovale, neophodan je operativni zahvat sa nekoliko strateških rezova – za uklanjanje viška kože i tkiva, kao i za premeštanje i eventualnu promenu veličine bradavice i areole. Svaki rez postiže određeni cilj – ali i ostavlja nezaobilazan trag.

Iako su ožiljci nezaobilazno pitanje u preoperativnim razgovorima i najčešći kriterijum koliko je operacija bila sjajna, osrednja ili neuspešna, na rezultate mastopeksije utiču i neke druge stvari, a ove četiri su najvažnije.

KRATKI I DOBRO SKRIVENI OŽILJCI

Diskretni, dobro postavljeni ožiljci su ponos većine plastičnih hirurga. Dakle, kada naprave i zatvore rezove, cilj je da ožiljci budu kratke, tanke i savršeno postavljene linije. Međutim, hirurzi nisu jedini odgovorni za izgled budućih ožiljaka: naša tela igraju jednaku ulogu u tome koliko dobro ožiljavamo, tako da, recimo, kod osoba tamnije kože ožiljci imaju tendenciju da ne zarastaju podjednako dobro kao kod osoba sa svetlijom kožom. Ipak, godinu ili dve posle podizanja grudi, ožiljci, posebno vertikalni, će lepo zarasti i uglavnom izbledeti do mere da neće biti vidljivi.

Kratki ožiljci osiguravaju da neće proviriti iz kupaćih kostima i dekoltiranih haljina. Problem nastaje kada se napravi dugački horizontalni rez previše pomeren ka jednoj ili drugoj strani dojke, posebno blizu grudne kosti (sredina grudnog koša), jer će kod naglašenih dekoltea oni biti potpuno izloženi. Slično tome, kad hirurg postavi rez suviše blizu pazuha, on ne može ostati skriven u pregibu dojke, tako da će biti vidljivi ispod kupaćeg kostima sa spoljašnje strane dojke.

Rezovi na areoli imaju tendenciju da se dobro uklope u pigmentiranu kožu, ali kada se premeštaju bradavice ili menja njihova veličina, oni moraju biti simetrični u odnosu na areolu. Ukoliko rez oko areole nije savršen krug, rezultat neće biti najbolji, posebno ukoliko je rez manji pa će posle njegovog zašivanja početi povlačenje areole nadole.

Smanjenje i podizanje grudi urađeno u Bolnici “Colić”

PODIGNUTE BRADAVICE MORAJU OSTATI OKRUGLE, PROPORCIONALNE I SIMETRIČNE

Jedno od glavnih obeležja lepog podizanja grudi jesu bradavice koje su simetrične po visini i koje se nalaze u odgovarajućem položaju na izbočini dojke, dakle ne previsoko (ono što se naziva ,,gledanje zvezda”), ali ni prenisko.

Oko idealnih proporcija dojki ne postoji veliko neslaganje među plastičnim hirurzima: otprilike 45% dojke treba da bude iznad bradavice, dok preostalih 55% čini donji deo dojke, od bradavice do nabora.

Iako se određivanje novog položaja bradavica može učiniti prilično jednostavnom (izreži, pa zalepi), u stvarnosti je mnogo složenije. Kod najuspešnijeg liftinga dojki bradavica ostaje pričvršćena za tkivo dojke, pa iako se čini da je bradavica premeštena u viši položaj, zapravo je uklonjen samo višak kože iznad nje. Tokom operacije, bradavica ostaje pričvršćena za tkivo vezom u kojoj su smešteni ključni nervi i arterije, tako da i posle operacije ona zadržava svoju osetljivost i dobru prokrvljenost.

Iako je postavljanje bradavica u novi položaj ključno da dojka dobije uravnotežen izgled, cilj hirurga je da osigura da cela areola bude proporcionalna dojci. Ipak, to je nešto oko čega se hirurg i pacijentkinja možda neće složiti, jer neke možda preferiraju manje ili veće areole, bez obzira na to da li odgovaraju ukupnoj veličini grudi. U proseku, prečnik od 38 milimetara je prilično dobra, proporcionalna areola za većinu žena, smatraju plastični hirurzi.

Podizanje i povećanje grudi, rad hirurga dr Saše Mišeljića

MLADALAČKI OBLIK GRUDI

Kada je reč o obliku dojki, plastični hirurzi kažu da žene najčešće traže da one budu lepe ili mladalačke, ali problem nastaje kada se pokuša definisati šta se pod tim podrazumeva. Ipak, za većinu plastičnih hirurga taj problem ne postoji, jer su oni uglavnom saglasni da dojke, u idealnom slučaju, treba da budu…

– blago konveksne, pa čak i sa ravnom kosinom u gornjem delu;

– pravilno zaobljene u blizini mesta gde se sastaju, što daje prekrasan dekolte;

– postavljene na sredini grudi, ne previše prema pazuhu i ne dodirujući se u sredini;

– nešto punije u središnjem delu u odnosu na spoljašnji.

Ono što posebno treba izbeći jeste da grudi posle liftinga izgledaju četvrtasto, jer je to očigledan znak da su podignute (i istovremeno najčešće i povećane) operativnim putem. A to retko koja žena želi.

Iako se hirurzi koriste različitim tehnikama za postizanje optimalnih rezultata, za istinski sjajne rezultate zaslužno je podizanje tkiva dojke, a ne samo uklanjanje i zatezanje kože. Da bi se to postiglo, pribegava se pravljenju ,,džepa” od grudne fascije (opne koja razdvaja tkivo dojke od velikog grudnog mišića) kako bi se dojka zadržala u novom, višem položaju. To omogućuje da se postignu punije dojke i bez korišćenja implantata i omogućuje kontrola položaja i stvaranje novog oblika i volumena dojki, a ne samo prepakivanje starih dojki u malo zategnutiju kožu.

Podizanje grudi bez  povećanja implantatima-  dr Saša Mišeljić

LEPA I „ČISTA“ POZADINA

Lepe dojke na širokim, masnim grudima, nikada neće izgledati dobro, ili bar ne onoliko dobro koliko bi izgledale da su grudi ispod njih manje izražene. Zbog toga se ponekad, tokom operacije podizanja dojki, u ovakvim slučajevima može uraditi uklanjanje viška masti liposukcijom. Rezultat te liposukcije biće naglašenije dojke, jer njihova pozadina više neće toliko dolaziti do izražaja i biti dominantna u odnosu na dojke.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam