Home Estetska Hirurgija Dr Goran Gaćeša: KAKO IZGLEDAJU LEPE GRUDI I KAKO DO NJIH STIĆI

Dr Goran Gaćeša: KAKO IZGLEDAJU LEPE GRUDI I KAKO DO NJIH STIĆI

by Estetska Hirurgija
Na prvi pogled pitanje kako izgledaju lepe grudi zvuči gotovo trivijalno, sve dok se ne pokuša na njega dati odgovor.

Piše mr. sc. med. Goran Gaćeša, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, Ordinacija ,,Medic Hill”, Beograd

Estetska korekcija dojki podrazumeva postizanje lepog izgleda dojki korišćenjem tehnika plastične hirurgije. Odmah na početku se, međutim, susrećemo sa pitanjem: Šta su to zapravo lepe dojke, kako one izgledaju? U praksi estetske hirurgije često na konsultacije dolaze žene koje žele da koriguju izgled dojki. Veliki broj njih navodi da godinama nisu zadovoljne njihovim izgledom, ali da, eto, nisu smogle snage i hrabrosti da to promene. Kao razloge neke navode nedostatak verodostojnih informacija, strah od operacije, neke imaju sumnju u definitivan izgled grudi nakon operacije, a neke strepe da implantati mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao rak dojke i slično. Obično i stav neposredne okoline ima veliki uticaj na odluku, naročito bliskih osoba i partnera. Naravno i finansijski razlozi (cena operacije) često utiču na donošenje odluke.

OBLIK VAŽNIJI OD VELIČINE

Više od veličine, za lep izgled dojki je najvažniji njihov oblik. Lep oblik korigovanih dojki je onaj koji najviše podseća na njihov izgled pre operacije (prirodan izgled). Takve grudi se odlikuju punijim volumenom u donjoj polovini dojke, kao i sa spoljne strane, dok donji deo ima izgled blago zaobljene polulopte. Gornji pol takođe ima određenu punoću. Dojke su orijentisane malo u stranu, a bradavice su u visini malo iznad brazde u podnožju dojke. Areola je nepravilnog kružnog oblika i ne previše široka.

Naravno, dojke različito izgledaju kod devojaka i zrelijih žena. Ipak, u svakoj dobi poželjna je određena jedrina tkiva, tako da dojke izgledaju zdravo, mladoliko.

POLOŽAJ I SIMETRIJA DOJKI 

Dojke se na obe strane grudnog koša nalaze u približno simetričnoj poziciji. Visina bradavica na meridijanu dojki je slična kao i udaljenost od centralnog useka na vrhu grudne kosti. Brazde ispod dojki su na obe strane približno na istoj visini. Naravno da ova simetrija leve i desne dojke u smislu položaja i oblika nije apsolutna, uvek postoji mala razlika. Ta mala asimetrija nije problem, operativno se koriguje samo značajna asimetrija.

Za postizanje lepog rezultata veoma je važna analiza postojećeg tkiva dojke: koje tkivo nedostaje i na kojem mestu, da li je prisutan višak kože i kakav je njen kvalitet, izgled areole, položaj bradavice, odnosno da li grudi vise ispod inframamarne brazde (ptotične grudi) i ako vise koji je stepen ptoze.

Utvrđuje se izgled grudnog koša i njegova eventualna usmerenost ka spolja ili unutra. Posmatra se cela figura žene u odnosu na grudni koš.

IZGLED GRUDI PRE OPERACIJE

KAKO SE POSTIŽE LEP IZGLED IMPLANTATI ILI MAST?

Lep oblik dojki se postiže ubacivanjem implantata ili transplantiranjem masnog tkiva u dojke.

Kada su u pitanju implantati, najbolje je da odluku o njihovoj veličini i obliku donese pacijentkinja, nakon što joj hirurg pruži sve potrebne informacije. Veoma je korisno da pacijentkinja proba i sajzere, odnosno implantate različitih veličina i oblika koji se postavljaju u specijalni grudnjak. Na ovaj način ona može steći sliku kako bi dojke približno izgledale nakon operacije.

IZGLED GRUDI DVE NEDELJE POSLE POSTAVLJANJA IMPLANTATA OD 325 CC ISPOD MIŠIĆA

IZGLED GRUDI PET MESECI POSLE OPERACIJE – ANFAS

IZGLED GRUDI PET MESECI POSLE OPERACIJE – PROFIL

KOREKCIJA OBLIKA I VELIČINE VLASTITIM MASNIM TKIVOM

Izgled dojki može se poboljšati i transplantacijom masnog tkiva pacijentkinje u dojke. Može se uraditi kao samostalna procedura ili kao metoda za korekciju već korigovanih dojki implantatima. Jasno je da za ovakvu proceduru pacijentkinja treba da ima dovoljno masnog tkiva na regijama sa kojih se ono može uzeti. Nedostatak ove metode u odnosu na implantate je što dolazi do resorpcije masnog tkiva nakon implantacije, ponekada i preko 50 odsto, tako da je za optimalan rezultat potrebno ponoviti postupak dva ili više puta. Ova metoda pogodna je za pacijentkinje koje ne žele ubacivanje implantata u dojke, a ne smeta im ponavljanje procedure. Negativna strana ove tehnike je što se masno tkivo ponaša kao i u drugim delovima tela, odnosno smanjuje se prilikom mršavljenja.

PROČITAJTE OD ISTOG AUTORA:

Kako prevelike grudi postaju manje i lepše

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam