Home Doktori - Estetska Hirurgija Iz mog ugla: Prof. dr Nenad STEPIĆ- UVEĆANJE ILI REMODELOVANJE GRUDI

Iz mog ugla: Prof. dr Nenad STEPIĆ- UVEĆANJE ILI REMODELOVANJE GRUDI

by Estetska Hirurgija
Prof. dr Nenad Stepić, spec. plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije
  • predsednik Srpskog udruženja za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju – SRBPRAS
Grudi svakako predstavljaju jednu od najznačajnijih ženskih karakteristika. Imati lepe grudi oduvek je bio imperativ za nežniji pol, a poslednjih decenija i za sve veći broj hirurga.
Kao takve izbile su u prvi plan i predstavljaju najčešću hiruršku intervenciju iz oblasti estetske hirurgije. Korekcija grudi nije nimalo bezazlena hirurška intervencija i sa sobom nosi određene prednosti, ali i rizike.

UVEĆANJE ILI REMODELOVANJE?

Kada je reč o estetskim korekcijama grudi, sve više se izbegava izraz uvećanje, budući da je najčešće cilj operacije, ne samo povećanje ili smanjenje volumena, već i korekcija položaja, eventualne asimetrije i oblika samih dojki. Iz napred pobrojanih razloga, sve češće govorimo o remodelovanju.

UVEĆANJE GRUDI ANATOMSKIM IMPLANTATIMA

VEČITA DILEMA: ANATOMSKI ILI OKRUGLI?

Svakako i anatomske i okrugle u zavisnosti od želje pacijentkinje, količine tkiva u gornjem polu dojke i oblika grudnog koša.

Veliki broj pacijentkinja već na prvom pregledu obično izjavi da želi što prirodniji oblik i dolazi sa predubeđenjem da su anatomski implantati bolji. Anatomski implantati za rezultat imaju nešto slabiji gornji pol dojke i samim tim daju prirodniji izgled. S druge strane, anatomski implantati imaju jednu od mana, a to je moguća rotacija implantata. Doduše, svaki implantat može se rotirati, ali ukoliko je u pitanju anatomski implantat, rotacija će rezultirati promenom oblika dojke, dok rotacija okruglog implantata prolazi neprimećeno. Poslednjih desetak godina, na tržištu su dostupni i ERGONOMIX implantati renomiranog proizvođača MOTIVA. Ovaj implantat je u osnovi okrugao, ali pod silom Zemljine teže zadobija takozvani pseudoanatomski oblik. Ovaj implantat možemo slobodno nazvati pomirljivom varijantom između anatomskih i klasičnih okruglih implantata. Dobija se nešto puniji gornji pol, ali ne toliko naglašen kao kod klasičnog okruglog implantata, a, s druge strane, njegova rotacija ne dovodi do deformiteta dojke, čime se anulira negativan efekat kao kod anatomskog implantata.

POVEĆANJA GRUDI URAĐENO MOTIVA ERGONOMIX IMPLANTATIMA

IZNAD ILI ISPOD MIŠIĆA?

Do pre neku godinu, možda petnaestak godina unazad, gotovo je postojao „zlatni standard” da implantate treba postavljati ispod mišića. Naime, većina svetskih i naših hirurga plastičara promovisala je tzv. dual-plane tehniku kao suverenu metodu za dugotrajno dobre rezultate uvećanja grudi. S druge strane, nešto manji broj doktora (kojima sam i ja pripadao) nije davao prednost submuskularnom u odnosu na subglandularno pozicioniranje implantata, već je takvu odluku donosio u odnosu na količinu tkiva same dojke. Vremenom su i najveći zagovornici „dual-plane” tehnike morali priznati da je ona suverena kod izuzetno mršavih osoba sa malom količinom žlezdanog tkiva, a da kod osoba sa dovoljno razvijenom žlezdom ne treba insistirati na ovoj tehnici. Razlozi su sledeći: veliki grudni ili pektoralni mišić nije deo dojke, već je deo zida grudnog koša. Stalna akcija mišića, pogotovo kod osoba koje vežbaju, neretko dovodi do rotacije i pomeranja implantata u jednu ili drugu stranu, čime dovodi do deformiteta dojke i posledične asimetrije. Takođe, ukoliko se implantat postavi ispod mišića kod osoba koje imaju bogato žlezdano tkivo dojke, vremenom može doći do opuštanja žlezdanog tkiva, a implantat ostaje zarobljen ispod mišića.

Poslednje dve, tri godine većina hirurga plastičara saglasna je da kod osoba sa solidnim žlezdanim tkivom implantate treba postaviti ispod žlezde, a iznad mišića. Eventualno „ocrtavanje” implantata u gornjem polu može se lako korigovati tzv. lipofilingom, tj. ubrizgavanjem sopstvene masti kako ivice implantata ne bi bile vidljive.

POVEĆANJE  OKRUGLIM  IMPLANTATIMA  MOTIVA:  REALNA  ŽELJA  PACIJENTA, UZ DOBRO PREOPERATIVNO INFORMISANJE OD STRANE HIRURGA, GARANT SU  DOBRIH POSTOPERATIVNIH REZULTATA .

KO NIJE KANDIDAT ZA OVU VRSTU OPERACIJA?

Korekcija grudi se ne preporučuje ženama koje imaju sistemska i autoimuna oboljenja, osobama sa problemima imunološkog sistema, infekcijama, poremećajima krvarenja, trudnicama i dojiljama. Osim njih, hirurzi nerado preporučuju korekciju grudi ženama koje istrajavaju na svojim nerealnim željama i očekivanjima.

ŠTA JOŠ TREBA ZNATI?

Hirurg mora saopštiti pacijentkinji tačnu veličinu i oblik implantata, kao i mesto postavljanja. Tu procenu hirurg donosi na osnovu svega ranije iznetog, uvažavajući, koliko je moguće, želje pacijentkinje i način života koji preferira (za sportske tipove i žene koje redovno vežbaju svakako nisu preporučljivi preveliki implantati). Ono što je takođe bitno jeste da, prema svim istraživanjima, žene sa implantatima dojki sasvim normalno mogu da doje decu. Takođe, istraživanja potvrđuju da je skoro 92 odsto pacijentkinja koje su imale povećanje grudi zadovoljno ishodom i deset godina posle operacije.

Nije na odmet ponovo reći da operaciju povećanja grudi smeju da rade samo hirurzi plastičari u registrovanoj ustanovi, u opštoj anesteziji ili analgosedaciji (jednodnevna operacija).

KONTAKT:

Prof. dr Nenad Stepić

HEALTH DESIGN

Klinika za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju

Jove Ilića 134, Voždovac, Beograd

+381 66 10 00 10

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam