Home Estetska Hirurgija Dr Miloš Kovačević : Rinoplastika je kraljica estetske hirurgije

Dr Miloš Kovačević : Rinoplastika je kraljica estetske hirurgije

by Estetska Hirurgija

Sredinom oktobra dr Miloš Kovačević, plastični hirurg koji radi u Nemačkoj, održao je po pozivu predavanje o novim tehnikama u rinoplastici na Univerzitetu Harvard u Bostonu. Bilo je ovo još jedno priznanje dr Kovečeviću, svetskom lideru u oblasti rinoplastike.

Prenosimo deo intervjua koji smo napravili sa dr Kovačevićem u junu ove godine u Beogradu, kada je održao nekoliko predavanja  na master class-u o rinoplastici u organizaciji SRBSAPS-a.

KOLIKO JE SAVREMENA RINOPLASTIKA U STANJU DA REŠAVA KOMPLEKSNE PROBLEME NOSA I ODGOVORI NA MNOGOBROJNE ZAHTEVE PACIJENATA KADA JE NOS U PITANJU?

Ovo je odlično, ali i kompleksno pitanje, jer se sastoji iz dve komponente –  prva se tiče hirurgije nosa i postoperativnog perioda  tokom  koga  mi  ne  možemo  da  kontrolišemo  kako nos  zaceljuje.  Meko  tkivo  nosa  je  poslednja  barijera  pred kojom se nalazimo u kontroli nosa tako da rezultati ponekad mogu da iznenade, iako je hirurški sve urađeno kako treba.

Drugi kompleks pitanja se tiče komunikacije između pacijenta i hirurga, odnosno, onoga što se pacijentu obeća. Tu,  takođe,  treba  imati  u  vidu  da  nisu  svi  nezadovoljni pacijenti  „anđeli“  koji  su  „nevine  žrtve  hirurga“.  Govorim ovo  imajući  u  vidu  činjenicu  da  32%  pacijenata  koji  se odlučuju za rinoplastiku, za razliku od 6 %  kod onih koje žele povećanje grudi, boluje od “body dysmorphic disorder” sindroma,  odnosno  oni  su  bolesno  ubeđeni  da  su  ružni  i zbog toga je njihova percepcija sebe kompletno pomerena, gde pacijent minimalne asimetrije dozivljava kao ogromne probleme. Takve pacijente hirurg ne treba da operiše, zbog sebe ali i zbog njih, tako da ja odbijam 10-15 odsto pacijenata koji mi dođu sa namerom da operišu nos. Na žalost, primetno  je  da  je  kod  mlađih  kolega  taj  pristup  drugačiji, kao i to da oni prvo uče kako da postanu poznatiji, a tek onda kako da bolje operišu.

Biografija dr Miloša Kovačevića

– Završio je Medicinski fakultet u Beogradu i posle diplomiranja počeo da volontira na Klinici za ORL Kliničkog centra Srbije.

– U Hamburgu,  u Klinici Hajdberg počeo specijalizaciju za ORL. Tamo je završio i subspecijalizaciju iz plastičnu hirurgiju lica i vrata.

– U okviru subspecijalizacije  proveo dosta vremena  kod dr Rolin Daniela u Los Anđelesu (SAD), dr Din Torijumija, dr Rik Dejvisa u Majamiju i mnogih drugih stručnjaka koji se bave isključivo rinoplastikom. U svojoj hirurškoj praksi  dr Kovačević se bavi isključivo nosem, godišnje uradi oko 300 rinoplastika.

-Držao je predavanja na četiri kontinenta i u skoro svim zemljama Evrope, autor je nekoliko članaka objavljenih u relevantnim stručnim časopisima, koautor nekoliko knjiga…

-Član je Rinoplasty Resersh Society (svetski „trust mozgova“ za rinoplastiku ili think-tank, kao se to na engleskom kaže), koju čini desetak najeminentnijih stručnjaka iz celog sveta koji se redovno sastaju i razmenjuju iskustva. Član je i najznačajnjih svetskih i nacionalnih udruženja za rinoplastiku: American Academy of Facial Plastic Surgery, European Academy of Facial Plastic Surgery, Rhinoplasty Society of Europe, da pomenemo samo neka.

Dr Kovačević je autor nekoliko novih tehnika koje se primenjuju u celom svetu.

OTVORENI  ILI ZATVORENI PRISTUP?

Znam par kolega koji zatvorenim pristupom veoma uspešno rešavaju neke probleme, iako je činjenica da otvorenim pristupom može mnogo više da se vidi i stekne bolji uvid u unutrašnjost nosa.

NAJBOLJA PREPORUKA PACIJENTIMA KAKO DA IZABERU KOME ĆE POVERITI SVOJ NOS

Moj savet im je da nađu lekara koji se specijalizovao za tu operaciju, jer specijalizacija vodi ka perfekciji.

 

Na slici levo sa dr Vladislavom Ribnikarom, plastičnim hirurgom iz Beograda, sa kojim sarađuje već nekoliko godina. Dr Ribnikar je redovan gost na Klinici dr Kovačevića u Hamburgu gde usavršava najnovije tehnike u rinoplastici.  

NAJBOLJA PORUKA KOLEGAMA KOJI POČINJU DA RADE OPERACIJE NOSA
Kao hirurg sa dvostrukom specijalizacijom – ORL i plastičnom hirurgijom glave i vrata – jedno vreme sam pored operacija nosa radio i druge vrste operacija, od uklanjanja tumora do mikrohirurgije, dok nisam shvatio koliko je nos kompleksno područje za rad, da je to vrh plastične hirurgije, “queen of plastic surgery”, kako je mnogi nazivaju.
Rinoplastika je za mene najkompleksnija i najintelektualnija operacija u estetskoj hirurgiji, jer minimalna pomeranja od
0,5 do 0,7 mm odlučuju o rezultatu operacije. Kod ove vrste operacija čovek veoma brzo spozna šta znači PONIZNOST
i SKROMNOST, nasuprot bahatosti i brzine zbog koje operacije najčešće završe loše.
Zato mladim kolegama mogu samo da poželim da imaju mnogo strpljenja jer je rinoplastika operacija koja se uči godinama, ona se ne može naučiti za šest meseci ili godinu dana. Ona zahteva puno iskustva, sposobnost da kao hirurg sebi predstavite kako će nos da izgleda posle jedne, dve ili pet godina… Zaboravite na brzinu, bolje je da provedete pola sata više u operacionoj sali, nego da posle operacije deset puta po sat vremena objašnjavate pacijentu zašto rezultat nije onakav kakav ste mu obećali i kakav bi bio da ste ostali u sali još neko vreme.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam