Home Estetska Hirurgija Najbolji plastični hirurzi Srbije: Dr Milomir GAČEVIĆ, Bolnica “Adonis”

Najbolji plastični hirurzi Srbije: Dr Milomir GAČEVIĆ, Bolnica “Adonis”

by Rade Gru

20 GODINA BOLNICE “ADONIS”

POŠTENJE I ODGOVORNOST

Bolnica „Adonis” jedna je od retkih privatnih klinika za plastičnu i estetsku hirurgiju koju većina pacijenata poistovećuje sa njenim tvorcem – dr Milomirom Gačevićem, tako da mnogi od njih na pitanje gde su radili operaciju jednostavno odgovore – „kod doktora Gače”.

Stići do toga nije bilo ni lako ni jednostavno, podrazumevalo je godine školovanja i stručnog usavršavanja, rada na VMA i trčanja posle radnog vremena na operacije u „Adonisu”, bitku za svakog pacijenta, ulaganje u ljude i opremu… I uporno negovanje dva sveta pravila kada su pacijenti u pitanju – poštenje i odgovornost.

Sledi svedočanstvo dr Gačevića o 30 godina rada u plastičnoj hirurgiji i dve decenije postojanja Bolnice “ADONiS”

NOVA BOLNICA “ADONIS” U SRCU BEOGRADA, NA DORĆOLU, OTVORENA JE 2019. GODINE I PO STANDARDIMA KAKVE JEDNA HIRURŠKA BOLNICA MORA DA ISPUNJAVA.

Kako je sve počelo?

Još kao specijalizant plastične hirurgije na VMA (1993-1998), iskazivao sam posebno interesovanje za estetsku hirurgiju, a već nakon druge godine specijalizacije, profesor Dobrica Jeftović počeo je da me poziva da mu asistiram prilikom estetskih operacija koje je posle radnog vremena na VMA radio u nekoliko tadašnjih privatnih bolnica. Radeći sa njim, u meni je sazrevala ideja o ozbiljnijem bavljenju esteskom hirurgijom, pa sam nakon završene specijalizacije, 1998. godine, počeo pomalo samostalno da radim u nekoliko tadašnjih privatnih klinika. Uglavnom su to bile estetske operacije na licu – uši, nos, fejs-lifting – što je i prof. Jeftović najviše voleo da radi.

Prva iskustva su bila dobra, video sam da je to delatnost koja ima perspektivu i moja supruga Višnja i ja počeli smo da razmišljamo o otvaranju privatne prakse, budući da je i ona iz slične branše.

I ko zna do kada bismo se premišljali, da se početkom 2004. godine nije umešao slučaj u liku našeg dobrog prijatelja koji mi je saopštio da njegov prijatelj želi da proda ili iznajmi kuću u Trebevićkoj ulici na Banovom brdu, i da misli da je to odlična prilika da konačno sa priče pređemo na delo. Kada sam mu odgovorio da mi nemamo dovoljno sredstava za to i da nam je jedina ušteđevina ona koju skupljamo za stan, odgovorio mi je da je bolje da to uložim u privatnu kliniku, a da će mi ona brzo kupiti stan!

Još uvek neodlučni, otišli smo da vidimo prostor, bio je zaista izuzetan, pa je odluka brzo pala – otvaramo bolnicu za plastičnu i estetsku hirurgiju.

Bolnica “Adonis” na Banovom brdu, od 2003-2017. godine

Dr Višnja Gačević, osnivač i direktor Bolnice “Adonis”

OD POZITIVNE NULE DO RASTA OD 30 ODSTO

Bila je to, brzo smo shvatili, prenagljena odluka, jer otvoriti i opremiti hiruršku bolnicu nije bilo nimalo jednostavno. Ali, snalazili smo se kako smo znali, kupovali i pozajmljivali aparate i opremu, uglavnom polovnu i domaće proizvodnje. Sećam se da nam je prvi hirurški sto dao pokojni dr Mića Đuričić i da je bio težak oko 400 kg pa smo ga jedva uneli u zgradu. Bilo kako bilo, prošli smo komisijski pregled i bolnica je krajem 2004. godine registrovana.

Na početku nije sve išlo kako smo zamišljali. Ja sam radio na VMA, što je značilo da sam privatno mogao da radim tek posle podne, odnosno predveče, bio sam i u proceduri završetka magistarskog rada, pacijenata nije bilo previše… Ali gurali smo napred, a najveću ulogu odigrala je moja supruga Višnja, kao medicinski direktor i formalni vlasnik bolnice, jer me je u nekoliko navrata odgovorila od ulaženja u neka partnerstva radi obezbeđenja dodatnih sredstava. ,,Krenuli smo sami, pa ako propadnemo šteta će biti samo naša”, znala je da kaže i to se ispostavilo kao mudra odluka.

S porastom broja intervencija, rastao je i prihod bolnice tako da smo 2007. godine konačno bili na „pozitivnoj” nuli, a prvu dobit uložili smo u novu opremu – najkvalitetnije aparate za anesteziju, sterilizaciju, radiotalasni nož… Od tada do danas bolnica beleži stabilan rast poslovanja, stiče zavidnu reputaciju, rast broja zaposlenih i, što je najvažnije, stalni rast broja pacijenata.

Taj trend je naročito došao do izražaja kada smo se 2019. godine preselili na novu lokaciju kod Botaničke bašte (Gundulićev venac), i sredili bolnicu onako kako smo želeli, sa dve operacione sale i najnovijom opremom. Tih godina nam je broj pacijenata rastao po godišnjoj stopi od 30 odsto, što čak ni pandemija virusa covid19 nije prekinula. Štaviše, druge godine pandemije broj pacijenata je porastao 50 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Četrnaest godina paralenog rada na VMA (do odlaska u penziju) i u “Adonisu”

Sa zadovoljnom pacijentkinjom ispred Bolnice “Adonis”

POŠTENJE I ODGOVORNOST

Višnja Gačević, moja supruga, pratila me je i ohrabrivala na tom trnovitom putu i ona ima ogromnu zaslugu što je tokom dve decenije bolnica stabilno poslovala beležeći stalni rast. Jer, ja sam sve do 2017. godine aktivno radio na VMA, pri tome uspeo da završim doktorske studije i odbranim doktorski rad 2014. godine, bavio se pisanjem i objavljivanjem stručnih radova, putovao širom sveta na kongrese i stručna usavršavanja… To je značilo da je na nju padao skoro celokupan teret vođenja i porodice i bolnice, što je izuzetno odgovoran i zahtevan posao.

Tu je pratilo i naše angažovanje oko školovanja kćerke Ivone, njenih, jednim delom, studija medicine u Italiji i specijalizacije plastične i estetske hirurgije koju je završila 2022. godine, kada počinje da radi kao specijalista u „Adonisu”. Na taj način ojačana je porodična nit koja se provlači kroz sve godine rada Bolnice „Adonis” i to je ono što našim pacijentima uliva dodatno poverenje kada odlučuju da baš nama povere svoje lice i telo.

Kada nas danas neko pita kako smo uspeli da napravimo jedan ovako uspešan sistem, a Bolnica „Adonis” to jeste, odgovor je – poštenje i odgovornost. Poštenje znači da nikada i nikome ne smete obećati nešto za šta niste sigurni da možete da uradite, a odgovornost – da to što ste obećali i uradite. Naravno, rezultati svake hirurgije, posebno estetske, jesu nepredvidivi do kraja, tako da svakom pacijentu objasnimo da mnogo toga zavisi i od stanja njegove kože, načina života, čak i stanja njegove psihe. Evo i primera. U poslednje vreme, u svetu se beleži opadanje broja postavljanja implantata za povećanje dojki ispod mišića (submuskularno), a razlog je taj što mnogo više žena aktivno vežba! To znači da su im grudni mišići jači nego kod žena koje ne vežbaju i takav mišić vrši veći pritisak na implantat, deformiše ga ili gura njegove ivice tako da postanu vidljive. To ide dotle da u nekim zemljama hirurzi traže od pacijentkinja koje žele submuskularno postavljanje implantata da potpišu da će smanjiti intenzitet fizičkih vežbi za 25 ili čak 50 odsto. Da li će ona to zaista i učiniti, hirurg nema mogućnost da proveri, ali je zato i odgovornost zbog lošijeg rezultata na pacijentkinji.

Odmah po uspisu specijalizacije ćerka Ivona postala mu je pratilac na brojnim kongresima. Posle specijalizacije započela je hiruršku karijeru u bolnici “Adonis”, gde i danas radi kao hirurg (slika dole).

Dragoceni trenutci neobaveznog porodičnog druženja.

POVERENJE SE NE KUPUJE

U svojoj hirurškoj praksi koja traje više od 25 godina, uvek sam se trudio da sa pacijentima uspostavim krajnje korektan odnos, da ih ohrabrim da me pitaju šta god žele i da ne svoje pitanje dobiju detaljan, stručan, ali i razumljiv odgovor. Pri tome svakog pacijenta primamo na isti način, svaki od njih je ličnost koja ima svoje ime i prezime, svoje želje, nadanja i strahove… Trudimo se da sve to razumemo, bez obzira na ime pacijenta, njegov imovinski ili socijalni status. Postoje neke stvari koje nemaju cenu, tako da nikada ne bih operisao one koji misle da novcem mogu da kupe sve, pa i lekara. To su mnogi osetili i od tog principa ne odstupam.

Ne odstupam ni od perfekcionizma kao primarnog cilja pri izvođenju estetskih zahvata, što znači da operaciju nikada ne privodimo kraju pre nego što je postignut najbolji mogući rezultat.

To je ono čemu učim i svoju kćerku i tim mladih, ali već iskusnih doktora koje smo okupili u Bolnici „Adonis” i kojima nastojim da prenesem što više onoga što sam kao hirurg i čovek naučio tokom dve i po decenije bavljenja plastičnom, rekonstruktivnom i estetskom hirurgijom.

Mislim da mi to za sada dobro ide od ruke i da to obezbeđuje sigurnu budućnost institucije koju smo supruga u ja otvorili pre dve decenije. I koja nam je, kako je to tvrdio prijatelj koji nas je pogurao u to, zaista obezbedila stan, ali i mnogo više od njega – zadovoljstvo zbog bavljenja poslom koji volimo i koji nas i danas ispunjava kao i pre 20 godina.

IZ HIRURŠKOG ALBUMA BOLNICE “ADONIS”

Rinoplastika je jedna od najčešće izvođenih operacija u “Adonisu”. Na slici je primer uspešno urađene operacije nosa.

Fejs-lifting dopunjien tretmanom MORPHEUS8

,,Nešto više od ostalih, volim operativne zahvate na licu, estetske korekcije nosa i lifting lica su mi svakako najdraži. Međutim, najdraže su mi one operacije posle kojih smo i ja kao hirurg i pacijent prezadovoljni dobijenim rezultatom.”

Operacija zatezanja stomaka i podizanja grudi urađena u jednom aktu

Povećanje grudi / profil

Povećanje grudi / anfas

Podizanje (lifitng) grudi

 “Trudim se da svakog pacijenta  primim na isti način, bez obzira na njegovo ime, imovinski ili socijalni status.
Postoje neke stvari koje nemaju cenu, tako da nikada ne bih operisao one koji misle da novcem mogu da kupe sve, pa i lekara. To su mnogi osetili i od tog principa ne odstupam.”

KONTAKT:

Bolnica ADONIS

Gundulićev venac 7, Beograd

011/ 35 42 785; 062/ 404 114

Inst: bolnica_adonis

www.bolnica-adonis.co.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam