Home Uncategorized MOŽE LI SE NITIMA PODIĆI VRH NOSA?

MOŽE LI SE NITIMA PODIĆI VRH NOSA?

by Estetska Hirurgija
Društveni mediji su glavni izvor za svaki novi trend lepote. Neki su genijalni, dok drugi brzo zapečate svoju sudbinu na groblju trendova lepote. A tu su i video snimci koji vas teraju da se zapitate šta vam je pred očima. Primer je podizanje vrha nosa nitima, koje se sve napadnije reklamira kao jeftinija i bezbolnija alternativa hirurškoj operaciji.
Evo šta o tome misle plastični hirurzi…

REALNOST ILI ILUZIJA?

Pre svega, kako izgleda podizanje vrha nosa nitima? Ako ste ikada gledali video o zatezanju kože lift nitima, onda ste videli prilično neprijatan proces koji uključuje davanje anestezije u lice, pravljenje sitnih ulaznih rezova kroz koje se provlači nekoliko niti i, konačno, njihovo povlačenje kojim se povlači i koža lica do željene pozicije. Primena niti kod korekcije vrha nosa se radi po istom principu tri ili četiri konca (nekim pacijentima je potrebno više tokom nekoliko sesija) uvlače se kroz vrh nosa i njihovim povlačenjem prema nosnom grebenu povlači se kompletan vrh nosa kako bi se postigla njegova bolja definicija. Ponekad se niti kombinuju sa filerima i botoksom za bolje rezultate.

Niti daju iluziju poboljšanja blago menjajući prečnik nosa za nekoliko milimetara nekim pacijentima je ovo sve što im treba ili žele. Niti potencijalno mogu da rotiraju nos i privremeno podignu vrh. Oni takođe mogu da ublaže grbu na nosnom grebenu povlačeći okolna tkiva kako bi nos izgledao tanji. Ali niti ne mogu da sakriju izbočine ili promene oblik ili strukturu nosa kao što to može hirurška rinoplastika. Ili fileri kao privremena opcija.

Neki doktori smatraju podizanje vrha nosa nitima nepouzdanom procedurom, koja nije za svakoga. Posebno za osobe koje imaju tanku kožu i manje pokožnog tkiva.

Filerima se može učiniti da grba na na nosnom grebenu ne bude toliko izražena.

Rad dr Olivere Partonjić, plastičnog hirurga, Ordinacija “Opal”

ZAŠTO SU HIRURZI SKEPTIČNI?

Niti mogu biti od pomoći za podizanje i oblikovanje kože lica i vrata. Ali to nije uvek slučaj kada je u pitanju nos. Za nehiruršku rinoplastiku, oni su manje efikasni. Opuštanje kože nosa je takođe velika briga. Umetanje previše niti može da izazove spuštanje kože, oticanje i ožiljno tkivo zbog povećane težine.

Ne postoji rizik od vaskularne nekroze kao kod filera, tako da su niti bezbednije sa tog stanovišta, ali to ne znači da su bez rizika postavljanje niti blizu površine ili pak previše duboko može dovesti do oštećenja kože i tkiva u nosu.

Nepovratnost procesa podizanja vrha nosa nitima je još jedna stvar koju treba uzeti u obzir. Dok se loš rezultat posle postavljanja filera može neutralisati hijaluronidazom, za niti u nosu ne postoji brzo rešenje ako nešto krene loše. Lift niti koje se svojim sidrima hvataju za kožu mogu da izazovu minimalno nabiranje kože na licu ili vratu koje nije toliko upadljivo, ali na nosu svaki nabor duž linije niti je vidljiv i ukazuje na loš rad.

Infekcija, hronični otok, ekstremne modrice, zapaljenje, nepravilnosti, ekstruzija i noduli su sve moguće nuspojave.

Podizanje vrha nosa COG nitima. Rad dr OIivere Partonjić.

NITI ZA VRH NOSA – DA ILI NE?

Neki hirurzi su pristalice korekcija nosa nitima, drugi nisu. Oni prvi to objašnjavaju time da se nitima mogu postići dobri rezultati kod pacijenata koji žele minimalna poboljšanja, bez dužeg odsustva iz javnosti i bez opšte anestezije. Oni često kombinuju nehiruršku rinoplastiku nitima sa dodavanjem filera i botoksa kako bi dobili bolje rezultate. Protivnici podizanja vrha nosa nitima svoje protivljenje najčešće objašnjavaju time da je struktura nosa previše delikatna za ovu vrstu intervencije.

Dakle, ako razmišljate o podizanju vrha nosa nitima, odluka da li ćete to uraditi nitima ili klasičnom rinoplastikom je na vama i zavisi od toga kakvu korekciju želite i koliki rizik ste spremni da preuzmete. U svakom slučaju, dobro razmislite kome poveravate svoj nos i nađite stručnjaka koji može da dokaže da ima dovoljno iskustva sa procedurom koju želite.

KORISNA ADRESA AKO TRAŽITE DOKTORA ZA OVU INTERVENCIJU:

Dr Olivera Partonjić

069/ 240 4074, 069/ 308 8311

www. opal.rs

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam