Home Antiejdžing Posle botoksa i filera u najavi i injekcije protiv celulita?

Posle botoksa i filera u najavi i injekcije protiv celulita?

by Estetska Hirurgija

Kako bi bilo kada bismo injekcijama mogli da tretiramo i druge estetske probleme, recimo celulit, kao što sada tretiramo bore botoksom i filerima? Zvuči previše dobro, a uskoro bi moglo postati stvarnost.

Nove injekcije za tretiranje celulita doktori iščekuju sa nadom i dozom skepse, kao i svaki nov tretman. Dosadašnji pokušaji tretiranja celulita su se, uglavnom, bazirali na rastapanju masti zarobljenih u “septama” – džepovima od vezivnih tkiva, koje na površini kože deluju kao grudvice i daju neravan izgled koji celulit razlikuje od ostalih masnih naslaga.

Problem nije bio rešen, jer se masne ćelije ponovo “pune” a “septe” ili džepovi ostaju netaknuti.

Sada se kozmetička industrija okrenula enzimu koji razlaže kolagen i prekida kolagena vlakna. Enzim nezgrapnog imena “Collagenase Clostridium Histolyticum” (CCH) već sada se koristi u medicini za tretiranje Dupitrenove kontrakture, stanja u kome su prsti zgrčeni, savijeni prema dlanu i ne mogu potpuno da se isprave, ali i Pejronijeve bolesti, poremećaja vezivnog tkiva koji uključuje rast fibroznih plakova u mekom tkivu penisa.

Preparat je razvijen u SAD, a osim u toj zemlji patentiran je i u Evropi, pod imenom Ksiapek. Nedavno su objavljeni rezultati studija njegove primene za tretman celulita u stražnjici.

Sada se završavaju kliničke studije o primeni ovog enzima za tretiranje celulita Istraživanje je nazvano RELEASE (Randomized EvaLuation of CEllulite Reduction by CollAgenaSE Clostridium Histolyticum), završeno je uspešno treća faza koja je kao rezultat pokazala uspešno tretiranje celulita na zadnjici sa rezultatima koji su vidljivi i nakon 28 dana.

Do sada je u studijama učestvovalo 845 žene sa umerenim do jakim celulitom. Svaka od njih primila je do 12 injekcija CCH enzima ili placeba, u svakom od tri tretmana, u razmaku od tri nedelje. Rezultate su ocenjivali istraživači i sami pacijenti. Već posle druge faze se pokazalo da su pacijjentkinje koje su primale CCH imale značajno poboljšanje izgleda kože zahvaćene celulitom, pa je 67,8 odsto ispitanica stanje opisalo kao “veoma poboljšano”, za razliku od 21 odsto ispitanica koje su dobijale placebo.

Neželjeni efekti su, kao i kod svakog injekcionog tretmana, uključivali blago do umereno oticanje, bol i modrice oko mesta uboda.

Ovakvi rezultati izazvali su prilično uzbuđene kod lekara – injekcija protiv celulita zaistra bi značila revoluciju u njegovom tretmanu, posebno stoga što su uočeni negativni efekti minimlani.

Shodno tome, iako ispitivanja još traju, procenjeno je da CCH ima potencijal da postane revolucionarni tretman za celulit. Ipak, potrebno je da se uradi još istraživanja pre nego što ovaj tretman bude dostupan ženama širom sveta. Ako pokaže rezultate kakvi se najavljuju, nema sumnje da će ga one prigrliti širom raširenih ruku.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam