Home Antiejdžing MIKROBOTOKS je u trendu: U čemu je tajna?

MIKROBOTOKS je u trendu: U čemu je tajna?

by Estetska Hirurgija

Mikrodoziranje (,,the just-a-little-bit”) je trend koji je poslednjih meseci zavladao svetom antiejdžinga. Neki bi rekli da je postao apsolutni hit među svetskim trend-seterima – svi se utrkuju ko će dati bolje mišljenje o prednostima ekstremne umerenosti.

Kada je antiejdžing u pitanju, na prvo mesto je iskočio botoks, bolje rečeno mikrobotoks. Reč je o tehnici injektiranja minimalnih količina neuromodulatora (poput botoksa, disporta ili kseomina) u cilju sužavanja sitnih pora na licu i smanjenje produkcije lojnih i znojnih žlezda, uz obezbeđivanje prirodnijeg smanjenja sitnih linija na površini kože. Postupak je zvezda u usponu u antiejdžing ordinacijama i klinikama za plastičnu hirurgiju, poznat i kao ,,bebi- botoks”, ,,mikrotoks”, ,,mezobotoks” ili ,,dermalni botoks”.

Ali, bez obzira na to kako mu tepali njegovi obožavaoci, važno je kakvi su njegovi stvarni efekti i šta treba da znate pre nego što rezervišete termin za ovu proceduru? Evo nekih odgovora koje smo potražili od doktora koji imaju dovoljno iskustva u radu sa botoksom.

ŠTA JE MIKROBOTOKS? Mikrobotoks se odnosi na injekciju višestrukih malih doza botoksa koji se ubrizgava površno i samim tim cilja samo kožu (ne i mišiće kao kod tradicionalnog korišćenja botoksa), i to u regijama gde dolazi do prekomernog mašćenja kože, crvenila lica i akni. Samim tim, ovaj tretman ne ,,pegla” bore koje nastaju kontrakcijama mišića lica, već ubrizgan u gornji sloj kože deluje na kontrolu masnoće i crvenila, dok pore čine manjim, usporava njihovo pojavljivanje.

Ono što je važno znati ukoliko razmišljate o ovom tretmanu jeste da on nije standardizovan kao procedura, tako da ga različiti doktori izvode na različit način. Zato je veoma važno znati šta se želi od ovog tretmana kako bi pacijent i doktor imali istu ideju o ciljevima koji se žele postići.

PLITKO, DUBLJE ILI ZLATNA SREDINA

Za neke doktore, kod mikrobotoksa je reč o subdermalnim injekcijama na površini kože u cilju sprečavanja prekomernog znojenja (slično ubrizgavanju u zonu pazuha) i lučenja lojnih žlezda odgovornih za mašćenje kože.

Za druge, mikrobotoks znači prodiranje injekcijom malo dublje, odnosno ulaženje vrhom igle u mišić kako bi se on omekšao, ali ne i blokirao. Jer ,,zamrznuto nije mladoliko”, tako da se ,,zamrznuti” izgled izbegava po svaku cenu, zbog čega mikrobotoks često dobro dođe.

Treći, pak, vole zlatnu sredinu, pa i kada su injekcije botoksa u pitanju. To znači da se vrhom igle ovlašno dotakne (,,poljubi”) mišić kako bi se on lagano zategao, što možda neće ukloniti fine linije na površini kože, ali će lice izgledati svežije, bez efekta zamrznutosti, tako da nikoga nećete dovesti u dilemu ,,da li je u pitanju botoks ili ne?”.

KOMBINACIJA MIKROBOTOKSA I FILERA

Spravljanje koktela sa botoksom i HA filerima ili nanošenje jednog i drugog u slojevima, tehnika je koja daje bolje efekte nego kada se ova dva preparata koriste samostalno. Njihovim istovremenim aplikovanjem postiže se sinergijski efekat, odnosno istovremeno se smanjuju kontrakcije mišića i minimalno zateže koža. Ovo je i jedan od načina da se podstakne telo da napravi više kolagena, i time ponovo zategne koža koja se sa starenjem opušta. Ako se u koktel ubaci i vitamin C, kako preporučuju neki stručnjaci, rezultat je još bolji: glatka, jedra i blistava koža. Ako se, pak, doda i PRP, rezultat može biti – veličanstven!

Pronalaženje kvalifikovanog stručnjaka za injekcione tretmane podmlađivanja je prvi uslov da se dobiju očekivani efekti i izbegnu neželjene nuspojave. Jer, intradermalno ubrizgavanje je teže od subdermalnog jer zahteva više preciznosti i veštine. Rizici uvek postoje, zato pamet u glavu

…………………………………………………………………………………………..

Dr Svetlana BOGDANOVIĆ, Poliklinika DIVA: EFEKTNO PODMAĐIVANJE BEZ NEGATIVNIH EFEKATA

Mikrobotoks omogućava da pacijent zadrži prirodnu mimiku lica uz efekat podmlađivanja. Pored toga, značajno se popravljaju tonus i kvalitet kože, koja je hidrirana, vitalna i sa ublaženim borama. Vidna je i blaga zategnutost kože, pore se sužavaju i eliminiše se višak sebuma, što je posebno značajno kada je reč o masnoj i problematičnoj koži.
NAJBOLJE EFEKTE MIKROBOTOKS DAJE:
• na čelu, kada se želi postići minimalna
relaksacija mišića, uz ublažavanje bora;
• u gornjoj i srednjoj trećini lica;
• uključujući zonu donjih kapaka;
• u zoni vrata:
• u predelu dekoltea.

…………………………………………………………………………………………..

KOLIKO TRAJU REZULTATI?

Kao i kod injekcija botoksa koje se primenjuju na tradicionalan način (ubrizgavanjem u mišić), efekti mikrobotoksa traju do tri ili šest meseci. Dugoročniji rezultati su mogući, ali samo u kombinaciji botoksa sa hijaluronskim filerima.

MOGUĆI RIZICI

Posle tretmana mogu se očekivati manji otoci, crvenilo, kao i pojava manjih modrica, slično kao i kod klasičnog botoksa. Ako se botoks dodaje u HA filer, moguća je i pojava nejednake teksture. I, naravno, najveći rizik je da se iglom uđe u venu čime se izaziva njeno začepljenje Jeste retko, ali je moguće, kao i kod bilo koje druge injekcije koje se daju u područje bogato krvnim sudovima.
Postoje i dugoročni rizici koji su uglavnom posledice preterivanja sa tretmanima. Jedan od njih je slabljenje mišića na
licu, što može ometati izraze i mimiku. Ukoliko se pretera sa botoksom, mišići lica na kraju mogu atrofirati.

DA LI BOLI?

Što je injekcija bliža površini kože, to je bolnija. Osim toga, tretman zahteva mnogo više uboda kako bi se botoks pravilno rasporedio. U pitanju je 50-100 uboda, za razliku od 5-20 uboda koliko je potrebno za tradicionalne injekcije botoksa. Zato je krema za utrnuće pre tretmana njegov nezaobilazni deo.

Povezani članci

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam