Dr Miodrag Colić podelio je sa vama tri saveta o povećanju grudi, povećanju zadnjice i podmlađivanju lica, iz svog bogatog iskustva sa pacijentima. Razbijte iluzije koje imate o plastičnoj hirurgiji.

1. POVEĆANJEM GRUDI NE MENJATE SAMO GRUDI, VEĆ CELO TELO

Pri svakom estetskom zahvatu koji treba da promeni oblik tela veoma je važno da se sačuva ravnoteža tela, odnosno njegov balans. Povećanje grudi, recimo, može da utiče na bolju ravnotežu gornjeg dela tela, dok liposukcijom može da se utiče na bolju ravnotežu donjeg dela. Pre donošenja konačne odluke, svaki pacijent treba da se posavetuje sa stručnjakom kako bi zajedno došli do najboljeg rešenja. Hirurg najpre treba da napravi dobru procenu tela pacijenta: visinu, građu i proporcije. Dužina kostiju, raspored masnog tkiva i elastičnost kože takođe se uzimaju u obzir. Pacijentima treba skrenuti pažnju na moguće greške koje mogu da naprave pri izboru estetske intervencije.
Na primer, žena koja ima kratak torzo, a koja želi veće grudi može posle intervencije da izgleda niža nego što stvarno jeste, a žena koja želi da operiše samo unutrašnju stranu butina može da pokvari svoje proporcije jer će, recimo, spoljašnje strane butina postati naglašenije.Važno je da svaki pacijent dobije pravu informaciju o tome kako će izgledati posle operacije.
Naročito je lako sa grudima: pacijentkinji se daju različiti modeli implantata da ih isproba. Tako se na licu mesta proveri kako se određena veličina grudi uklapa sa bokovima, visinom i celokupnom slikom tela.


Povećanje grudi može da poboljša balans cele figure: pacijentkinja pre i posle povećanja grudi, (Arhiva Bolnice Colić) 

2. DA LI SE ZADNJICA MOŽE PODIĆI LIPOSUKCIJOM?

Česta zabluda u koju nekada upadaju neiskusni plastični hirurzi jeste da se lifting zadnjice može postići i bez operativne ugradnje gluteusnih implantata, liposukcijom i liposkulpturom. Tako nešto, nažalost, nije moguće! Liposkulpturom može da se preoblikuje donji deo zadnjice tako što će se ukloniti deo masnog tkiva, tzv. banana deformitet, kako ga je nazvao čuveni italijanski hirurg dr Marko Gasparoti, ali i tu treba biti izuzetno oprezan jer te „banane“ imaju vertikalne slojeve koji drže gluteus, pa postoji opasnost da se izvlačenjem masti gluteus još više spusti. Zato se prilikom liposukcije mora pažljivo proceniti koliko se masnog tkiva može otkloniti, a da ostane ta vertikalna komponenta vezivnog tkiva koje će držati zadnjicu u toj podignutoj poziciji, nakon čega je neophodna jaka imobilizacija elastičnim flasterima, koji će je fiksirati u novom položaju.

3. NEOPERATIVNI LIFTING NIJE UVEK MARKETINŠKI TRIK
Napredak tehnika neoperativnog podmlađivanja i novi materijali omogućuju plastičnim hirurzima da urade ono što je doskora bilo moguće samo operativnim putem. Jedna od takvih procedura je čeoni lifting koji je dugo bio neprikosnoven za rešavanje bora na čelu i koji je davao lepe rezultate, ali je podrazumevao i rezove od uha do uha, odstranjivanje viška kože i ožiljak skriven centimetar-dva iza linije kose. Ali danas, kada imamo botoks, postavlja se pitanje da li ga treba raditi u slučajevima kada botoks u dve seanse može da neutrališe te bore? Slično je i s liftingom slepoočne regije: ako botoksom možemo da rešimo sitne bore na spoljnim uglovima očiju i na taj način zategnemo taj deo lica, zašto raditi minilifting? Izraženi podočnjaci efektno se rešavaju operativnim putem, ali ako su oni minimalni, treba razmisliti da li se problem može rešiti injekcijama hijaluronske kiseline ili mikrolipofilingom. Kod donjeg dela lica injekcijama hijaluronske kiseline moguće je sa dosta uspeha popunjavati nazolabijalne i „marionetske“ brazde (bore koje idu od ugla usana ka bradi)…

                                                                                 KONTAKT
                                                                              Bolnica "Colić"
                                                                            +381 11 3699 800
                                                                            www.dr-colic.com


 
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne