Bog je od rebra napravio Evu, a dr Huares Avelar od rebra može da vam napravi novo uho. Tokom dve komplikovane operacije, ovaj vrhunski hirurg od hrskavice skinute sa rebra rekonstruiše novo, funkcionalno, estetski doterano, uho. 


- Rekonstrukcija uha je operacija iz domena plastične rekonstruktivne hirurgije. Ali rezultat ove operacije  je u domenu estetske hirurgije - kaže dr Huares Avelar (Juarez Avelar), brazilski plastični hirurg, i jedan od najvećih svetskih stručnjaka za rekonstrukciju uha. Čovek koji iza sebe ima, kako kaže, preko 1000 ovakvih operacija, a svakoj novoj, i danas, pristupa kao da mu je prva. 

Dr Avelara sam upozala na Balkanskom kongresu plastične i estetske hirurgije u Budvi, gde je ovaj vrhunski hirurg plenio dobrim raspoloženjem i predusretljivošću. Kao što je to čest slučaj samo sa uspešnim ljudima. Ili Brazilcima. Dr Avelar je tom prilikom dao i ekskluzivni intervju za naš časopis. 
Koji su glavni razlozi gubitka uha?Opekotine, kancer, infekcije, traume... Ali i ujedi magarca, krave, psa, konja... imao sam i pacijenta sa Bliskog istoka, kom je kamila odgrizla uho. Ali i ujed čoveka. U svojoj praksi sam imao 28 pacijenata sa rekonstrukcijom uha nakon ljudskog ujeda. Najčešći ljudski ujed je usled borbe. Kada se tuku muškarac i žena, obično je on taj koji ostaje bez uha.Imao sam i pacijente koji su izgubili uho tokom vođenja ljubavi. 


Kako se stvara novo uho. Od kog tkiva?
Uho ima anatomsku strukturu koja je gotovo u celosti izvan tela - manje od 10% je vezano za glavu. To je eksterni organ. U pitanju je rekonstrukcija hrskavice prekrivene veoma sofisticiranim slojem kože. Hrskavicu, najradije, zamenjujem hrskavicom preuzetom sa rebra od koje pravim skulpturu, "ram" za novo uho. Hrskavica nema u sebi krvne sudove ni vlastitu cikulaciju, zato mora biti ugrađena pod kožu koja ima svoje arterijsko i vensko napajanje. To je i osnovni razlog što je ova operacija tako komplikovana. Ključni detalj uspeha je obezbeđivanje dobre prokrvljenosti ove zone. A za svaki pojedinačni slučaj moram da osmislim novu tehniku rada, za obe operacije. 

Kakav je tok operacije?
Na početku operacije, najpre otvaram grudni koš i biram sa kojeg ću rebra uzeti hrskavicu, koja je po veličini i obliku najsličnija i najviše odgovara modelu koji sam osmislio. Veoma je važno da se tanki, nežni omotač koji je prekriva rebro očuva, i ponovo zašije, jer će on kasnije izgraditi novu hrskavicu na mestu gde je izvađena. Potom prelazim u drugu sobu, smestim se udobno, i počnem da kao skulptor kreiram novo uho.


To traje oko sat - sat ipo. Nakon toga hrskavicu ugradim ispod kože glave, u kojoj sam prethodno napravio "džep" dovoljno veliki da primi ovu "skulpturu". Ponekad moram da koristim ekspander da bih razvukao kožu. Ovo je prva faza - uho je sada ispod kože. Nakon dva do tri meseca ono će polako da "izraste". Tada radim drugu operaciju, odvojim ivicu uha i nadogradim kožu na poleđini da ono može da se odvoji od glave. Na ovaj način se postižu maksimalni rezultati. Najčešće takvi da posmatrač sa strane ne bi mogao da kaže koje je prirodno, a koje rekonstruisano uho. Evo dole na slici slučaj iz prakse dr Avelara



Sve fotografije su vlasništvo dr Huareza Avelara.




ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne