Od najčešćih uzroka klempavih ušiju možemo navesti nedovoljnu razvijenost nabora ušne školjke, zadebljanje hrskavice ili kože, usled čega nastaje povećan ugao ušne školjke. Normalan ugao ušne školjke prema glavi je oko 15-30 stepeni, a ugao veći od 30 stepeni smatra se već početkom klempavosti.

 

Kada se operišu klempave uši?

Roditelji su često u nedoumici kada pristupiti operativnom zahvatu, odnosno u kojoj dobi deteta? Smatra se da je operativni zahvat najbolje uraditi neposredno pre polaska deteta  u  školu, kada ono dolazi u novu sredinu bez uočljive anomalije. Činjenica da se deformacija klempavih ušiju može otkloniti već u predškolskoj dobi, povoljna je i za roditelje i za decu, jer se na vreme mogu rešiti uočljive deformacije, koje kasnije u školskoj dobi, mogu postati kompleks.

Metode operacije

Otoplastika je hirurški estetski zahvat kojim se vrlo uspešno i trajno rješava problem klempavih ušiju, kod dece ili odraslih.Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i traje

oko jedan sat. Rezovi se nalaze iza ušne školjke i u potpunosti su neuočljivi.

Oporavak od operacije

Povratak uobičajenim aktivnostima dozvoljen je nakon 3-5 dana nakon operacije, a rezultati operativnog zahvata vidljivi su već nakon 7-14 dana posle operacije.

Na fotografiji pacijentkinja pre i posle operacije - iz prakse dr Zorana Lekića.  


 

 

Autor Redakcija Estetike   Štampa
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne