1. Postepeno stečena preplanulost je zdrava.

Netačno. Svaka preplanulost je znak traume za kožu: preplanulost zapravo znači da je koža bila izložena zračenju protiv koga je morala da pokrene sopstvene mehanizme zaštite, lučenjem melanina.

 

2. Sloj kreme nanesene pre sunčanja dovoljan je za boravak na plaži.

Netačno. Za bezbednu zaštitu potrebno vam je verovatno mnogo više kreme nego što mislite – oko trideset mililitara za jedno mazanje, kažu dermatolozi. Da biste dobili zaštitu koju krema obezbeđuje naznačenim faktorom, morate je namazati oko pola sata pre sunčanja, u bogatom sloju, i prekriti sve otkrivene delove kože. Kreme treba naneti na svaka dva, tri sata, ili posle kupanja. Water resistent kreme se skidaju trenjem o peškir ili majicu.

3. Visok SPF faktor znači punu zaštitu od kompletnog UV zračenja.

Netačno. SPF faktor označava zaštitu od UVB zraka koji izazivaju crvenilo, a visina faktora označava vreme koje možete provesti na suncu pre nego što pocrvenite. Ako bez zaštitne kreme možete ostati na suncu 10 minuta pre nego što se pojavi crvenilo, sa faktorom 15, teoretski, možete ostati 150 minuta. UVB zraci izazivaju, ne samo crvenilo, nego i oštećenja kože, pa i mnoge vrste karcinoma. SPF ne označava zaštitu od UVA zraka koji su podjednako opasni, pa Evropska unija traži da na kremama piše i nivo zaštite od UVA zraka.

4. Ako ne pocrvenim, sve je u redu.

Netačno. Kratkoročno izlaganje suncu izaziva stvaranje boje, ali duže izlaganje dovodi do gubljenja elastičnosti, promena u boji kože (tamne ili svetle fleke) i oštećenja genetskog materijala ćelija.

5. Hladovina me štiti u potpunosti.

Netačno. Hladovina pruža samo 50% zaštite od sunca, jer svaka podloga, pesak, beton ili voda, reflektuje sunčeve zrake, neke podloge i do 80%.

 
 
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne