4. S visokim SPF ne moram tako često da se mažem.

Istina: Hemijske supstance za UV zaštitu se u roku od dva sata razgrađuju i više ne pružaju zaštitu. Fizičke supstance (cink-oksid i titanijum-dioksid) se ne razlažu, ali se kreme skidaju znojenjem, ležanjem na peškiru i kupanjem pa ih treba redovno obnavljati.

5. Više izlaganju suncu znači tamniji ten.

Istina: Posle 20 minuta na jakom ili 45 minuta na umerenom suncu,  vaša koža je zasićena i više ne tamni, tada rizikujete opekotine. Osim toga, svako ima svoj maksimum preko kog ne može da potamni ma koliko se izlagao suncu.

6. Što je toplije to se bolje tamni.

Istina: Najtoplije je u podne kada sunčevi zraci padaju vertikalno, tada su i najopasniji, ne doprinose jačem tamnjenju, ali lako stvaraju opekotine. Ravnomernije i lepše se tamni pod kosim zracima sunca.

7. Pod suncobranom imam punu zaštitu.

Istina: Čak i u hladu suncobrana možete pocrveneti zahvaljujući refleksiji: čak 20 odsto sunčevih zraka reflektuje se na pesku, 5 odsto na vodi a 85 odsto na snegu. Čak i kada je oblačan dan, refleksija je jaka, i potrebna vam je zaštita.

8. Koži ispod kose ne treba zaštita.

Istina: Svaki deo vašeg tela je sklon opekotinama: koža glave, uši, usne, čak i oči, što ćete osetiti po peckanju i neprijatnosti.  Nosite šešir, mažite uši, koje najčešće zaboravljamo, nosite sunčane naočare s širokim spektrom UV zaštite.

9. Sunce isušuje akne i bubuljice.

Istina: Sunce isušuje kožu, stvaraju se zadebljani slojevi mrtvih ćelija koji zapušavaju pore, a lojne žlezde dobijaju signal da treba da luče više masnoće: zato nakon letovanja akne buknu još jače.

10. Lekovi koji se unose oralno ne ometaju sunčanje.

Istina: Mnogi lekovi izazivaju fotosenuzivilizaciju kože, njenu preosetljivost na sunce, pa konsultujte lekara ako koristite lekove, a planirate sunčanje.

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne