Tokom trudnoće,  ukoliko je plod krupniji a žena sitnije građe,  pravi trbušni mišić koji se pružaju u paru od grudne kosti naniže  do stidne kosti se mogu  toliko razići da nastaje tzv. dijastaza pravog mišića koja može da iznosi po 10 i više centimetara. U takvim slučajevima može da se pojavi i kila prednjeg trbušnog zida ispod i iznad samog pupka a neretko i pupčana kila.

Osim evidentnog estetskog problema takvi pacijenti imaju i problem svakodnevnog funkcionisanja koji se pri jačem radu praćeni i bolovima. Ukoliko je bol izuzetno jaka, to je siguran znak da preti opasnost od  uklještenja creva u kilne otvore i pojave ileusa  (zastoja u probavi). To su znaci  da je neminovna hirurška rekonstrukcije prednjeg trbušnog zida .

Zahvaljujući  dobrim hirurškim tehnikama estetski hirurzi  pristup prednjem trbušnom zidu traže obično iz pubične regije,  upravo tamo gde se radi i redukcija kože stomaka. Koža stomaka se po vertikali resecira i preko 20 cm. Rez je poprečan i nisko postavljen. Nakon   dobrog tuneliziranja i potpune prezentacije  fascije i mišića prednjeg trbušnog zida odlučujemo o izboru tehnike. Da li će to biti retencioni šavovi, razne mrežice, da li  će se koristiti  resorbtivni ili neresorbtivni konci,  zavisi između ostalog i od otga da li je pacijentkinja završila sa rađanjem ili nije. Svakako se koriguje dijastaza ako postoji ventralna kila, a u slučaju postojanaj i pupčane kile ona se rešava na pravi način, čime se prednji trbušni zid  ojača i funkcionalno potpuno osposobljuje za normalno funkcionisanje.  Operacija se izvodi u uslovima totalne anestezije.

Ukoliko pacijentkinje imaju u planu novu trudnoću lično savetujem da se, ukoliko je odlaganje moguće,  rekonstrukcija  trbušnog zida uradi nakon završetka ciklusa rađanja.

Sama hirurška procedura  podrazumeva uklanjanje viška opuštene kože, nakon čega ostaje horizontalni ožiljak koji se može sakriti u donji veš. Posle operacije su malo izraženiji bolovi koji se analgeticima sasvim dobro kontrolišu.Ukoliko je postoji i naslaga  potkožnog  masnog tkivoa  tada se može raditi kombinacija prethodne operacije sa manjom liposukcijom.

Evo jednog primera:

 

 Fotografije: bolnica Adonis


 
Bolnica ADONIS
Beograd, Trebevićka 15
011/ 35 42 785, 062/ 404 564
e-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
www.bolnica-adonis.co.rs
Bolnica ADONIS
Beograd, Trebevićka 15
Tel: 011/ 35 42 785
Mob: 062/ 404 564
e-mail:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.


 

 

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne