Kombinovane operacije su vrhunsko zadovoljstvo, ali uz dobru organizaciju hirurškog tima, dobro opremljene bolnice, precizno planirane procedure i odgovornog pacijenta!


diona srednja.jpg
Ispred doktora najčešće stoji zdrav pacijent, koji će se podvrgnuti operaciji u toku koje će izvesno doći do njegovog privremenog imunološkog, metaboličkog i cirkularnog poremećaja. Ovi privremeni poremećaji mogu bezbedno da se iznivelišu uz dobru saradnju svih članova tima, uključujući i odgovornog pacijenta. Ukoliko se pacijent postoperativno adekvatno nadgleda i kontroliše, a istovremeno se i on pridržava uputstva doktora, kombinovane operacije mogu da budu pravo zadovoljstvo. PLANPrevashodno,neophodno je da se na pregledu napravi dobar plan i za doktora i za pacijenta. Dobar i detaljan pregled zdravstvenog stanja pacijenta je ključan, kao što je esencijalno bitno dobiti iskrene informacije pacijenta o njegovom zdravstvenom stanju. Plan i preciznost operativnog protokola je veoma bitan radi skraćivanja dužine operacije. Iskustvo, znanje i dobro uigran tim hirurga, anesteziologa i medicinskog osoblja, svakako vodi ka uspešnom operativnom ishodu.


villeta 2.jpg
PREGLED
U skladu sa tim i sa željenom kombinacijom operacija, radi se set pregleda koji bi trebalo da pruži opštu sliku o pacijentu i ocenu da li je on spreman za kombinovanu operaciju. Često je neophodno da se zdravstveno stanje pacijenta poboljša da bi zajedno ušli u ovakav projekat. Najčešće kombinovane operacije su operacije grudi, zatezanje stomaka, abdominoplastika, liposukcija sa transferom ili bez transfera masti. Esencijalno je da se nakon ovakve operacije omogući brza mobilizacija pacijenta. Da bi se to postiglo, neophodno je da preoperativno pacijent ima dobru krvnu sliku, da prestane da puši najmanje mesec dana pre operativnog zahvata,kao i nakon operacije, trebalo bi da pojača proteinsku ishranu pre i nakon operacije, da nosi adekvatne steznike i da vodi računa o položaju i načinu promene položaja tela. Anesteziološka priprema pacijenta je takođe važna, kao i određivanje rizika za duboku vensku trombozu DVT.violeta 1 a.jpg
Fotografije pre i posle kombinovanih operacija iz prakse bolnice Diona.


POSTOPERATIVNI TOK

Pacijent je za vreme operacije i nakon nje, dokle god je u bolnici i slabo pokretan, na mašini za kontinuiranu vensku drenažu. Takođe, grejanje pacijenta za vreme i nakon operacije višestruko pomaže u smanjivanju hipotermije i metaboličkih poremećaja. Kontinuirani postoperativni monitoring umanjuje rizike i dovodi do bržeg oporavka pacijenta.Posvećenost postoperativnom toku pripada doktoru  i pacijentu. Pacijent treba se kreće u određenom položaju tela u zavisnosti od toga koliko je urađena abdominoplastika složena. Takođe, u prvih sedam dana pacijentu je potrebna pomoć prilikom ustajanja i promene položaja, treba da vodi računa o položaju steznika i higijeni. Postoperativna higijena je jedno od bitnijih pravila za pacijente. Ruke su najčešćii najlakši način da se prenese infekcija sa jednog dela tela na drugi. Zbog toga, pacijenti ne bi trebalo da bez saglasnosti hirurga otvaraju gaze i diraju rane jer time ugrožavaju njihovu sterilnost. NEKE LOŠE KOMBINACIJE
Kombinovana operacija nije uvek najsrećnije rešenje.
Operacija nosa i korekcija donjih kapaka bi produžila otoke na donjim kapcima i samim tim potencijalno ostavila višak kože. Za pacijenta bi bilo bolje i efikasnije da se ove dve operacije odvoje.

Operacija uvećanja grudi i zadnjice implantatima istovremeno je neizvodljiva. Položaj tela pacijenta na operacionom stolu, kao i njegov postoperativni položaj isključuju mogućnost kombinovanja ove dve procedure.

Kombinacija abdominoplastike sa zatezanjem butina ili operacijom vaginoplastike nije dobra ideja, zbog ograničavajućih položaja koje zahtevaju i jedna i druga operacija. 

Zatezanje kože na leđima i hirurško podizanje zadnjice u kombinaciji sa operacijama na grudima je otežavajuće zbog postoperativnog položaja tela.

Transfer masti i ekstenzivni fejs-lifting. Procenat preživljavanja masti je daleko manji kada se kombinuje sa ekstenzivnim fejs-liftingom. Otoci se duže zadržavaju i ugrožavaju preživljavanje masti.Ova operacija se često kombinuje, ali pacijent bi trebalo da bude upoznat sa tim da bi efekat podmlađivanja matičnim ćelijama iz masnog tkiva bio mnogostruko veći ukoliko bi se šest meseci razdvojio od fejs-liftinga.
Sazonova 29
11000 Beograd, Srbija
T: +381 11 244 3002
T: +381 11 244 3152
F: +381 11 244 8719
M: +381 65 244 3002
WhatsApp
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne