Velike grudi i promene u izgledu nastale zbog godina, trudnoće i dojenja čest su problem kod žena. Naglo, prekomerno, a najčešće i asimetrično, uvećanje dojki, može da se javi i kod mladih osoba (virginalni tip hipertrofije). Redukcija grudi uz njihovo preoblikovanje jedina je mogućnost da se reše estetski i funkcionalni problema koji prate ovo stanje.

Kod najvećeg broja žena postoji psihološka potreba za atraktivnim izgledom i adekvatnom veličinom i oblikom grudi, jer to u velikoj meri opredeljuje njen doživljaj vlastite vrednosti, ali i način na koji je doživljavaju ljudi u njenom okruženju. Međutim, priroda ili organski poremećaji često kao rezultat daju dojke koje su daleko od adekvatnih - štaviše, one zbog veličine postaju ne samo estetski, već i funkcionalni i zdravstveni problem. Velike i opuštene grudi mogu svojom težinom da prouzrokuju mastodiniju, bol u toku menstrualnog ciklusa, vidljive crte od brushaltera na ramenima, dermatitis u donjoj brazdi dojke, da poremete ravnotežu u predelu kičmenog stuba, što osim tegoba može prouzrokovati i degenerativne promene u vratnom delu. Sve to, kao i èinjenica da su rezultati estetske rekonstrukcije dobri, doprinosi da procedure smanjivanja i preoblikovanja dojki budu jedne od najtraženijih.

Smanjenje dojki je veoma kompleksan i osetljiv operativni zahvat jer se pred hirurga postavljaju brojni zadaci i ciljevi.

Korekcije uveæanih i opuštenih grudi treba da kao rezultat daju:

• novu, odgovarajuću veličinu dojki

• što približniju simetriju dojki i bradavica

• strukturu i čvrstinu dojki

• minimalnu vidljivost ožiljaka

• trajnost postignutih rezultata

Savetuje se da se operacija smanjenja grudi radi po završetku procesa rasta, ali ako postoje opravdani psiho-socijalni razlozi i veliki estetski problemi – može da se uz saglasnost roditelja intervencija uradi i ranije. Uobièajeno se ona obavlja posle završenog reproduktivnog perioda, jer uklanjanje velikog dela žlezde može da utièe na moguænost dojenja. Ožiljak se ne može izbeći  Smanjenje dojke postize se odstranjenjem dela mleène žlezde, obično u centralnom i donjim kvadrantima. Tehnike smanjenja i oblikovanja velikih dojki su različite i zavise od stanja dojke i naležuće kože. Operativna tehnika treba da maksimalno doprinese postizanju željenog rezultata, uz najmanje moguće ožiljke, što je zapravo i najveći problem korekcije. Najčešći rez i ožiljak koji se teško može izbeći, je kružno oko areole. Kod manjih korekcija taj rez može biti i jedini, ali je najčešće neophodan i jedan uzdužni rez ispod dojke, do nivoa buduće brazde. Napokon, kod značajnih korekcija radi se još i rez u predelu donje brazde dojke. Rezovi su u obliku sidra i mogu biti različite dužine u zavisnosti od obima korekcije Operacije ovog tipa rade se u opštoj anesteziji i traju oko tri sata.

Period oporavka

U neposrednom postoperativnom toku grudi će biti imobilisane i zaštićene posebnim flasterima ili zaštitnim grudnjakom 4 do 5 dana. Rezovi načinjeni operacijom obično se čuvaju od povreda specijalnim flasterima („steri stripovima“) da bi se posle desetak dana i oni skinuli, kao i spoljašnji konci ukoliko ih ima. U ovom periodu grudi su otečene, uz „drugačiji“ osećaj pri dodiru bradavice i areole, što može da potraje neko vreme, ali retko kad ostaje kao trajna posledica. Pacijent može da se vrati uobičajenim aktivnostima nedelju dana posle operacije, a posle četiri nedelje može da se bavi i sportom. 

 
ESTETIKA
ehk31 mala

Časopis izlazi 4 puta godišnje
Mart, jun, septembar, decembar

Uslovi oglašavanja
Pišite nam
Naručite brojeve

Telefoni za informacije:
011/303 4306 (9-15 h)
063/ 8543 662 (non-stop)
STOMATOLOGIJA

krunice
veniri
implantati
beljenje zuba
podizanje desni
ortodoncija

TRAJNA ŠMINKA

obrve
kapci
usne